Image
Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018 04:50 Αθλητισμός
 

Μπορεί η Αγγλία να ρίξει… νοκ άουτ τον Αμπράμοβιτς;

Ο κόσμος της πολιτικής και του αθλητισμού συγχωνεύθηκαν τις τελευταίες ημέρες έπειτα την υποτιθέμενη ρωσική προσπάθεια δολοφονίας ενός πρώην κατασκόπου και της κόρης του στο Salisbury. Ετσι, η Αγγλία καλείται να μποϋκοτάρει το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ωστόσο, ενώ αυτό είναι απίθανο να συμβεί, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία άρχισαν να διεξάγουν μια σειρά πολιτικών χτυπημάτων μεταξύ τους, ξεκινώντας από την απέλαση διπλωματών. Θα μείνουν εκεί; Αμερικανοί και Βρετανοί βάζουν στο… κόλπο Αμπράμοβιτς και Ουσμάνοβ.

H σημαία της Ρωσίας κάνει την εμφάνισή της σε ένα από τα πιο καυτά βρετανικά γήπεδα, το Στάμφορντ Μπριτζ, μαζί με το σύνθημα «The Roman Empire». Δεν προορίζεται, φυσικά, ως πολιτικό σύμβολο. Δεν οριοθετεί αυτό το κομμάτι του Δυτικού Λονδίνου ως κυρίαρχη ρωσική επικράτεια. Είναι απλά μια ευγνωμοσύνη προς τον Ρομάν Αμπράμοβιτς, τον Ρώσο ολιγάρχη που μπήκε στην Τσέλσι το 2003 και, ανοίγοντας το μεγάλο του τραπεζικό λογαριασμό, μετέτρεψε γρήγορα τον σύλλογο σε μία από τις μεγάλες δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου!

Κι όμως, καθώς οι σχέσεις μεταξύ της Βρετανίας και της Ρωσίας πιέζονται και κλονίζονται μετά την απόπειρα δολοφονίας, η σημαία αυτή γίνεται σύμβολο κάποιου άλλου…

Τόσο η πρωθυπουργός της Βρετανίας, η Τερέζα Μέι όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, έθεσαν τη δυνατότητα να χτυπήσουν τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλάντιρ Πούτιν, στοχεύοντας στα περιουσιακά στοιχεία των ολιγαρχών που ζουν στο Λονδίνο. Αλλωστε, ο Αλεξέι Ναβάλνι, το πιο εξέχον πρόσωπο της αντιπολίτευσης στη Μόσχα, πρότεινε μια ανάλογη κίνηση.

Βέβαια, οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον των ολιγαρχών μοιάζει αδιανόητη, αφού τα ρωσικά χρήματα έχουν ριζώσει για τα καλά στη βρετανική ζωή.

Ο Αμπράμοβιτς δεν είναι ο μόνος σύνδεσμος μεταξύ του αγγλικού ποδοσφαίρου και της Ρωσίας. Σε όλο το Λονδίνο, ένας άλλος ολιγάρχης, ο Αλισέρ Ουσμάνοβ, κατέχει το 30% της Άρσεναλ. Ο στενός επιχειρηματικός του συνεργάτης, ο βρετανό-ιρανός, Φαρχάντ Μοσίρι είναι πλέον ο μεγαλομέτοχος της Εβερτον. Η Μπόρνμουθ χρηματοδοτείται από τον Μαξίμ Ντεμίν, Ρώσο μεγιστάνα, ενώ Πόρτσμουθ και Ρέντινγκ βρίσκονται στα ρωσικά χέρια τα τελευταία χρόνια.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, εν τω μεταξύ, ανακοίνωσε το 2013 πενταετή συμφωνία που κατέστησε την Aeroflot, την ρωσική κρατική αεροπορική εταιρεία, τον επίσημο μεταφορέα της. Ένα χρόνο νωρίτερα, η Τσέλσι είχε συνάψει συμφωνία με τη  Gazprom, η οποία επίσης είναι από τους κύριους χορηγούς του Champions League.

Η Ρωσία είχε το στόχο της, αφού επιθυμία της ήταν να αποκτήσει τη λεγόμενη «soft power» στη Δύση. Ισως η Ρωσία κάνει αυτό που έκανε το Κατάρ. Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι, αλλά και το Μουντιάλ είναι μέρος της στρατηγικής της Ρωσίας, όπως και οι μεγάλες χορηγίες. Ποιος μπορεί να ξεριζώσει τα κίνητρα των μεμονωμένων ολιγαρχών που έχουν επενδύσει σε αθλητικές ομάδες, στην Αγγλία είτε αλλού;

Όταν ο Αμπράμοβιτς, παρουσιάστηκε στην Τσέλσι, επέμεινε σε μία από τις ελάχιστες συνεντεύξεις που έδωσε ότι «βαρέθηκε» και απλά έψαχνε για μια νέα πρόκληση. Ηταν αληθινά τα λόγια του;

Για πολλούς το κίνητρο του μεγιστάνα ήταν η ασφάλεια. Διατήρησε στενή σχέση με τον Πούτιν και το Κρεμλίνο, αλλά η τεράστια άνοδος του τελευταίου προκαλούσε έναν φόβο. Η ιδιοκτησία της Τσέλσι προσέφερε «μια μορφή προστασίας» για να μην είχε την… ίδια μοίρα με άλλους ολιγάρχες. Σύμφωνα με τους Αμερικάνους, ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι είναι ιδιαίτερα ευάλωτος, αλλά μια... τιμωρία του από το Βρετανικό κράτος είναι τρομερά δύσκολη. Δεν είναι η περίπλοκη διαδικασία παγώματος της περιουσίας του ή η κατάρρευση της Τσέλσι, αλλά το γεγονός πως τα χρήματα του, όπως και των άλλων Ρώσων είναι... μπερδεμένα στη σύγχρονη βρετανική οικονομία. Εκτός από τις πολλές επενδύσεις, υπάρχουν μεγάλα ιδρύματα στο Νησί που είναι ρωσικά...

Πριν λίγες ημέρες, ο αρθρογράφος των «Times» Μatthew Syed επιτέθηκε στον Ρώσο μεγιστάνα τονίζοντας: «Αυτές οι εξελίξεις μπορεί να επιφέρουν κι ένα τέλος σε μία εποχή που έχει ντροπιάσει τους Άγγλους και το ποδόσφαιρο. Σε ένα καθεστώς ολιγαρχών και αινιγματικών προσωπικοτήτων που έχουν επενδύσει, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο το background και το πλαίσιό τους. Ο Αμπράμοβιτς για παράδειγμα στην Τσέλσι έχει δώσει πολλά χρήματα. Αμφισβητείται όμως το πως τα έβγαλε. Από που προέρχονται και πως επενδύθηκαν. Είναι θέμα ηθικό δηλαδή....».

Πηγή: gazzetta.gr

Κάντε Like το daypress.gr