Image
Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017 19:20 Οικονομία
 

Bloomberg: Η στιγμή του ξεκαθαρίσματος μπορεί να πλησιάζει για την Ελλάδα


Η στιγμή του “ξεκαθαρίσματος” μπορεί να πλησιάζει για την Ελλάδα. Καθώς η χώρα μπαίνει στο τελευταίο έτος της διάσωσης, παραμένει το ερώτημα του αν θα μπορέσει να σταθεί μόνη στα πόδια της μετά τη λήξη του προγράμματος. Με την τρίτη αξιολόγηση να ξεκινά, εγείρονται και άλλα ερωτήματα: θα είναι αυτή η αξιολόγηση διαφορετική από τις προηγούμενες δύο; Τι ρόλο θα παίξει το ΔNT; Θα ολοκληρώσει η Ελλάδα τα 95 μέτρα εγκαίρως;». Με αυτόν τον τρόπο σχολιάζει το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα αναφορικά με την επερχόμενη αξιολόγηση.

«Η κυβέρνηση φαίνεται πρόθυμη να προχωρήσει με την τρίτη διάσωση χωρίς τις καθυστερήσεις του παρελθόντος», εκτιμά ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, προσθέτοντας πως η ελληνική οικονομία «είναι σε πορεία ήπιας ανάπτυξης, με τη βοήθεια από μια καλή χρονιά στον τουρισμό και άλλων παρόμοιων ανόδων στην εξωτερική ζήτηση».

«Οι αγορές, ωστόσο, είναι λιγότερο αισιόδοξες. Η αξιολόγηση αρχίζει επισήμως στα μέσα Οκτωβρίου και ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε τη Δευτέρα πως η Ελλάδα σκοπεύει να ολοκληρώσει την απαραίτητη οικονομική αναδιάρθρωση μέχρι τον Νοέμβριο. Και πάλι, ανησυχίες πως αυτή η αξιολόγηση, όπως και οι προηγούμενες δύο, θα «τραβήξει» μέχρι τα τέλη του προγράμματος τον Αύγουστο, έχουν πυροδοτήσει νέο κύκλο νευρικότητας στην αγορά. Η περασμένη εβδομάδα ήταν η χειρότερη από τον Ιούνιο του 2016 για τις ελληνικές μετοχές» αναφέρει χαρακτηριστικό το Bloomberg.

«Η αγορά ξεμένει από καταλύτες και ο ερχομός της τρίτης διάσωσης έχει αναζωπυρώσει τα αντανακλαστικά της αβεβαιότητας, ιδιαίτερα στις μετοχές», συνόψισε ο Θανάσης Δρογώσης, επικεφαλής στην Pantelakis Securities για τις μετοχές.

Δύο είναι -σύμφωνα πάντα με το Bloomberg- οι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να εξελιχθεί η κατάσταση. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αλλά και η μεριά των πιστωτών υποστηρίζουν πως σκοπός είναι να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του χρόνου, κάτι που θα έδινε στη χώρα τον χρόνο για να συγκεντρώσει περισσότερα κεφάλαια και θα άνοιγε τον δρόμο για επιτυχημένη έξοδο από το πρόγραμμα. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι το τέλος της χρονιάς ή ακόμη και τους πρώτους μήνες της επόμενης θα βοηθούσε την Ελλάδα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, που της είναι απαραίτητη. Η άλλη πιθανή έκβαση είναι εκείνη των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να παρεμποδίσουν τις προσπάθειες της χώρας να βγει από το πρόγραμμα το επόμενο καλοκαίρι.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο, κρίσιμα και δύσκολα κομμάτια της αξιολόγησης περιλαμβάνουν τον προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2018, αλλά και το αν η χώρα λαμβάνει επαρκή μέτρα για να πιάσει τους στόχους της διάσωσης. Η Ελλάδα αναμένεται να έχει πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ φέτος, ένας στόχος που φαίνεται ακόμα πιο δύσκολος, διότι οι φορολογικές εισπράξεις δεν έχουν καταφέρει να αποφέρουν τα αναμενόμενα έσοδα, τονίζουν Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Στο μεταξύ, πολιτικά επίμαχα ζητήματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, αλλά και μια αναδιάρθρωση στην αγορά εργασίας, μπορεί να ανακύψουν στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το Bloomberg. Η διαχείριση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών επίσης αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο, όπως και η αναδιάρθρωση των κοινωνικών παροχών. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει βρει ακόμη πόρους στον προϋπολογισμό, για να αποφύγει να «κόψει» δημοφιλή προνόμια, σημειώνει μεταξύ άλλων το Bloomberg.

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr