Image
Κυριακή 24 Μαρτίου 2019 18:30 Υγεία
 

Αλκοόλ: Πώς βλάπτει και όσους δεν πίνουν

Τα προβλήματα που προκύπτουν στα άτομα λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ από τρίτους παρουσίασε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMC Medicine.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνητικής Θεραπείας στη Bayern της Γερμανίας αξιολόγησαν την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης, εν μέσω ενός τροχαίου ατυχήματος ή ως αίτιο διαπροσωπικής βίας και τις επιπτώσεις που αυτή είχε σε τρίτους, σύμφωνα με δεδομένα του 2014.

Πρόκειται για μια μελέτη που αξιολογεί μερικές από τις πιο σοβαρές βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η κατανάλωση αλκοόλ σε άλλους ανθρώπους εκτός από τον πότη, όπως για παράδειγμα το Εμβρυϊκό Αλκοολικό Σύνδρομο (FAS), το Φάσμα Διαταραχών για το Εμβρυϊκό Αλκοολικό Συνδρομο (FASD), τους θανάτους σε τροχαία δυστυχήματα που προκαλούνται από μεθυσμένους οδηγούς και τους θανάτους που οφείλονται σε διαπροσωπική βία που προκαλείται λόγω του αλκοόλ.

Οι συντάκτες, λοιπόν, διαπίστωσαν ότι το αλκοόλ ήταν υπεύθυνο για 1,214 (45,1%) θανάτους τρίτων σε τροχαία ατυχήματα και 55 (14,9%) θανάτους λόγω διαπροσωπικής βίας, ενώ έπαιζε ρόλο σε 2.930 περιστατικά FAS και 12.650 περιπτώσεις FASD –με τους συγγραφείς, πάντως, να σημειώνουν ότι το FAS και το FASD δεν είναι οι μόνες πιθανές συνέπειες της κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Συνολικά, τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι το αλκοόλ μπορεί όχι μόνο να προκαλέσει ζημιά στον πότη, αλλά να προκαλέσει ουσιαστική βλάβη και σε τρίτους. Για το λόγο αυτό, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ σε τρίτους πρέπει να αναγνωριστούν ως πρόβλημα δημόσιας υγείας και να σχεδιαστούν αποτελεσματικοί τρόποι αποφυγής αυτών των συνεπειών.

«Αν και οι εκτιμήσεις γύρω από τους τρεις τομείς βλάβης δεν είναι άμεσα συγκρίσιμες, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη σε πρώτο επίπεδο και ο θάνατος σε τροχαία ατυχήματα σε δεύτερο, προκαλεί σημαντικά περισσότερη βλάβη στους άλλους σε σχέση με τη βία που σχετίζεται με το αλκοόλ», σχολιάζει σχετικά ο Ludwig Kraus, συγγραφέας της μελέτης.

Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι η ακριβής εκτίμηση σχετικά με την έκταση της κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στη Γερμανία παραμένει μία πρόκληση, καθώς τα δεδομένα καταγράφονται από τις ίδιες τις γυναίκες και ενδεχομένως να οφείλονται σε προκαταλήψεις ή εσφαλμένες αναμνήσεις.

Συμπερασματικά, ο Δρ. Kraus δήλωσε: «Παρότι μέτρα όπως η τιμολογιακή πολιτική ή ο περιορισμός της εμπορίας οινοπνευματωδών ποτών δεν είναι δημοφιλή για το κοινό, στοχευμένες κινήσεις που απευθύνονται σε συγκεκριμένο κομμάτι του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο, όπως οι γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης ή οι οδηγοί οχημάτων, μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της βλάβης που προκαλείται τόσο στους ίδιους τους πότες όσο και σε τρίτους».

 

Πηγή: ygeiamou.gr

Κάντε Like το daypress.gr