Image
Σάββατο 20 Ιουλίου 2019 23:55 Υγεία
 

Τι πρέπει να κάνετε αν φοβάστε πολύ τους σεισμούς. Συμβουλές ψυχολόγων


 Η ισχυρή σεισμική δόνηση στην Αττική προκάλεσε μεγάλη ανησυχία και φόβο σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού τις πρωτεύουσας με τους περισσότερους πολίτες να αγωνιούν μήπως υπάρξει ένας ακόμα ισχυρός μετασεισμός. Μετά από ένα τέτοιο συμβάν είναι πολύ φυσιολογικό να έχουμε αυξημένα επίπεδα στρες.

To άγχος, όπως τονίζουν οι επιστήμονες είναι ο τρόπος με τον οποίο ο νους μας μάς προειδοποιεί για έναν επικείμενο κίνδυνο και θέτει όλο τον οργανισμό μας σε κατάσταση ετοιμότητας. Έχει παρατηρηθεί ότι μετά από έναν σεισμό είναι πολύ πιθανόν να παρουσιάζονται και σωματικά συμπτώματα όπως εφίδρωση, δυσκολία στον ύπνο, ταχυκαρδία, σφίξιμο στο στομάχι. Σε κάποιες περιπτώσεις όπως στον μεγάλο σεισμό του 2015, στο Νεπάλ οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ακόμα πιο σοβαρά περιστατικά όπως κρίσεις πανικού. Οι «Times»  της Ινδίας τότε, είχαν εκτενώς αναφερθεί στη «φοβία των σεισμών» αναφέροντας πως είναι κάτι που μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά από το περιστατικό. Αν βέβαια έχουμε και φυσικές καταστροφές τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο πολύπλοκα και μιλάμε για το σύνδρομο του μετατραυματικού στρες.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Ψυχολόγων, η απλή ανησυχία για το σεισμό μπορεί να ξεπεραστεί με κάποια απλά μέτρα.

-Η σωστή ενημέρωση είναι το πιο σημαντικό. Το να γνωρίζουμε πώς πρέπει να αντιδράσουμε αλλά και να ξέρουμε τι πραγματικά συμβαίνει είναι κάτι που πραγματικά μπορεί να μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από το περιττό άγχος μιας και αισθανόμαστε πιο ασφαλείς και ικανοί να διαχειριστούμε τη δύσκολη κατάσταση.

-Είναι επιθυμητό να αποφεύγουμε εκείνες τις πηγές που μας βομβαρδίζουν με υπερβολές και μας τρομοκρατούν χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος.

-Σημαντικό είναι επίσης, να διατηρήσουμε όσο μπορούμε την κανονικότητα στη ζωή μας και να ακολουθούμε τις συγκεκριμένες ρουτίνες μας που είχαμε και πριν το σεισμό. Δε θα πρέπει να βγαίνουμε από τον καθημερινό πρόγραμμά μας χωρίς να υπάρχει λόγος.  Το μόνο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες της πολιτικής προστασίας και των ειδικών. Το να σκεφτόμαστε όλη την ημέρα το ενδεχόμενο ενός επικείμενου σεισμού και μιας καταστροφής όχι μόνο δε βοηθά αλλά μπορεί να είναι πολύ αρνητικό για τη ψυχολογία μας.

-Οι ψυχολόγοι, συνιστούν να ακολουθούμε έναν φυσιολογικό και υγιή τρόπο ζωής. Η ισορροπημένη διατροφή, η διατήρηση των συχνών γευμάτων και η ελαφριά άσκηση είναι πράγματα απαραίτητα για τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Ακόμα και ένας μικρός περίπατος μπορεί να μειώσει το στρες, ας μη ξεχνάμε ότι η γυμναστική μειώνει τα επίπεδα άγχους απελευθερώνοντας ορμόνες που αυξάνουν το αίσθημα της ευεξίας.

-Εστιάστε σε θετικά πράγματα, αποφύγετε τις αρνητικές σκέψεις και τα εφιαλτικά σενάρια γιατί το πιθανότερο είναι ότι δεν πρόκειται να συμβούν. Σκεφτείτε πως είστε υγιής και εκτιμήστε το γεγονός ότι μια δυσκολία ήδη ξεπεράστηκε. Είναι πολύ σημαντικό να νιώθουμε ευγνωμοσύνη, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr