Image
Τρίτη 28 Μαρτίου 2017 11:15 Στην πρέσσα
 

Έντονες αντιδράσεις για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ


Στο πλέον επίμαχο ζήτημα για το κλείσιμο της αξιολόγησης τείνει να γίνει η ιδιωτικοποίηση του 40% της ΔΕΗ, καθώς οι δανειστές επιμένουν, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και δη αυτής της κεντρικής Μακεδονίας αντιδρούν και οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να «κατεβάσουν τους διακόπτες», προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις όπως αυτές του 2014 που είχαν οδηγήσει σε εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν από το «μέτωπο» της αξιολόγησης οι θεσμοί είναι ανένδοτοι ως προς το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης μονάδων της ΔΕΗ και η Κυβέρνηση φέρεται να έχει αποδεχθεί τους όρους τους.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, άναψε «φωτιές» με άρθρο του μέσω του οποίου ζητά από την Κυβέρνηση να «αποτρέψει τον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ». Με αφορμή το άρθρο αυτό είχε και σκληρή κόντρα μέσω ανακοινώσεων με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, Πάνος Καμμένος, μιλώντας σήμερα το πρωί στην ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», υποστήριξε πως τα όσα ακούγονται για τη ΔΕΗ είναι υπερβολικά και πως το όλο θέμα αποτελεί ζήτημα σκληρής διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς την έκβαση της οποίας θα πρέπει να περιμένουμε.

«Μασάζ» από Σταθάκη

Πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως αντιδρούν στο ενδεχόμενο της ιδιωτικοποίησης μονάδων της ΔΕΗ και κυρίως αυτοί που εκλέγονται στη Δυτική Μακεδονία, όπου βρίσκονται και οι προς πώληση λιγνιτικές μονάδες.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, έχει αναλάβει να κατευνάσει τις αντιδράσεις των βουλευτών.

Ήδη, πάντως, έχει γίνει ενημέρωση για πωλητήρια μονάδων από τον υπουργό προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη και προς τους εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ, ενώ σήμερα στις 16:30 θα ενημερώσει τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θοδωρή Καρυπίδη και τους βουλευτές των 4 νομών της περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία για πωλήσεις μονάδων, η κυβέρνηση θα ήθελε να γίνει αποδεκτό από τους δανειστές το αίτημα για μεταφορά του 17% της ΔΕΗ από το  ΤΑΙΠΕΔ  στο Υπερταμείο, που θα σήμαινε διατήρηση του πλειοψηφικού ελέγχου (51%) που έχει το Δημόσιο στη ΔΕΗ, ήτοι θα υπήρχε ο έλεγχος του κράτους στη μικρότερη ΔΕΗ, μέχρι να προκύψει κάτι άλλο.

«Επί ποδός πολέμου» η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Τις τελευταίες ημέρες, στο μεταξύ, οι αντιδράσεις των συνδικάτων της ΔΕΗ κλιμακώνονται. O πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης δήλωσε πως αν προχωρήσει και υποχωρήσει η κυβέρνηση δεν θα μείνουν οι εργαζόμενοι με σταυρωμένα χέρια, θα ακολουθήσουν γεγονότα του 2014, προσθέτοντας πως ο περιφερειάρχης Μακεδονίας είχε χαρακτηρίσει θεσμική εκτροπή την πώληση έστω και μίας μετοχής της ΔΕΗ, προανήγγειλε δε παραίτηση σε αυτήν την περίπτωση του συνόλου του περιφερειακού συμβουλίου.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ ο κ. Αδαμίδης υποστήριξε ότι «δεν μπόρεσαν να αντέξουν στις πιέσεις των δανειστών… Πάμε για πώληση μονάδων, παρόλο που ο κ. Σταθάκης λέει ότι σε αυτή τη φάση δέχονται οι πιστωτές να μείνουν πίσω τα υδροηλεκτρικά» και συμπλήρωσε «μιλάμε για πώληση όχι της μικρής ΔΕΗ, άλλα της μισής ΔΕΗ. Η ΔΕΗ δεν έχει ανάγκη από καμία πώληση. Θα είναι η καταστροφή των καταναλωτών γιατί αν έχουμε ολιγοπώλιο στην ενέργεια με την ΔΕΗ αποδεκατισμένη θα έχουμε αυξήσει των τιμολογίων».

Προανήγγειλε δε ότι το λιγότερο που έχουν να κάνουν οι εργαζόμενοι, είναι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις ανάλογες με αυτές του 2014, οι οποίες είχαν προκαλέσει εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης.

antenna

 
Κάντε Like το daypress.gr