Σάββατο, 27 Απριλίου 2024
 

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015 21:04
Σύνοδος Κορυφής: Η ΕΕ αποφασίζει για την προσφυγική κρίση



Για μια έντονη και διχαστική Σύνοδο ετοιμάζονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες που στόχο έχει την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης αλλά είναι πολλές οι αντιδράσεις -Ουγγαρία, Ρουμανία, Τσεχία και Σλοβακία- για τις ποσοστώσεις της μετεγκατάστασης.

Ήδη πριν την έναρξη της Συνόδου δεν έλειψαν οι απειλές, από την πλευρά του Σλοβάκου πρωθυπουργού, Ρόμπερτ Φίκο ο οποίος απείλησε να κινηθεί δικαστικά κατά της απόφασης των υπουργών για μετεγκατάσταση των προσφύγων με ποσοστώσεις, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει καμία τέτοια απόφαση όσο αυτός είναι πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου θα αναζητηθούν λύσεις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, δήλωσε, «Ενωμένη Ευρώπη σημαίνει να μοιραζόμαστε τις ευθύνες, τα βάρη, τις δεξιότητες και το κοινό μας μέλλον».

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η οποία κράτησε για περίπου 25 λεπτά. Ο πρόεδρος της Κομισιόν συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την εκλογή του και οι δυο τους συζήτησαν για το θέμα των προσφυγικών ροών.

Επίσης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα. Κύκλοι της σοσιαλιστικής ομάδας ανάφεραν ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν τα θέματα της οικονομικής πολιτικής, της ρύθμισης του ελληνικού χρέους καθώς και του τρόπου εμπλοκής τους Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Γιούνκερ: Η Ε.Ε να θέσει στην Ελλάδα τους οικονομικούς πόρους που χρειάζεται

«Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να θέσει στη διάθεση της Ελλάδας και της Ιταλίας, ίσως αύριο και σε άλλες χώρες τους οικονομικούς πόρους που χρειάζονται. Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας, είναι αδιανόητο η Ελλάδα μόνη να μπορέσει να αντέξει το οικονομικό βάρος προκειμένου να θέσει σε λειτουργία τα κέντρα για τους πρόσφυγες», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος στην αντιμετώπιση για το προσφυγικό και τον ρόλο της Ελλάδας.

Η Μέρκελ: Η Ευρώπη θα τα καταφέρει

«Σημαντική» χαρακτήρισε τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ σημειώνοντας κατά την άφιξή της ότι «δεν επιτρέπεται να πει η Ευρώπη ότι δεν θα καταφέρει να λύσει το πρόβλημα».

«Μπορούμε. Η Ευρώπη θα τα καταφέρει και έχει τη δυνατότητα να βρει λογικές λύσεις» υπογράμμισε.

«Προσπαθούμε να συζητήσουμε λογικά και να σκεφτούμε πως μπορούμε να συνεισφέρουμε ως Ευρωπαίοι για να μπορέσουμε να αποφύγουμε και να καταπολεμήσουμε ουσιαστικά τα αίτια της προσφυγιάς» σημείωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος

«Θα πρέπει να συζητήσουμε με την Τουρκία η οποία έχει ήδη υποδεχθεί 2.000.000 πρόσφυγες. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε κοινές λύσεις» τόνισε και συμπλήρωσε:

«Θα πρέπει να σκεφτούμε πως μπορούμε να βελτιώσουμε το δικό μας σύστημα, την προστασία των συνόρων μας και πως θα υπάρξει μία σωστή κατανομή στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Ολάντ για το προσφυγικό: Η Γαλλία θα αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης της

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, δήλωσε «Πρέπει να στηρίξουμε τις χώρες όπου βρίσκονται σήμερα οι πρόσφυγες και θα πρέπει να δοθούν σημαντικά κονδύλια».

«Η Γαλλία θα αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης της» τόνισε ο κ. Ολάντ και συνέχισε:

«Αναγγέλλω ότι θα υπάρξει βοήθεια από τη Γαλλία και την Ευρώπη για να καλύψουμε την ανάγκη αλληλεγγύης και ευθύνης»

«Η Ευρώπη είναι ένα σύνολο αξιών και αρχών και όσοι δεν θέλουν να τιμήσουν αυτές τις αρχές θα πρέπει να αποφανθούν για την παρουσία τους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε.

Κάμερον: Αυτό που χρειάζεται είναι να κάνουμε περισσότερα

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, τόνισε, «Αυτό που χρειάζεται είναι να κάνουμε περισσότερα».

«Να σταθεροποιήσουμε, τις χώρες, την περιοχή από όπου προέρχονται» πρόσθεσε.

«Εμείς είμαστε οι πρώτοι που έχουμε συνεισφέρει χρηματικά και θα συνεισφέρουμε ακόμα περισσότερο» σημείωσε ο κ. Καμερον επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα και για τη σωστή διατροφή στους διάφορους καταυλισμούς.

«Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να διευκολύνουμε την κατάσταση με μια λογική προσέγγιση» κατέληξε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Ρέντσι: Αυτή η προσφυγική κρίση δεν είναι πρόβλημα που μπορεί να λύσει μια χώρα

Ο Ιταλός πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο τόνισε πως το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί από μια χώρα και ανέφερε πως απαιτείται αλληλεγγύη. "Η πραγματικότητα της κρίσης είναι πολύ πιο ακραία από ότι καταγράφεται στις Βρυξέλλες ως τώρα" είπε και τόνισε πως το θέμα δεν αντιμετωπίζεται απλά με μια συζήτηση γύρω από αριθμούς.

Τούσκ: Να ανακτηθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων

"Το πιο επείγον" ζήτημα που θα πρέπει να ρυθμίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι "να ανακτήσει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της", δήλωσε από την πλευρά του λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής που είναι αφιερωμένη στην προσφυγική κρίση. "Το ερώτημα που θα πρέπει να θέσουμε απόψε είναι πώς θα ξαναβρούμε τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων μας. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να μιλάμε για μια κοινή μεταναστευτική πολιτική", σημείωσε.

Σουλτς: Να υπάρξει το μήνυμα συνεργασίας στην Ευρώπη

Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς αναφέρθηκε στο θέμα προσεχρόμενος και είπε: "Ιορδανία, Λίβανος, Τουρκία έχουν εκατομμύρια πρόσφυγες χωρίς χρήματα. Είμαστε προετοιμασμένοι να βρούμε από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό τα χρήματα που χρειάζονται. Χωρίς τους απαραίτητους πόρους διακινδυνεύουν να υπάρχουν ακόμη περισσότερα εκατομμύρια προσφύγων. Είναι σημαντικό να υπάρξει το μήνυμα συνεργασίας στην Ευρώπη" σημείωσε. Πάντως σε ό, τι αφορά στις αντιδράσεις από χώρες της Ευρώπης είπε: "Δεν νομίζω ότι κάποιος μπορεί να μπλοκάρει τη διαδικασία. Λαμβάνω υπόψη μου ότι ο Τσέχος πρωθυπουργός είπε ότι ήμασταν αντίθετοι, αλλά αφού η πλειοψηφία άκουσε.

Παραχώρηση του ελέγχου των ελληνικών συνόρων θέλει ο Ορμπάν

Ανακοίνωσε δε ότι σκοπεύσει να καταθέσει 6 προτάσεις για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη. Μεταξύ άλλων, θα εισηγηθεί να προταθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα να παραχωρήσει τον έλεγχο των συνόρων της στις ευρωπαϊκές χώρες που θα ήθελαν να αναλάβουν ένα τέτοιο έργο. Παράλληλα, προτείνει να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό ταμείο με πόρους 3 δισ. ευρώ για να στηριχθούν οι χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία.

Ο κ. Ορμπάν ζητεί επίσης να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ των οικονομικών μεταναστών και των αιτούντων άσυλο πριν μπουν στον χώρο Σένγκεν.

Την αποδέσμευση 1,7 δισ. ευρώ για το προσφυγικό ανακοίνωσε η Κομισιόν

Έκκληση στα κράτη μέλη της ΕΕ για αύξηση της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης απηύθυνε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λίγες ώρες πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.

Όπως ενημέρωσε η αρμόδια επίτροπος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, κατά τη συνέντευξη τύπου αμέσως μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων, ήδη αποφασίστηκε να κινητοποιηθεί επιπλέον 1,7 δισ. από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Το εν λόγω ποσό θα εξυπηρετήσει δύο σκοπούς, αφενός την περαιτέρω στήριξη των χωρών πρώτης υποδοχής, αφετέρου την ενισχυση της χρηματοδότησης των ανθρωπιστικών οργανώσεων που επιτελούν έργο επί τόπου.

Συνολικά, σύμφωνα με την επίτροπο Γκεοργκίεβα, 9,2 δισ. σκοπεύει η Επιτροπή να διοχετεύσει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αγγίζοντας όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «το ανώτατο όριο» των πόρων που δύναται να χρησιμοποιήσει για τη βοήθεια προς «τις χώρες υποδοχής, τις χώρες γειτονίας και τους ίδιους τους πρόσφυγες».

Ως εκ τούτου, κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να συζητηθεί η ανάγκη αύξησης της συνδρομής των κρατών μελών γι? αυτόν τον σκοπό, ενώ όπως αναφέρθηκε, εξίσου σημαντική είναι και η ανάγκη στελέχωσης με επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό των σχετικών οργανώσεων της ΕΕ, όπως είναι η Frontex και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης για το Άσυλο.

Αβραμόπουλος: Να εφαρμοστεί η απόφαση για την μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων

Την ανάγκη να εφαρμοστεί άμεσα η χθεσινή απόφαση του συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για την μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων, κυρίως από την Ελλάδα και την Ιταλία, εξέφρασε ο ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την είσοδό του στο συμβούλιο των Ευρωπαίων Επιτρόπων σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες.

Ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι όλα τα κράτη-μέλη έχουν την υποχρέωση να εφαρμόσουν τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου υπουργών της ΕΕ. «Υπήρξε ενισχυμένη πλειοψηφία που μας επιτρέπει να επιβάλουμε αυτά που αποφασίσαμε σε όλες τις χώρες», δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος, σημειώνοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες απέδειξαν ότι όταν μιλούν για υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, το εννοούν πραγματικά.

Συνεχίζοντας, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι πρέπει να μπουν όροι για το ποιοι είναι αυτοί που δικαιούνται πράγματι διεθνούς προστασίας (πολιτικοί πρόσφυγες) και ποιοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να έρθουν στην Ευρώπη ακολουθώντας παράνομες διαδρομές και οι οποίοι θα πρέπει να επιστρέφουν στη χώρα τους.

madata.gr