Image
Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014 09:56 Υγεία
 

Μοσχεύματα από 3D ιστό με βιο-μελάνι

Σχεδόν έτοιμοι να αναπτύξουν διάφορους τύπους ιστού είναι, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, επιστήμονες στη Γερμανία, οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους την κατάλληλη τεχνολογία για την εκτύπωση τρισδιάστατου ιστού που θα δώσει λύσεις στο πρόβλημα της σοβαρής έλλειψης μοσχευμάτων.
Το σημαντικό αυτό βήμα έκαναν ερευνητές από το Ινστιτούτο Fraunhofer στη Στουτγάρδη, οι οποίοι έχουν αναπτύξει για τη συγκεκριμένη τεχνολογία τους κατάλληλους τύπους βιο-μελανιού, που είναι διαφανείς και αποτελούνται από φυσικό ιστό και ζωντανά κύτταρα.

Οπως περιγράφουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, η βάση για να αναπτυχθεί το βιο-μελάνι είναι η ζελατίνη που προέρχεται από το κολλαγόνο και αποτελεί το βασικό συστατικό του φυσικού ιστού. Οι ερευνητές κατάφεραν να τροποποιήσουν χημικά τη συμπεριφορά της ζελατίνης, προκειμένου να προσαρμόσουν τα βιολογικά μόρια για τη εκτύπωση. Ετσι, αντί να πήζει, όπως η μη τροποποιημένη ζελατίνη, το βιο-μελάνι παραμένει κατά τη διάρκεια της εκτύπωσης υγρό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή τη στιγμή η μεγάλη πρόκληση είναι η ανάπτυξη ιστού που θα έχει το δικό του σύστημα αιμοφόρων αγγείων, μέσω του οποίου θα λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά. Για το πρότζεκτ αυτό οι ερευνητές του Ινστιτούτου Fraunhofer εργάζονται -σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες από την Ευρώπη- σε μια πλατφόρμα τεχνολογίας, μέσω της οποίας θα αναπτύσσονται αιμοφόρα αγγεία από συνθετικά υλικά, που θα μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν σε τεχνητό δέρμα.

Οπως είπε η δρ Kirsten Bochers, η οποία παρουσίασε τα βιο-μελάνια σε έκθεση που διεξήχθη στο Ανόβερο, το βήμα αυτό είναι πολύ σημαντικό σε ό,τι αφορά την εκτύπωση ολόκληρων οργάνων στο μέλλον, αφού θα μπορούν να τροφοδοτούνται με αίμα.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Ιδρυμα Μεταμόσχευσης Οργάνων (DSO), ο αριθμός των δοτών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 μειώθηκε τουλάχιστον κατά 18% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς, ενώ η ανάγκη για μοσχεύματα αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, λόγω της αύξησης του μέσου όρου ηλικίας.


Espressonews.gr


Κάντε Like το daypress.gr