Image
Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014 08:40 Συνεντεύξεις
 

Δένδιας: Η οικονομική κρίση δεν γέννησε την τρομοκρατία

Για ανησυχητικά φαινόμενα στη νέα γενιά τρομοκρατών μίλησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδιας στην εκπομπή «στον ενικό» του Ν. Χατζηνικολάου.



«Η τρομοκρατία αποτελεί μια πολύ μεγάλη πρόκληση για τη χώρα σήμερα. Είναι ένα εμπόδιο το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσει στην προσπάθειά της για την οικονομική της ανάκαμψη. Το 2002 πιστέψαμε ότι είχαμε ξεμπερδέψει με το φαινόμενο της τρομοκρατίας, αλλά αυτό δεν ήταν αλήθεια. Η λάθος αυτή εντύπωση επέτρεψε στο ελληνικό κράτος να χαλαρώσει τις άμυνές του με τα αποτελέσματα που βλέπουμε σήμερα. Βλέπω μια απόπειρα ενοποίησης των δυνάμεων της τρομοκρατίας, αλλά και του βαριού εγκλήματος. Όλα αυτά στρέφονται κατά του ανέργου, κατά του κοινωνικά αδύναμου, κατά του ανθρώπου, τον οποίο υποτίθεται ότι υπερασπίζονται στις προκηρύξεις τους οι τρομοκράτες», είπε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε «μεγάλη ατυχία για τη χώρα» το ενδεχόμενο η τρομοκρατία να βρει ευήκοα όττα λόγω των άσχημων οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα και παραδέχθηκε ότι η ελληνική κοινωνία σε περιόδους κρίσης δείχνει μια ιδιόρρυθμη ανοχή στην τρομοκρατία.

«Αυτή η θέση είναι ιδιαίτερα λανθασμένη και δημιουργεί πολλά προβλήματα στο μέλλον της χώρας. Όμως τα τρομοκρατικά φαινόμενα που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν έχουν την ρίζα τους στην οικονομική κρίση. Δεν δημιουργήθηκαν όταν η χώρα βρέθηκε στα βράχια, οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι προκαλούν σήμερα υπήρχαν και πριν. Απλά η τρομοκρατία πάντοτε ψάχνει μια δικαιολογία, πρέπει κάπως να δικαιολογήσει στις ευρύτερες κοινωνικές μάζες αυτό το οποίο κάνει… τη βία, την ωμή βία, την δολοφονία αθώων ανθρώπων», είπε ο υπουργός.

Όσον αφορά στην άδεια που χορηγήθηκε στον Χριστόδουλο Ξηρό, με αποτέλεσμα εκείνος να μην επιστρέψει ποτέ στην φυλακή ο κ. Δένδιας τόνισε:

«Στην συγκεκριμένη περίπτωση για την άδεια που δόθηκε στον Χριστόδουλο Ξηρό το θέμα είναι ξεκάθαρο. Υπάρχει πόρισμα της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά που καταλογίζει ευθύνες, επομένως έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για το αν ορθά λειτούργησε το σύστημα και του έδωσε άδεια ή λανθασμένα. Είναι προφανές ότι λειτούργησε λανθασμένα».

Πρόσθεσε μάλιστα με νόημα ότι η αστυνομία λειτουργεί στο πλαίσιο του νόμου, τονίζοντας ότι η νομιμότητα δεν είναι a la carte.

«Όταν η δικαστική αρχή αποφαίνεται ότι κάποιος δεν είναι ύποπτος φυγής, δεν νομιμοποιείται, δεν δικαιούται η αστυνομία να παρακολουθεί. Οτιδήποτε άλλο δημιουργεί παρακράτος», είπε.

Ο υπουργός πάντως αναγνώρισε ότι υπάρχουν δικαστές που υπηρετούν με ζήλο και κίνδυνο ακόμα και της ίδιας τους της ζωής τη δικαιοσύνη, παρά τις τεράστιες οικονομικές θυσίες τις οποίες έχουν υποστεί.

«Η τρομοκρατία δεν απειλεί τους ισχυρούς»

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συγκρίνουμε την τρομοκρατία με πολιτικές αποφάσεις.

«Αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία πρέπει να είναι ξεκάθαρο από την κοινωνία ότι η βία είναι άλλης τάξης, η αφαίρεση ανθρώπινης ζωής είναι άλλης τάξης δεν υπάρχει καμία σύγκριση και κανένας συσχετισμός με οτιδήποτε άλλο. Αν αυτό η ελληνική κοινωνία δεν το κάνει απολύτως ξεκάθαρο θα περνάμε μεγάλους κινδύνους. Η τρομοκρατία δεν απειλεί τους εύπορους, δεν απειλεί τους ισχυρούς. Αυτοί έχουν την δυνατότητα και να προστατευθούν και να κρυφτούν», είπε.

«Ο θάνατος του Παύλου είναι το ίδιο τραγικός με τον θάνατο του Γιώργου και του Μανώλη»

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε επίσης και στη Χρυσή Αυγή τονίζοντας ότι υπήρχε σωρεία δικογραφιών για την οργάνωση σε διάφορα ανακριτικά και εισαγγελικά γραφεία και πως μετά την δολοφονία του Π. Φύσσα ο ίδιος ζήτησε από την εισαγγελία του Άρειου Πάγου να συνενώσει αυτές τις δικογραφίες και να εξετάσει τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης εφόσον κρίνει ότι οι δικογραφίες αυτές το αποδεικνύουν.

«Η δικαιοσύνη έκρινε την προφυλάκιση μιας σειράς στελεχών της Χρυσής Αυγής. Δεν είναι απαραίτητο το όπλο για να θεωρηθεί εγκληματική οργάνωση. Στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής έχουμε την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, έχουμε βαρύτατες σωματικές βλάβες σε πολλούς ανθρώπους. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα απέδειξε το προφανές. Εγώ κατ’ εντολή του πρωθυπουργού έκανα αυτό που ήταν η δουλειά μου, όταν αισθάνθηκα ότι υπάρχει απειλή για την ασφάλεια της χώρας. Εμείς δεν ξεχωρίζουμε κάποιον ως παράνομο λόγω των πολιτικών του φρονημάτων. Για μένα ο θάνατος του Παύλου είναι το ίδιο τραγικός με τον θάνατο του Μανώλη και του Γιώργου», είπε.

Για το μεταναστευτικό: «Για χρόνια ήμασταν ξέφραγο αμπέλι»

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης μίλησε επίσης και για το μεταναστευτικό και τον χαρακτηρισμό που είχε δώσει για την ποιότητα των μεταναστών που έρχονται στην Ελλάδα.

«Η ποιότητα όπως το είπα αφορούσε στην ποιότητα της εκπαίδευσης των μεταναστών. Από τα στατιστικά που έχουμε προκύπτει ότι οι μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα συνήθως δεν είναι ούτε καν πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό που έρχεται στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο να το απορροφήσει η ελληνική κοινωνία. Επί πολλά χρόνια η χώρα ήταν ξέφραγο αμπέλι και γι’ αυτό φταίει το ελληνικό κράτος, γιατί δεν φύλαξε τα σύνορά του. Όμως αδικούμε την προσπάθεια αν δεν ομολογήσουμε ότι υπάρχει τεράστια διαφορά στο κέντρο από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι σήμερα. Είμαστε η μοναδική χώρα που η εγκληματικότητα μειώθηκε κατά 17% κι αυτό έγινε χάρη στη θυσία των αστυνομικών και όχι χάρη στη Χρυσή Αυγή», είπε.

Star.gr
Κάντε Like το daypress.gr