Στις «δυνατές» περιόδους της Ευρωζώνης η ελληνική οικονομία όχι μόνο ακολουθούσε τον ανοδικό κύκλο αλλά εμφάνιζε και καλύτερες επιδόσεις από τις περισσότερες χώρες μέλη.

Ενδεικτικά  είναι τα αναλυτικά στοιχεία της Κομισιόν. Στην πενταετία 1999 – 2003 η ελληνική οικονομία έτρεξε με μέσο ρυθμό μεγέθυνσης 4,2% ακριβώς διπλάσιο σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (2,1%).

Και την αμέσως επόμενη πενταετία 2004 – 2008 η εγχώρια οικονομία εμφάνισε μέσο ρυθμό ανάπτυξης 2,8%  υψηλότερο από τον μέσο  όρο (και πάλι  2,1%) .

Στην συνέχεια είχαμε το βίαιο βύθισμα εξαιτίας της κρίσης  και πλέον από πέρυσι ξεκίνησε η προσπάθεια ανάκαμψης.

Όμως παρότι θα περίμενε κανείς η οικονομία να εκτιναχθεί μετά από πολλά χρόνια  «συμπίεσης» τα δεδομένα  είναι μάλλον απογοητευτικά.

Το 2017 μία από τις καλύτερες χρονιές  των τελευταίων δεκαετιών για την Ευρώπη με το μέσο ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει το 2,4% η ελληνική οικονομία (παρά την εντυπωσιακή αύξηση του τουριστικού ρεύματος) υστέρησε μένοντας στο 1,4%  που ήταν και η χαμηλότερη επίδοση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες.

Πολύ μακριά από το 7,8% της Ιρλανδίας, το 3,9% της Κύπρου ακόμη και  από το 2,7% της Πορτογαλίας.

Εφέτος η Κομισιόν βλέπει για την Ελλάδα ανάπτυξη 1,9% μία επίδοση μετριότατη αν αναλογιστεί κανείς ότι περνά μόνο Γαλλία (1,7%), Βέλγιο (1,7%) και Ιταλία (1,3%).

Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά της αδυναμίας παγίωσης ισχυρών αναπτυξιακών ρυθμών εξαιτίας κυρίως της υψηλής φορολογίας που περιορίζει την κατανάλωση αλλά και της άπνοιας που παρατηρείται στο μέτωπο των επενδύσεων.

Ακόμη και η βελτίωση στην αγορά εργασίας είναι εξαιρετικά αργή με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει σε υψηλά επίπεδα στο 20%, σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με τον κοινοτικό μέσο όρο (7,1%).

 

Όλα  αυτά με την Κομισιόν να εκτιμά  για την Ε.Ε ότι οι κίνδυνοι δυσμενέστερων εξελίξεων σε σχέση με τις προβλέψεις έχουν αυξηθεί. Γι΄  αυτό  και  βλέπει μια γενικότερη επιβράδυνση για το 2019.

Και σε μία τέτοια περίπτωση ο πρώτος που θα την πληρώσει θα είναι ο  …αδύναμος κρίκος.

.in.gr/