Image
Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018 18:20 Πολιτική
 

Διεθνή ΜΜΕ: Ο Ερντογάν, ο πάστορας και οι 2 Έλληνες στρατιωτικοί


Στο θέμα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αναφέρεται για ακόμη μια ημέρα ο γερμανικός Τύπος, εντάσσοντας το ζήτημα στις αναλύσεις σχετικά με την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ της 'Αγκυρας και της Ουάσιγκτον.

Για «υπόθεση με ομοιότητες με αυτήν του Αμερικανού πάστορα 'Αντριου Μπράνσον», κάνει λόγο η Sueddeutsche Zeitung και αναφέρει ότι «σύμφωνα με πληροφορίες από την Αθήνα, Αμερικανοί διπλωμάτες είχαν μεταφέρει την ανησυχία τους και για τους δύο Έλληνες στις συζητήσεις τους με την 'Αγκυρα». Στην ανταπόκρισή της από την Κωνσταντινούπολη, η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει ακόμη ότι η απελευθέρωση των στρατιωτικών «ερμηνεύτηκε ως κίνηση καλής θέλησης, ειδικά επειδή ήρθε και ως έκπληξη», ενώ η συντάκτρια εκτιμά ότι η 'Αγκυρα «είχε προφανώς στο μυαλό της και σε αυτή την περίπτωση κάποιου είδους αντισταθμιστική πράξη: την παράδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτών, οι οποίοι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος πριν από δύο χρόνια βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα».

Στο θέμα αναφέρεται σε ανάλυσή της και η εφημερίδα του Βερολίνου «Tageszeitung», η οποία, πέρα από την παράθεση των γεγονότων, αναφέρει ότι «στα απόνερα της κρίσης ΗΠΑ-Τουρκίας για τον κρατούμενο Αμερικανό πάστορα 'Αντριου Μπράνσον, σε μια συγκρίσιμη περίπτωση, η Τουρκία αντιδρά σημαντικά πιο ευέλικτα» και επισημαίνει ότι η υπόθεση είχε προκαλέσει μεγάλη ένταση στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, καθώς στα μάτια της ελληνικής κοινής γνώμης οι δύο στρατιωτικοί συνελήφθησαν μόνο και μόνο ως μέσο πίεσης για την παράδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.

«Ο έλληνας Πρωθυπουργός εμφανίστηκε ανακουφισμένος και εξέφρασε την ελπίδα με αυτή την κίνηση να άνοιξε ο δρόμος για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο γειτόνων», συνεχίζει το άρθρο. Το γιατί το τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την απελευθέρωσή τους παραμένει ασαφές, σημειώνει ο συντάκτης και εκτιμά ότι «πρέπει να επρόκειτο μάλλον για πολιτική παρά για δικαστική απόφαση», αναφερόμενος στην απαίτηση που έχει κατ' επανάληψη διατυπώσει ο Πρόεδρος της Τουρκίας για την παράδοση των Τούρκων αξιωματικών. «Το εάν η απελευθέρωση έγινε με κάποιο άλλο αντάλλαγμα, είναι ως τώρα άγνωστο. Μπορεί κανείς μόνο να υποθέσει ότι λόγω της τεράστιας διαμάχης με τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν θέλει να στείλει ένα σήμα στην ΕΕ. Τελικά θέλει να βελτιώσει και πάλι τις σχέσεις με την ΕΕ», καταλήγει η εφημερίδα.

Τι αναφέρουν άλλα διεθνή ΜΜΕ 

Στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αναφέρονται σε σχετικά τους δημοσιεύματα και άλλα σημαντικά διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Το Bloomberg γράφει:

«Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνταν από το Μάρτιο σε τουρκική φυλακή με την υπόνοια της κατασκοπείας, αφέθησαν ελεύθεροι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. (...) Το δικαστήριο της Αδριανούπολης αποφάσισε την αποφυλάκισή τους σε μια κίνηση για την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, δήλωσε ότι θα ενισχύσει την φιλία, τις σχέσεις καλής γειτονίας και την σταθερότητα στην περιοχή. Η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα τον Ιούλιο, κατά τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τσίπρα, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Η Τουρκία πιέζει για την έκδοση από την Ελλάδα οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν μετά το αποτυχόν πραξικόπημα του 2016. Οι δύο αυτές υποθέσεις έθεσαν σε δοκιμασία τις παραδοσιακά κακές σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας».

Από την πλευρά της η εφημερίδα FT αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία άμβλυνε τις τεταμένες σχέσεις με τη γειτονική Ελλάδα απελευθερώνοντας δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνταν με την υποψία κατασκοπείας, σε μια κίνηση που η Αθήνα περιέγραψε ως ‘"πράξη δικαιοσύνης που θα συμβάλλει στη φιλία, στις καλές γειτονικές σχέσεις και στη σταθερότητα στην περιοχή".

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειωνει, άσκησε πίεση στην Τουρκία για να ελευθερώσει τους δύο στρατιωτικούς στους οποίους δεν είχαν αποδοθεί κατηγορίες, μετά από σχετικά αιτήματα τα οποία η χώρα είχε απορρίψει αρχικά. Η απελευθέρωσή τους καθώς και του ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Kilic, μπορεί να ερμηνευθεί ως μια κίνηση καλής θέλησης προς την Ευρώπη σε μια χρονική στιγμή που τίθεται σε αμφιβολία η οικονομική σταθερότητα της Τουρκίας εν μέσω της κρίσης τους νομίσματός της. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρει ότι η κράτηση των δύο στρατιωτικών είχε θέσει σε δοκιμασία τις σχέσεις των δύο χωρών, που είναι εταίροι στο ΝΑΤΟ, αλλά και παραδοσιακοί αντίπαλοι. (...) Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε καλέσει την Τουρκία να απελευθερώσει τους δύο άνδρες, ενέργεια που ώθησε την Τουρκία να κατηγορήσει τις Βρυξέλλες για ανάμειξη στην δικαστική της εξουσία. Η αποφυλάκιση των δύο μπορεί να εκληφθεί σαν κίνηση καλής θέλησης προς την Ευρώπη, μετά την στήριξη που προσέφεραν ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στην οικονομική σταθερότητα της Τουρκίας, εν μέσω της νομισματικής κρίσης που έχει απομειώσει την τουρκική λίρα κατά το ένα τέταρτο της αξίας της. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προτείνει τον Απρίλιο την ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχόν πραξικόπημα του 2016. Ο κ. Ερντογάν έχει εμπλακεί και σε άλλη διπλωματική σύγκρουση με τις ΗΠΑ για την κράτηση του Αμερικανού πάστορα Andrew Brunson, έχοντας μάλιστα προτείνει την ανταλλαγή του με τον Fethullah Gulen, στον οποίο η Άγκυρα αποδίδει τον σχεδιασμό του πραξικοπήματος.

Η Τουρκία απελευθερώνει Έλληνες στρατιωτικούς, ενώ επιβάλλει 140% τελωνειακούς δασμούς σε είδη αλκοόλ, καπνού, καλλυντικών και σε οχήματα από την Αμερική στο πλαίσιο μιας κλιμακούμενης διένεξης με τις ΗΠΑ για τον φυλακισμένο Αμερικανό πάστορα που έχει δηλητηριάσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων, γράφουν οι Times και προσθέτουν ότι η Τουρκία κινήθηκε προς την κατεύθυνση άμβλυνσης των εντάσεων με τη γειτονική Ελλάδα, απελευθερώνοντας τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς Μητρετώδη και Κούκλατζη.

Από την πλευρά του το Reuters γράφει:

«Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για κατασκοπεία στην Τουρκία, αφέθησαν ελεύθεροι, μετά από απόφαση δικαστηρίου της Αδριανούπολης, απόφαση που η Αθήνα εκτιμά πως θα συμβάλει στην βελτίωση των τεταμένων σχέσεων των δύο χωρών. Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας χαιρέτησε την απόφαση. "Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης που θα συμβάλει στη φιλία, στις σχέσεις καλής γειτονίας και στη σταθερότητα της περιοχής", αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του. Ελλάδα και Τουρκία αντιδικούν για μια σειρά ζητημάτων, από το Κυπριακό μέχρι τα δικαιώματα στο Αιγαίο. Πρόσφατα οι τόνοι είχαν υψωθεί και από τις δύο πλευρές, κυρίως μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών για την Κύπρο τον Ιούλιο του 2017. Ωστόσο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούλιο, ο Τσίπρας δήλωσε πως συμφώνησαν να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην άμβλυνση των εντάσεων στο Αιγαίο. Η Άγκυρα ζητά από την Ελλάδα να παραδώσει οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που φέρονται αναμεμειγμένοι στο πραξικόπημα του 2016. Στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη. Σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει πως "η Τουρκία δεν έχει τίποτε να φοβάται από τους ευρωπαίους γείτονές της. Θέλουμε μια δημοκρατική, σταθερή και ευημερούσα Τουρκία"».

 

 

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr