Image
Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018 17:20 Διεθνή
 

Ερντογάν: Λόγω της Κύπρου η Τουρκία κατασκεύασε την αμυντική της βιομηχανία


Λόγω της Κύπρου η Τουρκία κατασκεύασε την αμυντική της βιομηχανία, δήλωσε στη σύνοδο για την αμυντική βιομηχανία ο Τουρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέροντας ότι «ο κακός γείτονας μας έκανε ιδιοκτήτες», αναφέρουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης. 

Στην ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι οι χώρες που δεν είναι ισχυρές στην αμυντική τεχνολογία δεν μπορούν να αντικρύσουν το μέλλον τους με ασφάλεια και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας θα εργαστούν ώστε να υλοποιηθεί το όραμα για μια Τουρκία με παγκόσμια ισχύ.

«Πάντοτε μας έλεγαν το κογκρέσο δεν δίνει άδεια». Αυτό το ζήσαμε και με την Κύπρο. Μετά την Κύπρο κερδίσαμε τον ASELSAN (τουρκική αμυντική βιομηχανία Τουρκίας). Ο κακός γείτονας μας έκανε να τον αποκτήσουμε. Πλέον ξεκινήσαμε εξαγωγές», ανέφερε.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι και για τα ελικόπτερα ΑΤΑΚ:  «Τα ελικόπτερα ΑΤΑΚ μετατράπηκαν σε ένα από τα πιο σημαντικά αεροσκάφη μας. Ενώ φτάσαμε σε σημείο παραγωγής πυραύλων όπως οι Κασίργκα και Μπόρα, συνεχίζονται οι εργασίες μας για νέα μοντέλα».

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης και το όνομα των νέων ελικοπτέρων Τ625 που κατασκεύασε η Τουρκία: «Γκιοκμπεϊ », δηλαδή «Κύριος Ουρανός» στα ελληνικά.

Αναστασιάδης στο Ευρωκοινοβούλιο: Το Κυπριακό παραμένει πρόβλημα ξένης εισβολής και κατοχής

Το καθήκον της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, ενός προβλήματος κράτους-μέλους, που αποτελεί ανοικτή πληγή στο δικό της σώμα, υπέδειξε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης κατά την ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Η επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους, θα αποτελούσε το ιδανικότερο Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αναστασιάδης, θα αποτελούσε ένα μοντέλο συνύπαρξης και συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, έναν άριστο προπομπό της συνολικής λύσης. Σχετικά, υπενθύμισε ότι, τόσο το 1984 όσο και το 1992, η διεθνής κοινότητα, μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των ψηφισμάτων 550 και 789, κάλεσε για τη μεταφορά της διοίκησης της συγκεκριμένης περιοχής, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού, υπό την ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου για τη βούληση και την αποφασιστικότητά του να εργασθεί άοκνα, προκειμένου να επιτύχει μια λύση, που, όπως εξήγησε, «δεν θα δημιουργεί νικητές ή θα αφήνει ηττημένους».

Σημείωσε επίσης ότι η λύση πρέπει να δημιουργεί «ένα λειτουργικό και βιώσιμο ομόσπονδο κράτος στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, των κατά καιρούς συμφωνιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ένα κράτος κυρίαρχο και ανεξάρτητο απαλλαγμένο από εξαρτήσεις τρίτων, μέσα από επεμβατικά ή εγγυητικά δικαιώματα ή στρατούς κατοχής».

Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση στηρίζει με κάθε τρόπο τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και της ειδικής του απεσταλμένης με την ελπίδα πολύ σύντομα να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και των υπό διαμόρφωση όρων αναφοράς με στόχο τη συνολική λύση και την επανένωση της Κύπρου.

 

eleftherostypos

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr