Image
Κυριακή 16 Ιουνίου 2019 13:50 Υγεία

Οι 3 καλύτερες τροφές για να μην ανέβει η πίεση

Ποιες είναι οι κατάλληλες τροφές για να μην ανέβει η πίεση και να παραμένει σε φυσιολογικές τιμές; Επιλέξαμε τις τρεις πιο αποτελεσματικές!

1. Σέσκουλο

Τεράστια αποθήκη καλίου, το λαχανικό αυτό περιέχει σχεδόν 1.000 mg αυτού του μεταλλικού στοιχείου ανά φλιτζάνι (μαγειρεμένο). Σε έρευνες επισημαίνεται ότι χρειάζεσαι περίπου 4.000 mg καλίου (που βρίσκεται στα φρούτα, τα λαχανικά, στις φακές και στο γιαούρτι) την ημέρα για να διατηρήσεις χαμηλή την πίεσή σου. Όταν δε λαμβάνεις αρκετό κάλιο, τα επίπεδα νατρίου στο αίμα σου αυξάνονται, γεγονός που προκαλεί συσσώρευση υγρού στα κύτταρα, αυξάνοντας έτσι την πίεση. Επιπλέον, τα πράσινα λαχανικά είναι πλούσια σε ασβέστιο και μαγνήσιο, που επίσης βοηθούν στην πρόληψη της υπέρτασης.

 

Tip: Δεν σου αρέσει το σέσκουλο; Η ιριδίζουσα ποικιλία, της οποίας τα στελέχη είναι κίτρινα, κόκκινα ή έντονα ροζ, έχει λιγότερο πικρή γεύση από τις άλλες και σίγουρα αξίζει να τη δοκιμάσεις.

 

2. Φρέσκα μυρωδικά

Πρόκειται για υγιεινά υποκατάστατα του αλατιού, που έχει σχεδόν 2.400 mg νατρίου ανά κουταλάκι του γλυκού – περισσότερο απ’ όσο πρέπει να λαμβάνεις όλη την ημέρα, αν θέλεις να διατηρήσεις υπό έλεγχο την πίεσή σου. Δοκίμασε καλύτερα να πασπαλίζεις τα φαγητά, στα οποία συνήθως βάζεις αλάτι, με ψιλοκομμένα φρέσκα αρωματικά, που συνήθως είναι πιο γευστικά από τα αποξηραμένα. Οι πρασουλίδες (η μικρότερη σε μέγεθος ποικιλία κρεμμυδιού) και το δεντρολίβανο ταιριάζουν με τις πατάτες, το φασκόμηλο με τα πουλερικά, ο μαϊντανός νοστιμεύει τα αβγά και το θυμάρι μπορεί να προσθέσει γεύση στο ποπκόρν. Παράλληλα, τα βότανα αυτά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιοπάθειες.

 

Tip: Εάν δεν μπορείς να κόψεις τελείως το αλάτι, δοκίμασε αυτό το κόλπο: χρησιμοποίησε γουδί για να τρίψεις αλάτι που θα αγοράσεις στην καθαρή μορφή του –έχει περίπου το μισό νάτριο από το επιτραπέζιο– με μυρωδικά όπως η ρίγανη, το θυμάρι και η λεβάντα.

 

3. Ημιάπαχο ή άπαχο γιαούρτι

Προτίμησέ το στο πρωινό ή ως ενδιάμεσο γεύμα. Το ασβέστιο και το κάλιο που περιέχει σου προσφέρει 50% μεγαλύτερη προστασία απ’ ό,τι το άπαχο γάλα. Σε μελέτες που διεξήχθησαν, οι άνθρωποι που λάμβαναν αρκετή ποσότητα από αυτά τα μεταλλικά στοιχεία και διατηρούσαν χαμηλή την πρόσληψη νατρίου είχαν μείωση τόσο στη συστολική όσο και τη διαστολική πίεση. Βέβαια, παρατηρήθηκε μεγαλύτερη μείωση σε ανθρώπους με υπέρταση, όμως το άπαχο γιαούρτι ελάττωσε ελαφρά την πίεση και σε όσους είχαν φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό κρίνεται σημαντικό, γιατί όσο πιο κοντά μπορείς να φτάσεις την πίεση στο υγιές επίπεδο (13 η μεγάλη, 8 η μικρή) τόσο μεγαλύτερη υγεία θα απολαμβάνει η καρδιά σου.

 

Tip: Εάν δεν τρελαίνεσαι για το γιαούρτι, προτίμησε το ημιάπαχο ή άπαχο γάλα ή χρησιμοποίησέ το ως συστατικό στην καθημερινό μαγείρεμα. Αντικατάστησε το νερό με ίση ποσότητα γάλακτος στις συσκευασμένες τροφές, όπως η στιγμιαία βρόμη, η συμπυκνωμένη σούπα και η ζεστή σοκολάτα.

Πηγή: shape.gr

Κάντε Like το daypress.gr
Μεσογειακό Κέντρο Γονιμότητας

Το Mediterranean Fertility Center & Genetic Services, Chania εξειδικεύεται στη θεραπεία της υπογονιμότητας και στην πρόληψη γενετικών ασθενειών. Διαθέτοντας υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό, τεχνογνωσία και εκτεταμένη εμπειρία στην αντιμετώπιση προβλημάτων υπογονιμότητας, διασφαλίζουμε ένα υψηλότατο επίπεδο θεραπείας
http://www.fertilitymed.gr
Myrtios Restaurant στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης