Image
Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018 11:40 Ελλάδα
 

Απολογούνται αύριο το ζεύγος Παπαντωνίου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος


Απολογούνται αύριο ο πρώην υπουργός Άμυνας και Οικονομικών και η σύζυγός του για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Την πόρτα των ανακριτών Διαφθοράς περνάει αύριο, Δεύτερα, ο πρώην υπουργός Άμυνας και Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου, προκειμένου να απολογηθούν για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος). Αμέσως μετά την απολογία των δυο κατηγορουμένων, οι ανακριτές και ο αρμόδιος εισαγγελέας θα αποφασίσουν για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση του ζεύγους Παπαντωνίου.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου έχει κάνει λόγο για «διώκτες»

Ο πρώην υπουργός έχει ήδη κινηθεί στη γραμμή της άρνησης της κατηγορίας και αυτό αναμένεται να κάνει και αύριο κατά την απολογία του στους δυο ανακριτές Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και Γιώργο Ευαγγέλου (επίκουρος ανακριτής). Με αφορμή την απαγγελία της κατηγορίας σε βάρος του και σε βάρος της συζύγου του, ο Γιάννος Παπαντωνίου έχει μιλήσει για «διώκτες» και έχει αποδώσει την εμπλοκή του σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση στο γεγονός ότι υπήρξε ο μακροβιότερος υπουργός Οικονομίας και πως πληρώνει τώρα το τίμημα της ένταξης, επί υπουργίας του, της χώρας στην ΟΝΕ.

Σε βάρος του ζεύγους Παπαντωνίου έχει συνταχθεί από τις ανακριτικές αρχές κατηγορητήριο 800 σελίδων, σύμφωνα με το οποίο το ποσό της παράνομης νομιμοποίησης ανέρχεται σε περίπου 3 εκατ. ευρώ ενώ η ζημία που υπέστη το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ.

Τι λέει για την επίμαχη σύμβαση

Η κατηγορία που αντιμετωπίζει το ζεύγος Παπαντωνίου αφορά στη σύμβαση Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής έξη φρεγατών τύπου «S», που σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δεν ήταν τελικά συμφέρουσα για το ελληνικό δημόσιο.

Στην κατηγορία αυτή ο πρώην υπουργός, έχει αντιτείνει με δημόσια δήλωσή του τα εξής: «Στηρίζουν αυτήν την κατηγορία στην εκτίμηση ότι υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής των έξι φρεγατών που περιόριζαν την απόδοση του προγράμματος. Όμως, τα ακριβώς αντίθετα ισχύουν: Οι καθυστερήσεις ήταν οριακές ενώ, αντίθετα, ακύρωση ή διακοπή του προγράμματος θα συνεπαγόταν μεγάλη ελάττωση της περιουσίας του Δημοσίου λόγω ραγδαίας απαξίωσης των έξη παλαιών φρεγατών. Επιπλέον, θα καθιστούσε αναγκαία η την άμεση δρομολόγηση προγράμματος κατασκευής νέων φρεγατών, των οποίων το κόστος θα προσέγγιζε τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή θα ήταν περίπου δεκαπλάσιο σε σχέση με το κόστος ύψους 381 εκατομμυρίων ευρώ του εκσυγχρονισμού, και ήταν απολύτως ανέφικτο να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό. Τέλος, η πρώτη νέα φρεγάτα θα παραδιδόταν το 2015, αντί του 2006 – που ήταν ο χρόνος παράδοσης των εκσυγχρονισμένων φρεγατών».

Οι λογαριασμοί και η προμήθεια χρυσού

Και ενώ ο πρώην υπουργός αρνείται το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη εγκληματική δραστηριότητα, στο πολυσέλιδο κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του, καταγράφονται αναλυτικά οι κύριοι λογαριασμοί που φέρεται να χρησιμοποίησε για τη διακίνηση ύποπτων χρηματικών ποσών.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για επτά συνολικά λογαριασμούς στις ελβετικές τράπεζες EFG BANK, Credit Lyonnais (Suisse), UBS A.G, Gredit Suisse, Hypo Swiss Bank.

Από αυτούς τους λογαριασμούς, πάντα σύμφωνα με την κατηγορία, χρησιμοποιήθηκαν 35 «υπολογοριασμοί» μέσω των οποίων φέρεται να εκτελέστηκαν εκατοντάδες κινήσεις επενδύσεων, προκειμένου να «χάνεται» κάθε φορά η πηγή της προέλευσης κάθε επιμέρους χρηματικού ποσού.

Σύμφωνα με την κατηγορία, τα επίμαχα χρηματικά ποσά κατέληγαν σε συγκεκριμένο λογαριασμό, μέσω του οποίου διαμοιράζονταν εν συνεχεία και πάλι σε άλλους λογαριασμούς, στους οποίους εμφανιζόταν ως συνδικαιούχος η Σταυρούλα Κουράκου και εν τέλει, κατά τους ανακριτές, ο ίδιος ο Γ. Παπαντωνίου ως τελικός αποδέκτης αυτών.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται επίσης, ότι μέρος χρημάτων των επίμαχων υπολογαριασμών επενδύθηκαν σε αγορά χρυσού και ασημιού.

 

 

lawandorder

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr