Image
Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015 18:37 Άρθρα
 

Πέντε χρυσοί κανόνες για να μη χωρίσετε!


1. Ο Φρανκ Ντ. Φίντσαμ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουαλίας, μελέτησε επί αρκετά χρόνια εκατό ζευγάρια για να διαπιστώσει αν η τάση για αισιοδοξη ερμηνεία μιας αναποδιάς κάνει τις σχέσεις πιο ευτυχισμένες ή το αντίστροφο, αν δηλαδή τα ζευγάρια που είναι ευτυχισμένα έχουν την τάση να υιοθετούν περισσότερό αισιόδοξες ερμηνείες. Το συμπέρασμά του ήταν ότι ο τρόπος ερμηνείας που χρησιμοποιούν τα άτομα πριν συνδεθούν με το σύντροφό τους προμηνύει την τύχη της σχέσης τους: όσο πιο αισιόδοξος είναι ο τρόπος που ερμηνεύουν τα πράγματα τα άτομα που αποτελούν το ζευγάρι, τόσο πιο ευοίωνη η σχέση.

2. 'Αλλη μια ιδιαίτερα χρήσιμη ιδιότητα για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων στις σχέσεις είναι η ικανότητα συγχώρεσης. Όπως είπα όταν περιέγραφα τις ιδιότητες του χαρακτήρα, η απροθυμία να συγχωρέσουμε την προδοσία και τη σκληρότητα είν’ ένα κοινό ανθρώπινο χαρακτηριστικό· σε γενικές γραμμές, ωστόσο, τα αισιοδοξα ατομα συγχωρούν πιο εύκολα από τα απαισιόδοξα. Το πρόβλημα όσων δεν συγχωρούν τις προκλήσεις, την απόρριψη ή τα καθημερινά λάθη είναι ότι πολλές φορές αναγκάζονται να ζουν προσκολλημένοι στην αναμνηση μικρών προσβολών του συντρόφου, των συγγενών ή των φίλων, και στο τέλος καταλήγουν πικραμένοι, απομονωμένοι και τυφλωμένοι από τους ανοιχτούς λογαριασμούς, πράγμα που τους εμποδίζει να συμφιλιωθούν και ν’ αποκαταστήσουν την εσωτερική τους γαλήνη.

3. Η ελπίδα αποτελεί άλλο ένα βασικό συστατικό της αισιοδοξίας και παίζει θεμελιώδη ρόλο στις διαπροσωπικές σχέσεις. Συχνά, δύο άτομα έλκονται επειδή μοιράζονται κάποιο ενδιαφέρον, κάποια δραστηριότητα ή επιθυμία. Καθώς γνωρίζονται καλύτερα και δένονται περισσότερο συναισθηματικά, προσπαθούν να προγραμματίσουν και να συνδυάσουν τις προτεραιότητες και τους στόχους τους. Για τα ζευγάρια που κάνουν όνειρα για το μέλλον, η ελπίδα είναι ο βασικός μοχλός που κινεί τη σχέση και την ωθεί να ξεπερνάει τα εμπόδια που συναντάει στο δρόμο της.

4. Εκτός από τα κοινά μακροπρόθεσμα όνειρα για το μέλλον, τα ζευγάρια τρέφουν και μια συγκεκριμένη ελπίδα που βασίζεται στη δύναμη της θέλησης που επενδύουν για να πετύχουν συγκεκριμένους στόχους: από το να λύσουν μια διαφωνία που προκύπτει σε μια δεδομένη στιγμή μέχρι να αγοράσουν ένα διαμέρισμα ή ν’ αποκτήσουν παιδί. Τα ζευγάρια που προγραμματίζουν από κοινού τη ζωή τους κι αισθάνονται ικανά ν’ αντιμετωπίσουν και ν’ αγωνιστούν ενάντια στις αντίξοες συνθήκες, θ’ αντέξουν σθεναρά στα προβλήματα. Και, από πρακτική άποψη, είναι προφανές ότι όσο πιο επίμονα αναζητάμε μια λύση, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να τη βρούμε, με την προϋπόθεση βέβαια ότι υπάρχει.

5. Η πιο χρήσιμη ελπίδα στις ερωτικές σχέσεις είναι αυτή που δεν κρύβει ή δεν αγνοεί τον πόνο από τις πραγματικές δυσκολίες, δεν παραβλέπει την ταπεινότητα που απαιτείται για να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας, ούτε θεωρεί περιττή την κινητοποίηση με σκοπό την αλλαγή. Επίσης, η ελπίδα είναι εκείνη που δεν μας κλείνει τα μάτια μπροστά στο ενδεχόμενο να πληγεί η σχέση μας από μια αγιάτρευτη αρρώστια.

Όταν οι άνθρωποι παντρεύονται, στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν γεμάτες τις αποθήκες έρωτα, εμπιστοσύνης κι ονείρων. Με το πέρασμα του χρόνου όμως δεν είναι λίγες οι σχέσεις που εξασθενούν και γίνονται αναιμικές. Η ζωτικότητά τους σβήνει κι αντικαθίσταται από την αδιαφορία, την ανία, την εχθρότητα και τον πόνο. Στις βιομηχανοποιημένες χώρες, το 30-50% των γάμων καταλήγουν σε χωρισμό, είτε αυτό λέγεται διαζύγιο είτε διάσταση.

Πηγή: www.boro.gr

 
Κάντε Like το daypress.gr