Image
Δευτέρα 01 Σεπτεμβρίου 2014 03:14 Υγεία
 

Τo τσιγάρο και οι "καμένες" προσπάθειες!

Ο μέσος καπνιστής έχει κάνει τουλάχιστον τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες για να κόψει το κάπνισμα, ενώ ένας στους τέσσερις έχουν χάσει πια το μέτρημα των προσπαθειών που έχουν χάνει, σύμφωνα με μία νέα βρετανική δημοσκόπηση.

Το επακόλουθο είναι οι δύο στους δέκα να πιστεύουν ότι δεν θα τα καταφέρουν ποτέ, με συνέπεια να μην προσπαθούν πλέον καθόλου.

Την δημοσκόπηση πραγματοποίησε το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF) σε 2.010 καπνιστές, το 82% εκ των οποίων είπαν ότι έχουν προσπαθήσει τουλάχιστον μία φορά να απαλλαγούν από το τσιγάρο.



Για το 40% από αυτούς οι προσπάθειες κυμαίνονταν από τέσσερις έως 21.

Όπως ανακοίνωσε το BHF, περισσότεροι από ένας στους δέκα εθελοντές δήλωσαν ότι θέλουν «απεγνωσμένα» να κόψουν το κάπνισμα, αλλά οι περισσότεροι έως στιγμής δεν τα έχουν καταφέρει.

«Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του καπνίσματος, αλλά ο εθισμός στο τσιγάρο είναι κάτι που πολύ δύσκολα αντιμετωπίζεται», δήλωσε ο δρ Μάικ Νάπτον, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής του BHF.

«Ακούμε συνεχώς από καπνιστές πόσο πολύ θέλουν να κόψουν το κάπνισμα, αλλά δεν ξέρουν από που να αρχίσουν. Ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί περισσότερο και καλύτερα για τα προγράμματα διακοπής του καπνίσματος».

Αυξάνει το βάρος, αλλά προστατεύει την καρδιά

Η δημοσκόπηση δίνεται στη δημοσιότητα την ίδια στιγμή που μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η διακοπή μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακού προβλήματος, ακόμα κι αν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του σωματικού βάρους.

Την μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας» (JAMA) πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι οποίοι επιστράτευσαν περισσότερους από 3.000 εθελοντές.

Όπως διαπίστωσαν, οι πρώην καπνιστές που έμεναν μακριά από το τσιγάρο επί 4 χρόνια, διέτρεχαν κατά 54% μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας και αρτηριοπάθειας σε σύγκριση με όσους εξακολουθούσαν να καπνίζουν.

Ανάλογο όφελος, αν και λίγο μικρότερο, είχαν και όσοι είχαν κόψει το τσιγάρο για λιγότερα χρόνια.

Τα οφέλη αυτά ίσχυαν ανεξάρτητα από το αν κάποιος είχε συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, και ανεξάρτητα από το αν οι εθελοντές παρουσίασαν μέτρια αύξηση του σωματικού βάρους μετά τη διακοπή.

Στην πραγματικότητα, οι εθελοντές είχαν πάρει κατά μέσον όρο 2,5 έως 5 κιλά την πρώτη τετραετία από την διακοπή, αλλά και πάλι η καρδιαγγειακή τους υγεία είχε βελτιωθεί σημαντικά, ακόμα κι αν έπασχαν από διαβήτη, ο οποίος είναι γνωστό ότι πυροδοτείται από τα περιττά κιλά.

Real.gr
Κάντε Like το daypress.gr