Image
Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018 20:35 Πολιτική
 

Βίτσας: Η ΝΔ αδιαφορεί για το καλό της χώρας και προσπαθεί να ρίξει την κυβέρνηση


Ακούω μέχρι αθλιότητες, όπως αυτές για τα απόρρητα ή τα ειδικά κονδύλια, ακούω έναν αντιπολιτευτικό λόγο χωρίς αρχές, με μία μόνη λογική ότι αυτοί είναι οι "νόμιμοι ιδιοκτήτες της χώρας" και κακώς υπάρχει εδώ και τριάμισι χρόνια η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, στο Ρ/Σ «Στο Κόκκινο», σχολιάζοντας τις επιθέσεις που δέχεται η κυβέρνηση μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από την αντιπολίτευση και μερίδα των ΜΜΕ.

Και πρόσθεσε: «Η ΝΔ προσπαθεί με όλους τους τρόπους, ακόμη και αδιαφορώντας για το καλό της χώρας, να πετύχει να ρίξει την κυβέρνηση. Αλλά το "πικρό ποτήρι" θα το πιει, και θα το πιει και στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2019».

Όσον αφορά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, ο κ. Βίτσας, τόνισε: «Η οικειοθελής παραίτηση του Νίκου Κοτζιά δεν είναι μία καλή εξέλιξη. Σε βασικές πρωτοβουλίες που είχε πάρει ο πρωθυπουργός, ο Νίκος Κοτζιάς ήταν ο πιο άμεσος ενισχυτής» και συμπλήρωσε: «Δεν πρόκειται για διένεξη δύο υπουργών. Στο Μακεδονικό υπάρχει σαφής διαφορά ανάμεσα στην άποψη των κομμάτων που συναπαρτίζουν την κυβέρνηση. Έχει ειπωθεί και δεν ήταν στα στοιχεία της συμφωνίας του 2015 το ζήτημα. Δεν συμφωνώ με κανέναν, να προδικάζει το τι θα κάνει. Σε αυτή τη λογική, ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα ότι κανείς δεν θα συμπλεύσει με αυτή την προσπάθεια της ΝΔ να εξαχρειώσει τα πολιτικά ήθη και να βρει τρόπους να ρίξει την κυβέρνηση. Οι ΑΝΕΛ είπαν διά του προέδρου τους ότι ταυτίζονται με αυτή τη θέση (του πρωθυπουργού)».

Σχετικά με τα δημοσιεύματα και τις αναφορές της ΝΔ για κακοδιαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ο υπουργός υπογράμμισε ότι «για τα ζητήματα που "σήκωσε" η ΝΔ για την οικονομική διαχείριση του προσφυγικού, εγώ απάντησα ότι "οποιοσδήποτε έλεγχος είναι καλοδεχούμενος, εδώ δεν θα βρείτε τόπο 'να πατήσετε', θα βρείτε τόπο για να ζητάτε συγγνώμη"».

Ο κ. Βίτσας μίλησε επίσης και για το μεταναστευτικό-προσφυγικό τονίζοντας τα εξής: «Το μεταναστευτικό-προσφυγικό δεν είναι υπόθεση μιας χώρας, είναι υπόθεση πολλών χωρών της ΕΕ. Το γεγονός ότι δεν καταλήγουμε σε λύση, και πιο ειδικά για τον κανονισμό Δουβλίνου και για όλες αυτές τις διαδικασίες, δεν είναι στα θετικά. Όλο και περισσότερες χώρες καταλαβαίνουν ότι τέτοιους είδους διαδικασίες για το μεταναστευτικό, που δεν έχουν μέσα τους το στοιχείο της ανακατανομής του βάρους δεν είναι σωστές, δεν μπορούν να προχωρήσουν». Και πρόσθεσε: «Το ζήτημα της ανακατανομής όπως και το ζήτημα της στοχευμένης ενίσχυσης των χωρών απ' όπου γεννιούνται μεταναστευτικές ροές αλλά και των διπλωματικών πρωτοβουλιών που πρέπει να πάρει η ΕΕ στις περιοχές όπου διεξάγονται πόλεμοι, είναι στενά συνδεδεμένα, ώστε αυτό το φαινόμενο, το οποίο θα υπάρχει πάντοτε, να έχει μία κανονικότητα».

Σχετικά, δε, με την κατάσταση του προσφυγικού-μεταναστευτικού αυτή την περίοδο δήλωσε: «Υπάρχει μία αύξηση των ροών στα νησιά γύρω στο 24% σε σχέση με το 2017 και υπερδιπλασιασμός στις αφίξεις από τον Έβρο, που δημιούργησε δύσκολη κατάσταση στους χώρους φιλοξενίας στην ενδοχώρα, πληρώθηκαν και οι θέσεις που υπήρχαν ως αποθεματικό, άρα βρεθήκαμε στην ανάγκη να δημιουργήσουμε καινούργιες. Έχουμε δημιουργήσει, θα δημιουργήσουμε και άλλες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή είναι στη Σάμο. Στη Μόρια σήμερα πρέπει να είναι κάτι λιγότερο από 6.500 άτομα εκεί, χωρίς να λέω ότι η κατάσταση εκεί είναι καλή, ή στη Χίο». Και πρόσθεσε: «Συγχρόνως, δουλεύουμε με τα συναρμόδια υπουργεία σε αυτό που ονομάζουμε "ξεχειμώνιασμα"'. Παίρνουμε όλα τα μέτρα ώστε να είναι ασφαλής η διαμονή, ιδιαίτερα στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά. Βεβαίως, είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα στην ενδοχώρα».

Τέλος ο κ. Βίτσας υπογράμμισε: «Έχουμε στείλει ήδη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον προϋπολογισμό για το 2019, ο στόχος μας είναι το 2019 να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα 5.000 θέσεων γι' αυτούς που έχουν πάρει άσυλο και είναι στις ενταξιακές διαδικασίες».

 

 

newsbeast

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr