Image
Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019 21:30 Πολιτική

Τσίπρας: Πήρα το ρίσκο - Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση τραβά στο βούρκο ολόκληρη την πολιτική ζωή


Για δεύτερη μέρα συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που έχει ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός είναι αυτή την ώρα στο βήμα της Βουλής:

"Παρακολούθησα με ενδιαφέρον και μεγάλη έκπληξη τον κ. Μητσοτάκη. Προσπάθησα να διακρίνω τα επιχειρήματα και το στύλ της ομιλίας που έχει υιοθετήσει. Ένα στυλ θεατρικό κι εξαιρετικά υψηλών τόνων. Αναρωτιέμαι αν τα πράγματα είναι έτσι όπως τα παρουσιάζει, αν αυτή η κυβέρνηση είναι ετοιμόρροπη, τότε γιατί τέτοια νευρικότητα; Γιατί στοχοποιείτε; Μήπως ξέρετε τίποτα πραγματικές δημοσκοποσήσεις να μας τις πείτε κι εμάς;

Προκάλεσα αυτή τη διαδικασία με πλήρη επίγνωση της ιστορικής στιγμής. Είχα κάθε δυνατότητα με βάση το Σύνταγμα, που ορίζει τι πρέπει να κάνουμε, να το πράξω. Γνωρίζετε όλοι σας πολύ καλά ότι είχα την πολιτική επιλογή να κρυφτώ πίσω από τη διαρκή πρόκληση που απ' ό,τι φάνηκε όλο το διάστημα, που ήταν μια πρόκληση στην οποία δεν ανταποκρινόσασταν, για πρόταση δυσπιστίας. Την οποία δεν θα την κερδίζατε. Πήρα το ρίσκο έχοντας την τόλμη την πολιτική να ζητήσω καθαρές λύσεις κι από τον μέχρι χθες κυβερνητικό εταίρο.  

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση τραβά στο βούρκο ολόκληρη την πολιτική ζωή

«Δεν βρήκατε εσείς τη χώρα βυθισμένη και τη σώσατε αλλά σωσμένη και τη βυθίσατε. Το 2014 η οικονομία είχε γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και ναι η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια. Μετά ήρθατε εσείς και ξέρουμε τι έγινε. 100 δισ. και τρίτο μνημόνιο με την υπογραφή σας. Και ένα άτυπο 4ο μνημόνιο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή.

Ξεχάστε κ. Τσίπρα τις διαδικασίες εξπρές για να περάσετε άρον άρον την επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή. Η συζήτηση θα πρέπει να γίνει με την άνεση του χρόνου που η σοβαρότητα της επιβάλλει. Θα ακουστούν όλοι οι βουλευτές που θέλουν να μιλήσουν και όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ποτέ κοινοβουλευτικό πολίτευμα δεν είχε υποστεί τέτοιο ευτελισμό. Γυρολόγοι πολιτικοί να παζαρεύουν μια νέα στέγη. Και μια κυβέρνηση που αναζητά όχι τη στήριξη και την αποδοχή της κοινωνίας, αλλά 151 πρόθυμους, που θα συνδέονται με την σαθρή κλωστή της εξουσίας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταστρέφει το παρόν αλλά ναρκοθετεί και το μέλλον. Η Ελλάδα βρίσκεται εκτός αγορών σε επιτήρηση και με τον ΟΟΣΑ να προβλέπει μόλις χθες επιβράδυνση της οικονομίας της. Στο όνομα της εξουσίας η κυβέρνηση δεν δίστασε να κάνει τα πάντα. Μαζί της όμως τραβά στο βούρκο κι ολόκληρη την πολιτική ζωή.

Πρόκειται για την τελευταία πράξη πολιτικής φαρσοκωμωδίας, για έναν ακόμα κοινοβουλευτικό ελιγμό με τρεις στόχους. Ο πρώτος να αγκιστρωθεί για λίγους μήνες ακόμα ο κ. Τσιπρας στην εξουσία, ο δεύτερος να στρωθεί ο δρόμος για την εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών και ο τρίτος να κρατηθεί στη ζωή έστω με αναπνευστήρα το πολιτικό μόρφωμα των ΑΝΕΛ, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ.Μητσοτάκης μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η κριτική μου δεν αφορούσε τόσο τον ναύαρχο Αποστολάκη τον οποίο προσωπικά τιμώ για το διάστημα της στρατιωτικής θητείας του. Αλλά διέπραξε μεγάλο λάθος που δεν σεβάστηκε τη διάκριση των ρόλων μεταξύ ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας και πολιτικού προϊσταμένου του Υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας. Η κριτική μου αφορά πρωτίστως τη δική σας απόφαση κ. Τσίπρα, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Κύριε Τσίπρα είσασταν ο πνευματικος πατέρας της θεωρίας ότι υπάρχει καλή και καλή βία. Έχετε τεράστια ευθύνη για το τοξικό κλίμα.

Η ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη συνέχεια.

Εν τω μεταξύ σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η χθεσινή συζήτηση, κατά την πρώτη μέρα της διαδικασίας, με φόντο τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και τις καταγγελίες περί εξαγοράς βουλευτών.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση στην επιλογή του να προσεγγίσει βουλευτές άλλων πολιτικών χώρων ώστε μετά την αποχώρηση Καμμένου να διατηρήσει την κυβερνητική εξουσία, είπε μεταξύ άλλων: «Εσείς μιλάτε για μεταγραφές; Εσείς; Έχετε το θράσος και το θάρρος εσείς, το δικαίωμα να κουνάτε το δάκτυλο επί της ηθικής, της πολιτικής ηθικής στην Αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ, σε μία παράταξη που όλα τα προηγούμενα χρόνια κινήθηκε με μοναδικό γνώμονα τη συνείδηση, το εθνικό πατριωτικό συμφέρον, το συμφέρον της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, σε μία παράταξη που με κάθε τρόπο και με οποιοδήποτε κόστος τοποθετεί τη δημοκρατία και τις αξίες της πάνω από οποιαδήποτε άλλη υλική αξία στην πολιτική της διαδρομή»;

Για «κυβέρνηση-κουρελού» έκανε λόγο ο Κυριάκης Μητσοτάκης και μίλησε για «πρόθυμους βουλευτές που κάνουν τους γυρολόγους στη Βουλή».

«Η δεδηλωμένη προκύπτει από τη βούληση του λαού και όχι από παζάρια μεταγραφής», τόνισε η πρόεδρος της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά.

Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε λόγο για «μεταγραφές Βουλευτών από το ένα κόμμα στο άλλο, αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, που είναι σε εξέλιξη», για «τυχοδιωκτισμό ορισμένων» και για «παχάρια που δεν τελειώσαν».

«Η κατάντια να συγκροτούνται πλειοψηφίες από Βουλευτές που δεν έχουν πάρει την έγκριση του λαού βαραίνει δυστυχώς το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού Κοινοβουλίου» επεσήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

 

 

topontiki

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr
Myrtios Restaurant στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης