Image
Τρίτη 06 Οκτωβρίου 2015 15:03 Πολιτική
 

Το κυβερνητικό σχέδιο δράσης για να βγούμε από το τούνελ


Ένα action plan για τους επόμενους έξι μήνες αποτυπώνεται  στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και στο σχέδιο προϋπολογισμού, όπου επιχειρείται συγκερασμός αντικρουόμενων στόχων δημοσιονομικής υπευθυνότητας, μεταρρυθμίσεων και κοινωνικής πολιτικής με επίδειξη ρεαλισμού. Ο σχεδιασμός συμπυκνώνεται σε 4+2 βήματα: Υλοποιούμε άμεσα τη συμφωνία με τους δανειστές, κερδίζουμε την πρώτη αξιολόγηση και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ανοίγουμε επισήμως τη συζήτηση για το χρέος.

Με την ολοκλήρωση αυτών των κινήσεων θα έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ξένων και θα μπορούν να γίνουν τα δύο επόμενα βήματα: Η Ελλάδα να βγει στις αγορές, να προσελκύσει επενδύσεις και να μπει σε  τροχιά ανάπτυξης.

«Δημοσιονομικό σχεδιασμό ανάγκης» χαρακτηρίζουν τον νέο προϋπολογισμό επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, επισημαίνοντας ότι οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές του υπαγορεύονται από το περιεχόμενο της συμφωνίας με τους δανειστές. Η υλοποίηση των όρων του Μνημονίου και οι επιβεβλημένες μεταρρυθμίσεις επιχειρείται να συνδυασθούν με αναδιανομή των δημόσιων πόρων και  με μέτρα κοινωνικής πολιτικής που θα ανακουφίσουν τα εισοδηματικά ασθενέστερα στρώματα του πληθυσμού.

Αναγνωρίζοντας ότι ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις και «ανεπιθύμητες για την κυβέρνηση» περικοπές δαπανών (για συντάξεις κλπ), επισημαίνουν επίσης ότι η ψήφιση του – όπως και των προαπαιτούμενων της συμφωνίας – αποτελούν το δυσκολότερο κομμάτι του σχεδιασμού, καθώς  συναρτώνται με πολιτικές ισορροπίες, συσχετισμούς κοινοβουλευτικών δυνάμεων και με εύλογες κοινωνικές αντιδράσεις.

Αναδιανομή πόρων και μεταρρυθμίσεις

Στο εισαγωγικό σημείωμα για το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αν. ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκης αναφέρουν  ότι το Προσχέδιο Προϋπολογισμού «αποτυπώνει τις κυβερνητικές προτεραιότητες για κοινωνική δικαιοσύνη και δημοσιονομική υπευθυνότητα».

Διαβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση «σκοπεύει να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» που θα κινητοποιήσουν παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας. Παράλληλα όμως σημειώνουν ότι με τον προϋπολογισμό επιδιώκεται αναδιανομή των δημόσιων πόρων για την προστασία των οικονομικά αδύνατων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Ο συνδυασμός αυτών των δύο προτεραιοτήτων αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση, τονίζουν οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, επισημαίνοντας ότι «στο επόμενο διάστημα η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε διαδικασία σημαντικών μεταρρυθμίσεων, με μια σειρά δημοσιονομικών παρεμβάσεων και διαρθρωτικών αλλαγών. Η διαδικασία προσαρμογής δεν θα είναι εύκολη, αλλά θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια σύγχρονη ελληνική οικονομία, απαλλαγμένη από παθογένειες του παρελθόντος που κληρονομήσαμε».

sofokleousin

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr