Image
Παρασκευή 19 Απριλίου 2019 16:15 Ελλάδα

Ακριβό μου σουβλάκι: Αυξάνεται στα 3 ευρώ από 1η Μαΐου! Αντιδράσεις


Το παραδοσιακό τυλιχτό σουβλάκι γίνεται πλέον είδος πολυτελείας. Από την 1η Μαΐου η τιμή του αναμένεται να αυξηθεί από 10% έως 15%, αγγίζοντας ή ξεπερνώντας σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τα τρία ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες ψητοπωλείων υπογραμμίζουν πως οι τιμές του κρέατος παγκοσμίως έχουν αυξηθεί κατά 30% από τις αρχές Μαρτίου, λόγω της τεράστιας ζήτησης χοιρινών από την Κίνα. Αποτέλεσμα οι επαγγελματίες να είναι αναγκασμένοι να περάσουν ένα ποσοστό της αύξησης στους καταναλωτές.

Όλα ξεκίνησαν πριν από μερικούς μήνες όταν η κινεζική κυβέρνηση, κατόπιν εντολών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υποχρεώθηκε να θανατώσει εκατομμύρια χοιρομάνες που είχαν προσβληθεί από λοίμωξη. Αυτό υποχρέωσε την κινεζική αγορά να προχωρήσει σε αθροές εισαγωγές από την Ευρώπη προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου των κρεοπωλών της Βαρβακείου αγοράς Κλεάνθη Τσιρώνη «ένα χρόνο θα έχουμε αύξηση στο σουβλάκι γιατί τόσο θα τους πάρει τους Κινέζους μέχρι να ολοκληρώσουν τις διαδικαδίες λήψης μέτρων για τα χοιροστάσια».

Για προσπάθεια χειραγώγησης της αγοράς έκανε λόγο μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6  ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων, Γιώργος Καββαθάς με αφορμή την επερχόμενη αύξηση της τιμής στο σουβλάκι στα 3 ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν μπορείς να μιλάς για αύξηση από τα 2,20 στα 3 ευρώ. Μπορώ να δω μια ανατίμηση 10-20 λεπτών αν υπάρξει αύξηση στην τιμή του κρέατος».

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου έκανε έκκληση προς όλους τους αρμόδιους «να ξεκινήσει άμεσα ένας γόνιμος διάλογος προκειμένου να αποφευχθεί μία τόσο μεγάλη αύξηση σε ένα προϊόν που απευθύνεται κυρίως σε λαϊκά στρώματα αλλά έχει σχέση και με την παράδοση μας».

Με τις νέες τιμές, ένα σουβλάκι με γύρο χοιρινό θα κυμαίνεται από 2,5 έως 3 ευρώ στην Αττική, ενώ ένα καλαμάκι χοιρινό από 1,7 έως 2 ευρώ. Στις υπόλοιπες περιοχές οι τιμές θα είναι αυξημένες από 10 έως 20%.

Μέτρα για να περιοριστεί όσο είναι δυνατόν η αύξηση της τιμής ζητούν οι επαγγελματίες του κλάδου.

Η καθημερινή απόλαυση για ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων, αλλά και πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών, σίγουρα δεν θα λείψει από τις διατροφικές μας συνήθειες αλλά σίγουρα το σουβλάκι θα είναι πιο καυτό για την τσέπη μας.

ant1news

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr
Myrtios Restaurant στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης