Image
Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014 04:21 Διατροφή
 

Βακτήρια στη τροφική αλυσίδα




Το ρόλο που παίζει η τροφική αλυσίδα στη δημιουργία βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά εξετάζει ειδική ερευνητική ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

"Σημαντικές ποσότητες αντιμικροβιακών που ανήκουν στις ίδιες κατηγορίες με αυτά που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι χορηγούνται πολύ συχνά σε ζώα, όχι μόνο για θεραπευτικούς λόγους, αλλά για να ενισχυθεί η ανάπτυξή τους και να μην προσβληθούν από διάφορες ασθένειες", αναφέρει η μικροβιολόγος Δρ Αουα Αϊντάρα-Κάνε, συντονίστρια της ομάδας, σε ομιλία της στην 51η ετήσια διάσκεψη της Διεπιστημονικής Διάσκεψης για τους Αντιμικροβιακούς Παράγοντες και την Χημειοθεραπεία στο Σικάγο .

Όπως τονίζει, "αυτή η πρακτική ευνοεί την εμφάνιση βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά τα οποία μπορούν να διαδοθούν στον ανθρώπινο πληθυσμό μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφών, της επαφής με ζώα ή με την διάδοση των παθογόνων αυτών στο περιβάλλον".

Σημειώνει δε πως "τα γονίδια που ευθύνονται για την αντίσταση στα αντιβιοτικά των βακτηρίων τα οποία δημιουργούν αποικίες στα ζώα είναι πολύ πιθανόν να μετατραπούν σε παθογόνους που μολύνουν τους ανθρώπους".

Ο ΠΟΥ σύστησε τον περιορισμό της χρήσης αντιβιωτικών στα ζώα, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης και διάδοσης ανθεκτικών βακτηρίων από την κατανάλωση προϊόντων που προέρχονται από αυτά.

Την ίδια ανησυχία μοιράστηκε και η κτηνίατρος - επιδημιολόγος Μπεθ Καρπ από το Ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, η οποία παρατήρησε "μια σημαντική αύξηση στην αντίσταση στις κεφαλοσπορίνες στις περιπτώσεις μολύνσεων από το στέλεχος του υπερβακτηριδίου Σαλμονέλα Heidelberg ανάμεσα στους ανθρώπους".

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, από το 2008 ως το 2010 οι περιπτώσεις αντίστασης βακτηριδίων αυξήθηκαν από 8% σε 24%".
Κάντε Like το daypress.gr