Image
Τρίτη 22 Απριλίου 2014 14:53 Υγεία
 

Συναγερμός για τον φονικό ιό MERS

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού έχουν τεθεί οι υγειονομικές Αρχές της χώρας μας μετά το επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον άκρως επικίνδυνο κορονοϊό MERS, ο οποίος έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε 93 ανθρώπους, κυρίως στην Αραβική χερσόνησο. Πρόκειται για έναν 69χρονο άνδρα, ο οποίος έφτασε στη χώρα μας τη Μεγάλη Πέμπτη από την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας όπου ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια. Ο ασθενής μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» πήρε ταξί, το οποίο τον μετέφερε στην Αμφιάλη.



Οταν αποδείχτηκε πως νοσεί από τον κορονοϊό MERS, αμέσως οι ελληνικές υγειονομικές Αρχές ξεκίνησαν αγώνα δρόμου προκειμένου να εντοπίσουν και να βάλουν σε καραντίνα όσους είχαν έρθει σε επαφή με τον 69χρονο. Εντοπίστηκαν οι συνεπιβάτες του στο αεροπλάνο, η σύζυγός του, όχι όμως και ο οδηγός ταξί που τον μετέφερε στην Αμφιάλη. Μάλιστα το ΚΕΕΛΠΝΟ έκανε δημόσια έκκληση στον οδηγό ταξί να εμφανιστεί για να του γίνουν εξετάσεις. Τελικά το θρίλερ της εξαφάνισής του έλαβε αίσιο τέλος χθες το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας είχε φύγει από την Αθήνα για τις μέρες του Πάσχα και είχε κλείσει το κινητό του.

Από νωρίς χθες το πρωί υποβάλλεται στις απαραίτητες εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει προσβληθεί και ο ίδιος από τον ιό. Να σημειωθεί ότι σε καραντίνα βρίσκονται η σύζυγος του 69χρονου, η οποία δεν έχει προσβληθεί από τον ιό, καθώς και επιβάτες που κάθονταν σε κοντινές θέσεις κατά τη διάρκεια της πτήσης που τον έφερε στην Αθήνα. Οπως ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο 69χρονος ασθενής είχε πυρετό όταν έφτασε από την Τζέντα στις 17 Απριλίου και οι μοριακοί έλεγχοι έδειξαν ότι πάσχει από MERS, το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής. Ο ασθενής μεταφέρθηκε σε μονάδα εντατικής θεραπείας, καθώς η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε.

Οδηγίες στα νοσοκομεία

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία», ο 69χρονος νοσηλεύεται στη ΜΕΘ της Α' Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής και η κατάστασή του κρίνεται κρίσιμη. Οδηγίες για την αναγνώριση των κρουσμάτων MERS έχουν σταλεί σε όλα τα νοσοκομεία από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας. Να σημειωθεί ότι ο κορονοϊός - MERS έχει ήδη σκοτώσει 76 ανθρώπους στη Σαουδική Αραβία, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τον MERS σε παγκόσμιο επίπεδο, με 231 κρούσματα, σύμφωνα με τις σαουδαραβικές Αρχές. Πριν από μερικά 24ωρα ακόμη δύο μετανάστες που είχαν προσβληθεί, άφησαν την τελευταία τους πνοή στην Τζέντα. Παράλληλα διαγνώστηκαν ακόμη πέντε κρούσματα. Οι δύο μετανάστες που απεβίωσαν ήταν 64 και 44 ετών, ανέφερε το υπουργείο, χωρίς να προσδιορίσει τις εθνικότητές τους.

Πώς εκδηλώνεται και μέτρα προφύλαξης συστήνει η ΚΕΕΛΠΝΟ

Ο MERS είναι ένα νέο στέλεχος της οικογένειας των κορονοϊών, που εντοπίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 σε ασθενείς με οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, στην Αραβική χερσόνησο. Οι κορονοϊοί περιλαμβάνουν τόσο ιούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα όσο και εκείνον που ευθύνεται για το σύνδρομο SARS. Ο νέος ιός δεν έχει άμεση συγγένεια με κανέναν από τους υπόλοιπους γνωστούς κορονοϊούς, αλλά συνοδεύεται από λοίμωξη με σημαντική θνησιμότητα που εκδηλώνεται ως πνευμονία ή σοβαρή νόσος του αναπνευστικού με πυρετό, βήχα και δύσπνοια. Ο συγκεκριμένος τύπος κορονοϊού είναι ένας καινούργιος ιός και δεν υπάρχουν φάρμακα για να αντιμετωπιστεί.

Ο ακριβής τρόπος μετάδοσής του δεν είναι ακόμη γνωστός (εικάζεται ότι προέρχεται από τις καμήλες). Υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Εως τις 17 Απριλίου 2014 έχουν δηλωθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας συνολικά 243 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον MERS, συμπεριλαμβανομένων 93 θανάτων. Κρούσματα έχουν καταγραφεί σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Ιορδανία, Ομάν, Κουβέιτ, Τυνησία και Μαλαισία.

Το κρούσμα στην Ελλάδα είναι το δέκατο στην Ευρώπη (έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία). Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα μέτρα προφύλαξης που συστήνονται είναι αυτά που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) κι έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου (Αραβική χερσόνησος).

Espressonews.gr
Κάντε Like το daypress.gr