Image
Πέμπτη 05 Μαρτίου 2015 07:49 Οικονομία
 

Κρίσιμα 24ωρα για την κυβέρνηση, σιγή ασυρμάτου ζητά ο Τσίπρας


Να διαχειριστεί ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο και εκρηκτικό μείγμα οικονομικών προβλημάτων και πολιτικών αστοχιών καλείται η κυβέρνηση τα επόμενα 24ωρα, με στόχο να αποφευχθούν «ατυχήματα» και παράλληλα να αναβαθμιστεί η πολιτική επικοινωνία με τους εταίρους και τους θεσμούς.  Σε αυτό το πλαίσιο από απόψε τα μεσάνυχτα με εντολή του Αλέξη Τσίπρα επιβάλλεται «σιγή ασυρμάτου» σε όλους τους κορυφαίους υπουργούς. Παράλληλα αναλαμβάνει δράση η γνωστή task force του Γιάννη Δραγασάκη, σε συνεργασίας με τους νέους γενικούς γραμματείς που όρισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Στην τετράωρη σύσκεψη που διεξήχθη στο Μαξίμου, υπό τον Αλέξη Τσίπρα συζητήθηκαν οι επιλογές για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, αναλύθηκαν διεξοδικά οι κίνδυνοι που απορρέουν από αυτές και τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα που ανέκυψαν από το EuroWorking Goup και τα οποία θα απασχολήσουν το Eurogroup της Δευτέρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να αναλαμβάνει πιο ενεργό ρόλο στον συντονισμό, διαπιστώνοντας δυσλειτουργίες στο κυβερνητικό συμβούλιο και στις επαφές κορυφαίων υπουργών του. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η επικοινωνία με τον Γιάννη Στουρνάρα, πριν από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, στη Λευκωσία.

Όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε πρωτοβουλία μετά από συνεννόηση με τον Γιάννη Δραγασάκη και αφού κρίθηκε ότι χρειάζεται μια πιο συμπαγής και ενιαία γραμμή, για την οποία οι εταίροι και οι θεσμοί θα είναι σίγουροι ότι εκπορεύεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Παράλληλα επικυρώθηκε η απόφαση για «double team» Βαρουφάκη-Δραγασάκη στο κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρρας, ενώ ξεκαθάρισε και το ζήτημα της συνεργασίας του Γιώργου Χουλιαράκη με τον νέο γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νίκου Θεοχαράκη.

Η επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον κεντρικό τραπεζίτη αν και ήταν προσχεδιασμένη επιταχύνθηκε μετά τις διαρροές από της Τράπεζα της Ελλάδος για την κάλυψη της δημοπρασίας εντόκων με τη δική της συνεισφορά. Ενώ το ΥΠΟΙΚ έκανε λόγο για επανεφμάνηση ξένου επενδυτή και δει κινεζικού fund.

Ο προσδιορισμός του προβλήματος

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει από όλους τους παράγοντες του οικονομικού επιτελείου –χωριστές- εισηγήσεις για τον προσδιορισμό του προβλήματος, το ύψος και τις πιθανές λύσεις, καθώς και τους κινδύνους που αυτές εμπεριέχουν.

Ο πρωθυπουργός έχοντας αντιληφθεί τη διαφορά αντίληψης μεταξύ των Ελλήνων υπηρεσιακών παραγόντων και αξιωματούχων με τους Ευρωπαίους, είχε εκ των προτέρων ζητήσει να τεθούν υπόψη του οι τελευταίες εισηγήσεις των θεσμών.

Με βάσει τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις το χρηματοδοτικό κενό υπολογίζεται στα 4,8 δισ. για τον Μάρτιο-Απρίλιο και στα 11 δις. μέχρι τέλος Ιουλίου. Παράλληλα όμως υπάρχει και το διογκούμενο ζήτημα της δραματικής υστέρησης στα έσοδα, το οποίο διευρύνει την τρύπα κατά τουλάχιστον 3 δισ.  μέχρι τέλος Απριλίου.

Με αυτά τα δεδομένα και με συνολικές απαιτήσεις 10,7 δισ. από τους θεσμούς η ελληνική κυβέρνηση είναι θεσμικά –τουλάχιστον- θωρακισμένη απέναντι σε ένα ατύχημα.

Η δυσκολία έγκειται όμως στην απαίτηση των εταίρων για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και στην επίτευξη δημοσιονομικών –έστω και χαμηλότερων- στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα.

Υπ αυτό το πρίσμα καθίσταται σαφές ότι οι εταίροι έχουν αρκετούς μοχλούς πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση.

Ο τρόπος όμως που διατυπώνονται τα αιτήματα από το υπουργείο Οικονομικών προς την ΕΚΤ τόσο σε επίσημο όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο αφενός προδίδει πανικό και αφετέρου δημιουργεί μια άλλη δυναμική, αντίστοιχη με αυτή του 2010. Στην πραγματικότητα οι αποφάσεις της ΕΚΤ, τις οποίες ζητά να αντιστρέψει η κυβέρνηση, προστατεύουν την Ελλάδα και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από την επανεισαγωγή ενός προβλήματος.

Η απαγόρευση της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου, αυτά δηλαδή που λήγουν και τα έχουν στα χέρια τους ξένοι επενδυτές –πέραν της ανανέωσης των δικών τους- καθώς και η συνεπακόλουθη απρόσκοπτη χρήση του ELA και του Ευρωσυστήματος για την αναχρηματδότηση των τραπεζών που ζητά μετ επιτάσεως η κυβέρνηση δημιουργεί οπλίζει δυο νέες νάρκες.

Η πρώτη είναι η μετατόπιση του χρηματοδοτικού κενού τον Αύγουστο και η διόγκωση των υποχρεώσεων της χώρας τη συγκεκριμένη περίοδο, η οποία εφάπτεται της διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα. Αυτό συνεπάγεται ότι η Ελλάδα θα διαπραγματεύεται κυριολεκτικά με το πιστόλι στον κρόταφο, ενώ πλέον ο κίνδυνος θα έχει μετακυλιστεί πλήρως στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Οι λύσεις

Η κυβέρνηση καίει το χαρτί της ΕΚΤ, ζητώντας από τον Μάριο Ντράγκι να συναινέσει σε αποφάσεις που πλήττουν τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και δίνουν περισσότερο χρόνο στους Ευρωπαίους ώστε να εντείνουν την πίεση προς την Αθήνα.

Εκτός αυτού η Αθήνα ζητά από τον Μάριο Ντράγκι να συναινέσει και στην εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα ώστε να βοηθήσει στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, χωρίς αξιολόγηση.

Τα σενάρια που έχουν επεξεργαστεί η Τράπεζα της Ελλάδος, το υπουργείο Οικονομικών και η αντιπροεδρία αν και δίνουν στην κυβέρνηση ανάσες, εν τούτοις διογκώνουν και εσωτερικεύουν πλήρως το πρόβλημα, οδηγώντας για ακόμη μια φορά τη χώρα σε απομόνωση.

Αν όμως η ΕΚΤ δεχθεί τα ελληνικά αιτήματα και χρηματοδοτήσει τόσο το Δημόσιο –που απαγορεύεται- όσο και τις τράπεζες παραβλέποντας το πρόβλημα και αγοράζοντας πολιτικό χρόνο για τις διαπραγματεύσεις θα θέσει υπό αμφισβήτηση της δική της αξιοπιστία απέναντι στις αγορές και το πολιτικό σύστημα.

Από την άλλη πλευρά η επιδίωξη επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης σε αυτή τη φάση θα ξύσει πληγές, προκαλώντας αναταράξεις στο εσωτερικό.

 

 

 

sofokleousin

 
 
Κάντε Like το daypress.gr