Image
Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019 21:50 Πολιτική
 

Μέρκελ: Η συμφωνία των Πρεσπών προς όφελος Ελλάδας, Βόρειας Μακεδονίας και Ευρώπης


Σε μια Ελλάδα πολύ διαφορετική από την Ελλάδα της προηγούμενης επίσκεψής της το 2014, καλωσόρισε την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Τότε η χώρα μας βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, με την οικονομία να παραπαίει και την κοινωνία να υποφέρει και να αγωνιά. Με ένα εκατομμύριο ανέργους, παράλυτο κοινωνικό κράτος, διαλυμένες δομές προστασίας των πιο αδύναμων, και καμιά ουσιαστική ελπίδα ανάκαμψης», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. «Ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά απέναντι σε μέτρα που ήταν πολλές φορές ακατανόητα, συχνά άδικα, κάποιες φορές αναποτελεσματικά και που δοκίμασαν την κοινωνική συνοχή. Σήμερα εξερχόμαστε από αυτήν την κρίση οριστικά. Με σοβαρές πληγές, που επουλώνουμε σταδιακά κρατώντας την κοινωνία όρθια και προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους», επισήμανε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, ότι «έπρεπε να αφήσουμε πίσω μας στερεότυπα και από τις δύο πλευρές. Αυτό το αυταρχισμού της Γερμανίας στην Ελλάδα και του τεμπέλη Έλληνα που ευθύνεται για την κρίση στη Γερμανία. Είχαμε συγκρούσεις και κάναμε αναγκαίους συμβιβασμούς, αλλά αυτή είναι και η ιστορία της Ευρώπης. Μας χώριζαν πολλά, αλλά καταφέραμε να επιτύχουμε αυτό που θέλαμε, δηλαδή τη διάσωση της Ελλάδας». Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμη, ότι «η Ελλάδα αποτελεί πρωταθλητή στην Ευρώπη στη μείωση της ανεργίας και στην προώθηση μεταρρυθμίσεων. Σε αυτήν την πορεία» όπως είπε «η αλήθεια είναι, ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάστηκαν σκληρά. Υπήρξαν δύσκολες στιγμές, που καταφέραμε να αφήσουμε πίσω μας» και δήλωσε υπερήφανος για το γεγονός ότι η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος της Ευρώπης, γίνεται μέρος της λύσης.

Είμαστε απέναντι στον εθνικισμό και τον ρατσισμό

«Έχουμε την θέληση, αλλά και την δύναμη, να λέμε όχι στις φυγόκεντρες δυνάμεις, που προτάσσουν την εθνική περιχαράκωση, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό ως απάντηση στις οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Όχι στις φωνές της μισαλλοδοξίας που επιδιώκουν, μάλιστα, να διαδραματίσουν ενισχυμένο ρόλο στις επικείμενες ευρωεκλογές. Τονίζουμε λοιπόν, μαζί με την Καγκελάριο, ότι αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην Ευρώπη σήμερα», επισήμανε.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «είχα την ευκαιρία να μιλήσω με την Καγκελάριο για αυτούς τους κινδύνους. Επεσήμανα τον ρόλο που κατά τη γνώμη μου παίζουν οι κυρίαρχες οικονομικές πολιτικές, στη διόγκωση του ακροδεξιού και αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού. Και την ανάγκη να απαντηθεί η πρόκληση αυτή με την οικοδόμηση της κοινωνικής Ευρώπης και μιας νέας αρχιτεκτονικής για την Ευρωζώνη. Οι πολίτες αυτής της ηπείρου, σε όποια γωνιά της και αν ζουν, να ορθώσουν το δημοκρατικό ανάστημά τους ενάντια στις δυνάμεις εκείνες που, με νέο προσωπείο, προσπαθούν να γυρίσουν το ρολόι της Ιστορίας πίσω, στη σκοτεινή Ευρώπη του μίσους και του φόβου».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό-προσφυγικό είπε, ότι «συμφωνήσαμε με την κ. Μέρκελ στην κρισιμότητα που έχει για την Ευρώπη η καθιέρωση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση με αναθεώρηση του υφιστάμενου Συστήματος». «Μιας πολιτικής που να συμπεριλαμβάνει πιο ισχυρούς μηχανισμούς στήριξης των χωρών πρώτης γραμμής, έναν ισχυρό μηχανισμό επιστροφών, αλλά και αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με χώρες προέλευσης και διέλευσης», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε στη Γερμανίδα Καγκελάριο για τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και τον ανθρωπισμό που επέδειξε στο προσφυγικό, παρά τις οικονομικές του δυσκολίες και ταυτόχρονα, ευχαρίστησε την Καγκελάριο για τον καθοριστικό ρόλο που επέδειξε η ίδια κατά την προσφυγική κρίση.

Μοντέλο και για άλλες διαφορές η Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε, ότι συζήτησε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο για τα Βαλκάνια και για την σημασία που έχει η ειρήνη, η σταθερότητα και η ανάπτυξη της περιοχής για το μέλλον και την ασφάλεια της Ευρώπης. «Τονίσαμε τη σημασία που έχει για την περιοχή και για την Ευρώπη η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία είναι ένα βήμα μπροστά και νομίζω και μια συμφωνία μοντέλο και για άλλες διαφορές, που αποδεικνύει ότι κοινά αποδεκτές λύσεις - χωρίς την επιβολή του ενός μέρους επί του άλλου- είναι εφικτές», είπε.

Ο κ. Τσίπρας είπε, ότι τόνισε στη Γερμανίδα Καγκελάριο, την ανάγκη να υπάρξει η συνέχεια της διεύρυνσης της ΕΕ στα Βαλκάνια. «Το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στην περιοχή θα πρέπει να στηριχθεί στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου» είπε, ενώ αναφερόμενος στην Αλβανία, σημείωσε, ότι «στηρίζουμε ενεργά την προοπτική της Αλβανίας, αλλά υπάρχουν ακόμη κρίσιμα θέματα».

Στηρίζουμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά...

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι συζήτησε με την κ. Μέρκελ για την ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμης λυσης. Όπως είπε «τόνισα τη στήριξή μου στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας για το καλό του λαού της και όλης της περιοχής. Πρέπει όμως, να υπάρχει σεβασμός στο διεθνές δίκαιο σε Αιγαίο και Μεσόγειο».

Δεν ξεχνάμε τις εκκρεμότητες που μας άφησε η ιστορία

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας, είπε ότι «η σημερινή συνάντηση ήταν εξαιρετικά θετική. Κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας άλλος πολύ αισιόδοξος. Η Ελλάδα εξέρχεται από την κρίση και η αναβάθμιση της συνεργασίας με τη Γερμανία σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο, είναι εξαιρετικά κρίσιμη». Συνέχισε δε λέγοντας ότι «δεν ξεχνάμε τις δυσκολίες, ούτε αυτές που περάσαμε πρόσφατα, αλλά και τις εκκρεμότητες που μας άφησε η ιστορία, όπως είναι οι επανορθώσεις ή το κατοχικό δάνειο. Θα επικεντρωθούμε όμως και στο νέο πλαίσιο που έχουμε οικοδομήσει. Η Γερμανία είναι ένας σημαντικός επενδυτής στην Ελλάδα».

Ο πρωθυπουργός και η Γερμανίδα Καγκελάριος συμφώνησαν να είναι η Γερμανία η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2020, όπως είπε ο κ. Τσίπρας.

Μέρκελ: Κλείνει ένας κύκλος

Η Γερμανίδα Καγκελάριος στις δηλώσεις της επεσήμανε, ότι «πράγματι κλείνει ένας κύκλος» και πρόσθεσε ότι «όταν ο κ. Τσίπρας ήρθε την πρώτη φορά στο Βερολίνο, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Αναπτύχθηκε εμπιστοσύνη ανάμεσα μας, γνωρίζω ότι ο ελληνικός λαός πέρασε μια δύσκολη περίοδο. Οι Έλληνες έπρεπε να υποστούν επώδυνες μεταρρυθμίσεις». Συνέχισε λέγοντας, ότι «προσπαθούμε να συμβάλουμε και να προσφέρουμε προοπτικές στους νέους ανθρώπους» τονίζοντας ότι η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας. Όπως είπε «έχουμε δρομολογήσει πρωτοβουλία στον τομέα των εξαγωγών. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 16% πέρσι».

Η κ. Μέρκελ είπε ακόμη, ότι η επίσκεψη της αποσκοπεί, στο να δείξει ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει να επιστρέψει για χρηματοδότηση στις αγορές και θα μειωθεί η ανεργία. «Η Ελλάδα μας ενδιαφέρει να σταθεί στα πόδια της και εκπονούμε μια ευρωπαϊκή ατζέντα προς αυτό» είπε, τονίζοντας ότι «και οι μεγάλες γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα δείχνουν εμπιστοσύνη». Ευχαρίστησε δε τον πρωθυπουργό και την Ελλάδα, που δίνεται η δυνατότητα στη Γερμανία να είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ.

Για το προσφυγικό η κ. Μέρκελ είπε, ότι «η Ελλάδα αντιμετώπισε εν μέσω κρίσης μεγάλα προβλήματα και προσπαθήσαμε να βρούμε λύση με την συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας», τονίζοντας ότι «είναι απαραίτητη η διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το μεταναστευτικό». Επεσήμανε ότι «η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν έχει υλοποιηθεί με τον τρόπο που θέλαμε, όπως οι επιστροφές. Θα εργασθούμε με την Ελλάδα, για να βελτιωθούν κάποια σημεία της συμφωνίας. Συμφωνήσαμε σήμερα, ότι για τους πρόσφυγες που δεν έρχονται από τη Συρία, αλλά από άλλες χώρες, δεν ισχύει η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και προσπαθούμε να βρούμε άλλους τρόπους στήριξης».

Για το Μακεδονικό, η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε ότι «είμαι ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα, που εργάστηκε μαζί με τον κ. Ζάεφ για μια λύση στο ονοματολογικό. Με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία δημιουργείται σαφήνεια. Γίνεται σαφές, πως διαμορφώνονται οι σχέσεις. Δεν μπορώ, παρά να συγχαρώ τον Έλληνα προωθυπουργό, γιατί από τη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία, αλλά όλη η Ευρώπη».

Απαντώντας δε σε ερώτηση για το αν υπήρξε συμφωνία για το ονοματολογικό και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, η κ. Μέρκελ το απέκλεισε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να εμπλακώ στα σχέδιο των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι η λύση του ονοματολογικού θα είναι προς όφελος της Ελλάδας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Ευρώπης. Θα θέσω στον κ. Μητσοτάκη την υπόθεση, όπως σας την παρουσίασα, αλλά δε νομίζω ότι θα επηρεάσω».

Τέλος, αναφερόμενη στις ευρωεκλογές, είπε ότι «στηριζόμαστε στην Ευρώπη και στην πολυμερή διάσταση της Ευρώπης. Με τον κ. Τσίπρα μας ενώνει η βαθιά πεποίθηση ότι με τη συνεργασία και όχι με τον εθνικισμό στην Ευρώπη θα έχουμε ένα καλύτερο μέλλον».

 

 

news

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr