Image
Σάββατο 18 Μαΐου 2019 20:50 Υγεία
 

Πώς θα περάσει φυσικά ο πονόδοντος

Ένας πόνος στο δόντι είναι ίσως από τους χειρότερους που μπορείς να νιώσεις και από εκείνους που δεν μπορείς εύκολα να κατευνάσεις, αν δεν πας στον οδοντίατρο. Ο ειδικός θα διερευνήσει αν οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα στα δόντια ή αλλού, αλλά μέχρι τότε υπάρχουν κάποιες φυσικές συνταγές που ίσως τον κατευνάσουν πριν από την αναπόφευκτη επίσκεψη στην καρέκλα του για την αποτελεσματική λύση του προβλήματος. Μέχρι τότε, διάβασε πώς θα περάσει φυσικά ο πονόδοντος και άλλες ενοχλήσεις στο στόμα.

Πώς θα περάσει φυσικά ο πονόδοντος

Η πρώτη κίνηση είναι να κλείσεις ραντεβού με τον οδοντίατρο για να εξακριβώσει το πρόβλημα. Αν χρειάζεται όμως να απαλύνεις τον πόνο μέχρι να τον επισκεφτείς, μάθε τι μπορείς και τι δεν πρέπει να δοκιμάσεις.

Τι να κάνεις 

Βάλε λίγο έλαιο γαρίφαλου: Έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και μπορεί να μουδιάσει λίγο την περιοχή. Μπορεί να τσούξει στην αρχή, αλλά θα ανακουφιστείς γρήγορα. Απόφυγε, όμως, να έρθει σε επαφή το γαριφαλέλαιο με τα ούλα, γιατί θα προκαλέσει έγκαυμα. Πρακτική συμβουλή: Για να στεγνώσει καλά η περίσσεια του γαριφαλέλαιου πίεσε καλά το βαμβάκι που έχεις εμποτίσει με αυτό σε χαρτοπετσέτα.

Κάνε πλύσεις με τσάι μέντας: Μπορεί να λειτουργήσει ως τοπικό ήπιο αναισθητικό. Βράσε 1 κ.γ. αποξηραμένα φύλλα μέντας και, όταν κρυώσει, κάνε πλύσεις.

Κάνε κομπρέσες με αφέψημα λεβάντας: Είναι φυτό με καταπραϋντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ρίξε 20 γραμμ. αποξηραμένη λεβάντα ή 40-50 γραμμ. νωπά φύλλα της και βράσε τα με 1/2 λίτρο νερό σε κατσαρολάκι για περίπου 20 λεπτά. Κάνε πλύσεις ή βάλε κομπρέσες στην πάσχουσα περιοχή ή ακόμη και εξωτερικά, στο μάγουλο.

Τι να μην κάνεις: Η συμβουλή που ήθελε τον πονόδοντο να περνά με πλύσεις (μπουκώματα) με ούζο ή οποιοδήποτε αλκοολούχο έχει καταρριφθεί και μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα, όπως έγκαυμα. Τι λέει ο ειδικός: «Συνήθως ο πονόδοντος οφείλεται σε τερηδόνα. Μπορεί όμως σε κάποιο δόντι να χρειάζεται απονεύρωση ή κάποιο να έχει σπάσει.

Τι να κάνεις αν πρήστηκε το ούλο σου

«Το απόστημα είναι μια επώδυνη λοίμωξη στη ρίζα του δοντιού ή μεταξύ των ούλων και των δοντιών. Συνήθως προκαλείται από σοβαρή φθορά ή τραύμα στο δόντι, όπως σπάσιμο, αλλά και από ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα» επισημαίνει ο ειδικός. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν ανοίγματα στο σμάλτο που επιτρέπουν στα βακτήρια να μολύνουν το κέντρο του δοντιού.

Τι να κάνεις: Τρίψε το πονεμένο δόντι ή ούλο για 10 δευτερόλεπτα με έλαιο ρίγανης. Είναι ισχυρό αντιμυκητιασικό, αντιικό, αντιβακτηριακό.

Τι να μην κάνεις: Μη χρησιμοποιείς ζεστό νερό ή άλλο υγρό και παγοκύστες, καθώς θα αυξήσουν την ένταση του πόνου. «Η μόλυνση μπορεί, επίσης, να εξαπλωθεί από τη ρίζα του δοντιού στα οστά που το υποστηρίζουν, γι’ αυτό μην προσπαθήσεις να κατευνάσεις τον πόνο αποφεύγοντας τον οδοντίατρο» συστήνει ο ειδικός.

Τι να κάνεις αν πονάει ο φρονιμίτης σου

Η κακή ευθυγράμμιση των φρονιμιτών μπορεί να σπρώξει τα υπόλοιπα δόντια σε άλλη θέση ή να προκαλέσει ζημιές σε παρακείμενα, στην κάτω γνάθο ή στα νεύρα προκαλώντας πόνο. Τι λέει ο ειδικός: «Ο οδοντίατρος θα αποφασίσει αν οι φρονιμίτες χρειάζεται να αφαιρεθούν και ο χειρουργός θα κάνει την αφαίρεση».

 

Πηγή: shape.gr

Κάντε Like το daypress.gr