Image
Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019 07:55 Πολιτισμός
 

Θάνος Μικρούτσικος: Σήμερα το τελευταίο αντίο. Σε λαϊκό προσκήνυμα η σορός στο Α' Νεκροταφείο

Σήμερα Δευτέρα, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών συγγενείς, φίλοι και θαυμαστές του μεγάλου συνθέτη Θάνου Μικρούτσικου θα του πουν το τελευταίο αντίο. 

Η πολιτική κηδεία του θα γίνει στις 14:30, δημοσία δαπάνη, μετά την απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Παναγιώτη Θεοδωρικάκου και Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.

Τέσσερις ώρες νωρίτερα, στις 10:30, η σορός του αγαπημένου συνθέτη και μουσικού θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για όσους θέλουν να τον αποχαιρετήσουν για τελευταία φορά, στην αίθουσα τελετών του Α’ Νεκροταφείου.

Η οικογένειά του, ζήτησε αντί στεφάνων να διατεθούν χρήματα για τα ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων στη Μόρια (GR 07017 1355 0006 3551 3856 0788 -Τράπεζα Πειραιώς).

Ο Θάνος Μικρούτσικος πέθανε σε ηλικία 72 ετών από καρδιοαναπνευστική ανακοπή, μετά από μεγάλη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο τα τελευταία χρόνια.

Το όνομά του είναι ταυτόσημο με την ιστορία της ελληνικής μουσικής για περισσότερα από 40 χρόνια. Συνεργάστηκε με όλα τα κορυφαία ονόματα και το έργο του αναγνωρίστηκε διεθνώς, ενώ ήταν ένας από αυτούς που χαρακτήρισαν το έντεχνο λαϊκό τραγούδι.

Παιδί της μεταπολεμικής γενιάς ο Θάνος Μικρούτσικος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1947, σε μια παλιά και καλή οικογένεια της πόλης. Ο πατέρας του, καθηγητής μαθηματικών έχασε τη δουλειά του εξαιτίας των αριστερών πεποιθήσεών του. Από την αδερφή της μητέρας του τη γυναίκα του κορυφαίου διανοούμενου Αριστείδη Μικρούτσικου, έμαθε να αγαπά τη μουσική. Η ίδια άρχισε να του παραδίδει μαθήματα σε ηλικία πέντε ετών. Αγαπούσε από παιδί τον Σούμπερτ και το πάθος του με τη μουσική όσο και ταλέντο του τον έκαναν να διακρίνεται από τα χρόνια του δημοτικού σχολείου. Οι γονείς του μπορεί να μη τον έστειλαν να σπουδάσει μουσική με υποτροφία στην Αγγλία, αλλά όταν στα τέλη του 1960 αποφάσισε να εγκαταλείψει το Πανεπιστήμιο- σπούδαζε και αυτός μαθηματικά, όπως ο πατέρας του και πολλά μέλη της οικογένειάς του- κανείς δεν τον εμπόδισε. Ο δρόμος για τη μουσική είχε ανοίξει. 

Έχοντας χαραγμένες έντονα στο μυαλό του τις μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις της Πάτρας, στα χρόνια των σπουδών του αναμείχθηκε έντονα με την πολιτική σαν φοιτητής όταν με τον αδερφό του Ανδρέα μετακόμισαν στην Αθήνα για σπουδές. Τους ακολούθησε η οικογένεια, το 1972, όταν ο πατέρας του άρχισε να εργάζεται στο φροντιστήριο μαθηματικών του Μανωλκίδη. Στην Κεφαλληνίας 20 ήταν το πρώτο τους σπίτι και όλη η οικογένεια μετακόμισε και ξεκίνησε την αθηναϊκή της ζωή στην Κυψέλη.  

Η πρώτη δουλειά στην Αθήνα 

Είναι η εποχή της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη και ο Θάνος Μικρούτσικος παθιάζεται με την πολιτική, παίρνει μέρος σε διαδηλώσεις και έχει σαν ίνδαλμα τον Μίκη Θεοδωράκη.  Με τους φίλους του τραγουδούν και κείνος παίζει στο πιάνο τα τραγούδια του. Ένα βράδι στην «Παράγκα» που τραγουδούσε ο Σαββόπουλος κλείνει τυχαία την πρώτη του δουλειά σαν πιανίστας, όταν τον άκουσε  ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού να παίζει μετά το πρόγραμμα για τους φίλους του.  Συνεχίζει στις μπουάτ και κάνει το 1975 την εμφάνισή του στη δισκογραφία με το δίσκο «Πολιτικά τραγούδια». Συνέχισε την πορεία του ως στρατευμένος δημιουργός μελοποιώντας Γιάννη Ρίτσο, Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, Μάνο Ελευθερίου, Μπέρτολτ Μπρεχτ και άλλους. Οι δίσκοι του «Καντάτα για τη Μακρόνησο», «Φουέντε Οβεχούνα», «Τροπάρια για Φονιάδες», «Μουσική πράξη στον Μπρεχτ», είναι χαρακτηριστικοί του ριζοσπαστικού κλίματος των πρώτων μεταπολιτευτικών χρόνων.

Ειδικά η «Καντάτα για τη Μακρόνησο», έργο πρωτοποριακό για την εποχή του, όπου ο συνθέτης πειραματίζεται πάνω στην ατονική μουσική, γνώρισε διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ και συνοδεύτηκε από την ερμηνεία της Μαρίας Δημητριάδη. Το 1979, κυκλοφορεί Ο Σταυρός του Νότου, ένα ορόσημο στην καριέρα του και την ελληνική μουσική. Η αγάπη του Θάνου Μικρούτσικου για τον Νίκο Καββαδία ξεκινά από τα μαθητικά του χρόνια, όταν διάβαζε τα ποιήματά του και είχε λατρέψει το Μαραμπού. Δέχτηκε μια πρόταση για να γράψει μουσική σε μια τηλεοπτική σειρά, η ιστορία του με τον Καββαδία ήρθε ξανά στην επιφάνεια και έγραψε τα πρώτα τραγούδια. Όπως έλεγε τα έγραψε τόσο αβίαστα που φοβόταν για την ταχύτητά του. Ακολούθησαν δεκάδες δίσκοι και μεγάλες συνεργασίες με όλους του κορυφαίους Έλληνες ερμηνευτές. Ανοίχτηκε σε ευρύτερη τραγουδιστική θεματική, υπηρετώντας παράλληλα το θέατρο, καθώς και την ηλεκτρονική και ατονική μουσική. Με την ίδια αγάπη πάντα για τον έμμετρο λόγο συνεχίζει να μελοποιεί Γιάννη Ρίτσο, Άλκη Αλκαίο, Κώστα Τριπολίτη, Φρανσουά Βιγιόν, Κωνσταντίνο Καβάφη και άλλους. Ακόμα, έχει παρουσιάσει την όπερα «Ελένη» και έχει μελοποιήσει παραμύθια.

Συνεργάστηκε με κορυφαίες ερμηνεύτριες όπως η Μαρία Δημητριάδη, η Χάρις Αλεξίου και η Ιταλίδα Μίλβα, αλλά και μεγάλους ερμηνευτές όπως ο Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Χρήστος Θηβαίος, Γιάννης Κούτρας και πολλούς ακόμα.

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr