Image
Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018 08:20 Διεθνή
 

Αντάλλαξαν προτάσεις Αθήνα-Σκόπια – Ντιμιτρόφ: Υπάρχουν διαφορές


Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ επιβεβαίωσε ότι το σχέδιο συμφωνίας της Ελλάδας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας έφθασε τις προηγούμενες ημέρες στα Σκόπια, ενώ, όπως πρόσθεσε, η χώρα του απάντησε και απέστειλε τις δικές της προτάσεις στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον Ζάεφ, η ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να αποτελέσει εργαλείο που θα βοηθήσει και δεν θα δυσχεράνει τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας που θα συνεχιστεί στη Βιέννη, (υπό την αιγίδα του ΟΗΕ) στις 30 Μαρτίου.

Σε δηλώσεις για το ίδιο θέμα προέβη και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος ανέφερε ότι τα Σκόπια παρέδωσαν το απόγευμα της Τρίτης στην Αθήνα τις δικές τους προτάσεις.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ πρόσθεσε ότι υπάρχουν διαφορές στις θέσεις των δύο χωρών, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι εάν σκοπός είναι να βρεθεί μία βιώσιμη και αξιοπρεπής λύση για την υπέρβαση της διαφοράς σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, η οποία θα περιέχει σαφή διαχωρισμό μεταξύ της χώρας μας, της "Μακεδονίας" και της περιοχής της ελληνικής Μακεδονίας, τότε αυτό είναι δυνατό να επιτευχθεί» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι περιμένει με ανυπομονησία την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια.

Ο Κοτζιάς στα Σκόπια

Το απόγευμα της Πέμπτης θα αναχωρήσει για τα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Στα Σκόπια ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία, την αντιπολίτευση και αλβανικά κόμματα της πΓΔΜ, ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες με σκοπό την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Επίσης, στις 30 Μαρτίου θα υπάρξει νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ στη Βιέννη με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις γύρω από τη διαπραγμάτευση, ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στο σχέδιο που έχει ήδη αποσταλεί στη γείτονα και είπε πως «πλέον αναμένουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους. Το σχέδιο έχει συνταχθεί με βάση τις πάγιες διαπραγματευτικές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ήτοι σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις, πράγμα που συνεπάγεται και την ανάγκη για τροποποίηση του Συντάγματος στη γειτονική χώρα».

Κοτζιάς: Το κείμενο των προτάσεων μας το έχω στείλει εδώ και πολλές μέρες στα Σκόπια

Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψή του στα Σκόπια, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες, σημείωσε: «Έχουμε φτιάξει ένα κείμενο που είναι το σύνολο των προτάσεών μας όσον αφορά και τα προβλήματα που έχουμε ανοικτά με την πΓΔΜ όσο και με μια μελλοντική ατζέντα συνεργασίας που να φέρει κέρδη και στις δύο πλευρές. Αυτήν την ατζέντα την έχω στείλει εδώ και πολλές ημέρες στα Σκόπια».

Ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία ο Ν Κοτζιάς επισήμανε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα.

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι δείχνουν την αλληλεγγύη τους και τη συμπαράστασή τους. Όπως ξέρετε, ήδη η Καγκελάριος Μέρκελ είχε παρέμβει στον ίδιο τον κύριο Eρντογάν. Ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι θα έχει μία θετική εξέλιξη με την έννοια ότι η Τουρκία δε θα επιδιώξει και δε θα συνεχίσει ένα καθημερινό γεγονός που γινόταν στα σύνορα ανάμεσα στα δύο κράτη να το αξιοποιεί ως όπλο μακροχρόνια», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός.

Αναφορικά με την ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων, ο Έλληνας υπουργός δήλωσε: «Ξεκινήσαμε με μια συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας. Είδαμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση και στην Κριμαία και στην Ανατολική Ουκρανία, αλλά και για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η χώρα αυτή. Συζητήσαμε διεξοδικά για τη Συρία.

Κάναμε μια αξιολόγηση της εμπλοκής των διαφόρων κρατών στα εσωτερικά αυτού του κράτους και τους κινδύνους που υπάρχουν για γενικότερη ανάφλεξη της περιοχής. Υπογραμμίσαμε την ανάγκη να υποστηριχθεί η ειρηνική διαδικασία πηγαίνοντας προς τη Γενεύη και ιδιαίτερα να μην επιτρέψουμε σε τρίτες χώρες, όπως είναι η Τουρκία, να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο έναντι τρίτων κρατών ή να προσπαθούν να διατηρήσουν επί μακρόν την παρουσία τους σε αυτά.

Κάναμε μία κουβέντα με την υπουργό Εξωτερικών της Κορέας γύρω από τα ζητήματα που συνδέονται με τις σχέσεις ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα και το διάλογο που έχει αρχίσει τώρα και θα μπορούσε να εξελιχθεί όπως η λεγόμενη Ostpolitik στη δεκαετία του 1960 και του 1970 που επέφερε την ειρήνευση στο κέντρο της Ευρώπης».

Real.gr
Κάντε Like το daypress.gr