Image
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020 12:10 Γυναίκα
 

Τρεις γυναίκες που θα μείνουν στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας


Η κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του Συμβουλίου της Επικρατείας και εφόσον εκλεγεί στην προεδρία της Δημοκρατίας, θα είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.

Η Ελληνίδα δικαστής ευχαρίστησε χθες τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την τιμητική πρόταση και σε δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι «Με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα».

Η κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου δεν είμαι η μόνη γυναίκα της οποίας το όνομα συνδέεται με την ανάληψη των σημαντικότερων θώκων της ελληνικής πολιτικής ζωής.

Αρκετά χρόνια νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 1996 η νομικός Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη ήταν η πρώτη γυναίκα που προτάθηκε για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής, το οποίο και κατέλαβε στις 19 Μαρτίου του 2004, λίγες μέρες δηλαδή μετά την πρώτη διακυβέρνηση της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή.

Είκοσι χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα στις 27 Αυγούστου 2015, μια άλλη δικαστικός, η κ. Βασιλική Θάνου ορκιζόταν ως η 98η πρωθυπουργός στην Ιστορία και η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το αξίωμα, έστω και ως υπηρεσιακή. Πριν γίνει πρόεδρος της κυβέρνησης ήταν πρόεδρος του Αρείου Πάγου από τον Ιούλιο του 2015 έως και τα τέλη Ιουνίου του 2017.

Η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου θα γίνει στη Βουλή η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές. Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε διάγγελμά του ανακοίνωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησής του για νέο ΠτΔ είναι η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Η διαδικασία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει σύμφωνα με το αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος, που αποσυνδέει την εκλογή Προέδρου από την διάλυση της Βουλής και ορίζει ότι:

Διεξάγονται πέντε ψηφοφορίες ανάμεσα στις οποίες πρέπει να μεσολαβεί διάστημα πέντε ημερών.

Στην πρώτη και δεύτερη ψηφοφορία απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 θετικών ψήφων για την εκλογή, ενώ στην τρίτη 180.

Αν και οι τρεις αποβούν άκαρπες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ακολουθεί τέταρτη ψηφοφορία, στην οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών κι αν κι αυτή αποβεί άκαρπη ακολουθεί η πέμπτη και τελευταία στην οποία η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί με σχετική πλειοψηφία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο.

newsbeast.gr
Κάντε Like το daypress.gr