Image
Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019 20:00 Διεθνή
 

Εστάλη στα Σκόπια η ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας


Διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι εστάλη η ρηματική διακοίνωση στα Σκόπια που ενημερώνει ότι το πρωτόκολλο εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και η Συμφωνία των Πρεσπών περάσανε από την ελληνική Βουλή.

Σημειώνεται ότι παράλληλα έχει συμφωνηθεί και το σχέδιο της επιστολής προς τον ΟΗΕ για την αλλαγή της ονομασίας της γείτονος χώρας.

Πλέον η γειτονική χώρα είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη και όλες τις χώρες ή οργανισμούς που τα αναγνωρίζουν σήμερα ως «Μακεδονία» πως έχει αλλάξει συνταγματικό όνομα.

Στο μεταξύ, από σήμερα η σημαία του ΝΑΤΟ κυματίζει δίπλα στη σημαία της μελλοντικής Βόρειας Μακεδονίας, στον προαύλιο χώρο του κτιρίου της κυβέρνησης της χώρας.

Στη σχετική τελετή παρέστησαν υπουργοί της κυβέρνησης της πΓΔΜ, στελέχη του επιτελείου του ΝΑΤΟ στη χώρα, καθώς και πρέσβεις των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στα Σκόπια.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στην τελετή σημείωσε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την εκπλήρωση ενός στρατηγικού της στόχου.

Ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος, στην ομιλία του, αποκάλεσε τρεις φορές τη χώρα «Βόρεια Μακεδονία», ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους βουλευτές των κοινοβουλίων της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, εξέλιξη, η οποία, όπως είπε, οδηγεί στην κύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

Από την πρόσοψη του κτιρίου έχει ήδη αφαιρεθεί η ονομασία «κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και αναμένεται να αναρτηθεί η νέα επιγραφή «Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

«Το μέλλον δεν είναι πλέον μοιραίο. Πετύχαμε η πατρίδα μας να βρίσκεται στον ορθό δρόμο. Γινόμαστε το 30ό πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ. Γινόμαστε ασφαλής χώρα. Είναι μια νέα σελίδα στην ιστορία μας. Ζήτω η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» αναφέρει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter o Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της βόρειας γειτονικής χώρας συνοδεύει την ανάρτησή του με τέσσερις φωτογραφίες από την τελετή έπαρσης της σημαίας του ΝΑΤΟ στον προαύλιο χώρο του κτιρίου της κυβέρνησης.

Επιπλέον και η Βουλή άρχισε να εφαρμόζει το νέο όνομα της χώρας. Σε δήλωση που έστειλε στα ΜΜΕ σχετικά με την επίσκεψη του προέδρου Ταλατ Τζαφέρι στη Σλοβενία, αναφέρεται ότι είναι Πρόεδρος της Συνέλευσης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Στην ομιλία του, ο Τζαφέρι ονομάζει τη χώρα με το νέο όνομα. Η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας εξήγησε ότι η εφαρμογή της νέας ονομασίας θα αρχίσει αφού η ελληνική πλευρά στείλει τη ρηματική διακοίνωση που θα την ενημερώνει ότι έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών. Στη συνέχεια, θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η ημερομηνία κατά την οποία θα τεθούν σε ισχύ οι συνταγματικές αλλαγές και οι συνταγματικοί νόμοι, με τους οποίους η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα γίνει «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Συνεδριάζει την Παρασκευή το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής 

Την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου, στις 14:00, θα συνέλθει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από διπλωματικές πηγές, στο υπουργείο Εξωτερικών, το Εθνικό Συμβούλιο Εθνικής Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Κύριο αντικείμενο του Συμβουλίου θα αποτελέσουν η ενημέρωση και συζήτηση για τα βήματα που απαιτούνται αναφορικά με την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Τουρκία.

Σε σημερινή συνέντευξή του στη «Φωνή της Ελλάδας» του ραδιοφώνου της ΕΡΤ, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως «όλες οι χώρες και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και τα διεθνή φόρα υποχρεώνονται να αναγνωρίσουν τη βόρεια γείτονα χώρα ως Βόρεια Μακεδονία». «Και από το εσωτερικό της γείτονος χώρας ξεκινάει μια τεράστια προσπάθεια αλλαγής σε ό,τι είχε το παλιό όνομα» πρόσθεσε και επισήμανε πως ήδη η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει παραγγείλει πάνω από 1.000 πινακίδες για να αλλάξουν ονόματα δρόμων και να τοποθετηθούν στις συνοριακές διαβάσεις.

«Έχουμε καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο και βραχυπρόθεσμο οδικό χάρτη», κατέστησε σαφές ο κ. Κατρούγκαλος, ώστε οι αλλαγές αυτές να συντελεστούν άμεσα και σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης της γειτονικής χώρας.

 

thetoc με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr