Image
Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020 04:55 Αθλητισμός
 

Η… εχθρική προσέγγιση της Σίτι στο FFP έφερε την ταπείνωση

«Απογοητευμένη, αλλά όχι έκπληκτη» δήλωσε η Σίτι λίγα λεπτά μετά την τιμωρία σοκ της UEFA. Η τοποθέτηση αυτή ενισχύει την ιδέα των «Πολιτών» για μια «ρατσιστική», μια «βλαπτική» διαδικασία, επιμένοντας πως τα αποδεικτικά στοιχεία προς όφελός της είναι «αδιάψευστα».

Βέβαια, θα ήταν το ιδανικό για τη Σίτι να μοιραστεί τα στοιχεία, επειδή τη δεδομένη στιγμή η υπόθεση εναντίον της φαίνεται καταδικαστική. Σχεδόν έξι χρόνια μετά τη διαπραγμάτευση και την αποδοχή ενός προστίμου ύψους 49 εκατομμυρίων λιρών (τα δύο τρίτα των οποίων αναστέλλονταν και στη συνέχεια επιστράφηκαν) για εικαζόμενες παραβιάσεις των κανονισμών της UEFA, ήρθε η καμπάνα που ακούστηκε σε όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη! Ναι, θα προσφύγει στο CAS, αλλά η ανακοίνωση της UEFA ήταν ένα πανίσχυρο πλήγμα στο κύρος και τις φιλοδοξίες του συλλόγου. Οτιδήποτε λιγότερο από μια συντριπτική νίκη στην έφεση- μια πλήρης αθώωση - θα ήταν ανεπαρκής για μια ομάδα που διαβεβαίωνε με συνέπεια και με θέρμη την αθωότητά της.

Η Σίτι κατηγορείται όχι μόνο για υπέρβαση των μέγιστων απωλειών που επιβάλλονται στους κανονισμούς της UEFA, αλλά για προσπάθεια να νικήσει το σύστημα, ενώ σύμφωνα με την Ομοσπονδία, δε συνεργάστηκε στη διερεύνηση της υπόθεσης. Η υπόθεση της ομάδας του Πεπ άρχισε να βγαίνει για τα καλά στο φως τον Νοέμβριο του 2018, όταν η εφημερίδα «Der Spiegel» αποκάλυψε τα e-mails του FootballLeaks. Τα e-mails που ενέπλεκαν την Σίτι με τις συγκεκριμένες χορηγίες και εμφανίστηκε να έχει δώσει ο Ρουί Πίντο, που είχε κατηγορηθεί για 147 παραβάσεις, αλλά και χακάρισμα. Αυτές τις κατηγορίες, τις αρνήθηκε.

Η Σίτι αυτές τις διαρροές εξαρχής τις είχε χαρακτηρίσει ως δυσφημιστικές και σε ένα γενικό πλαίσιο στοχοποίησης της ομάδας. Σε μία σοβαρή προσπάθεια να την πλήξουν και να της κάνουν πολύ μεγάλη ζημιά. Έκανε λόγο για e-mails που ουσιαστικά εκλάπησαν από τους ανθρώπους της ομάδας και των χορηγών της.

Ωστόσο, η υπόθεση αυτή έδειχνε να έχει βάση και φαινόταν πως θα προχωρούσε. Έριξε φως και σε σημεία που αφορούσαν συμφωνίες για μεταγραφές και για συμβόλαια παικτών ή κρυφές συζητήσεις για μία πιθανή δημιουργία άλλης Λίγκας με τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες. Σκοπός - όπως τονίστηκε - ήταν να φανεί και να αναδειχθεί η κρυφή πλευρά του ποδοσφαίρου και πόσο… σάπιο έχει γίνει.

Η Σίτι με τον Σεΐχη Μανσούρ, που ήθελε να κάνει μία πολύ μεγάλη και προσωπική επένδυση και για τα δικά του συμφέροντα θεωρήθηκε πως εκπροσωπεί αυτήν τη… σάπια πλευρά. Άρχισε να γίνεται λόγος ακόμα και για ξέπλυμα χρήματος και για υπέρογκα ποσά που δαπανώνται και δεν δικαιολογούνται επαρκώς. Για να διατυπωθεί πιο σωστά. Η Σίτι για το Άμπου Ντάμπι είναι ό,τι και η Παρί για το Κατάρ. Ένα όχημα για περισσότερες επενδύσεις, ευκαιρίες και για άνοιγμα των συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων στην Ευρώπη. Οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες φτιάχνουν την εικόνα τους και παράλληλα επεκτείνονται οικονομικά και επιχειρηματικά.

Τα πετροδόλαρα μπορούν να μπαίνουν στα ταμεία ομάδων, αρκεί να υπακούουν οι επενδυτές στους κανόνες. Επίσης για σειρά δεκαετιών οι ομάδες μπορούσαν να δαπανούν όσα χρήματα θέλουν. Ήταν το 2008 όταν είχε γίνει και η αγορά της Σίτι που η ευρωπαϊκή Ομοσπονδία αποφάσισε να φέρει αυτόν τον κανονισμό με το Financial Fair Play και πιο αυστηρούς κανόνες. Ήταν η ώρα να μειωθούν τα ποσά που ξόδευαν οι ομάδες. Το FFP είχε αρχικά ως λογική να μειώσει τα οικονομικά μεγέθη και να ελέγξει την... ψαλίδα που μπορεί να υπήρχε μεταξύ των πιο μεγάλων και δυνατών ομάδων και των πιο μικρών. Ο Μισέλ Πλατινί, άλλοτε πρόεδρος της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, είχε επισημάνει πως το πρόβλημά του ήταν το άνοιγμα των ομάδων και τα χρέη. Αυτό ήθελε να μειώσει.

Ο Γάλλος είχε πει στο διάστημα που ήταν να γίνει ο τελικός του 2008 για το Champions League μεταξύ της Γιουνάιτεντ και την Τσέλσι πως αυτά τα χρέη δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ο Ντέιβιντ Τέιλορ, Γενικός Γραμματέας της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, είχε σταθεί στο γεγονός πως οι ομάδες κάνουν ανοίγματα με χρέη και παίζουν σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από αυτό που με βάση το οικονομικό τους status τους επιτρέπεται. Για την Γιουνάιτεντ το χρέος που είχε παραμένει βάρος για την ομάδα και με ευθύνη της οικογένειας Γκλέιζερ. Για την Τσέλσι υπήρξε ένα δάνειο των 578 εκατ. από τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, το οποίο μετά όμως διεγράφη.

Την ώρα που η UEFA ήθελε να έχει πιο σκληρούς όρους για το FFP ομάδες με προβλήματα χρεών όπως οι Ρεάλ και Μπάγερν Μονάχου χρησιμοποίησαν την μεγάλη επιρροή τους για να αλλάξουν τα δεδομένα. Όλα έδειχναν πως αυτό το σύστημα δεν μπορούσε να αποτρέψει μεγάλες αγορές και τεράστια ποσά σε ομάδες, ούτε να ελέγχει επαρκώς το τι γίνεται. Πιθανότατα και λόγω της πίεσης των μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων.

Η Σίτι και η Παρί ήταν οι ομάδες που διαμαρτυρήθηκαν πιο έντονα διότι σε ένα σύντομο διάστημα έπρεπε να προσαρμοστούν σε ένα δύσκολο οικονομικό πλαίσιο. Οι νέοι κανόνες τις απειλούσαν με τιμωρίες κι άλλους περιορισμούς. Με την Παρί υπήρξε μεγάλο θέμα διότι ο Νασέρ Αλ Κελαϊφί, ο ισχυρός της άνδρας, είναι σε επιτροπή της UEFA. Επίσης έχει καθοριστικό ρόλο στην beIN Media Group, έναν τηλεοπτικό όμιλο που χρηματοδοτεί την UEFA και είναι από τους πλέον σημαντικούς συνεργάτες της. Και η Σίτι προσπάθησε να έχει ανάλογη επιρροή μέσα στην UEFA, αλλά δεν τα κατάφερε.

Η Σίτι από την πλευρά της άνοιξε μέτωπο και με το Der Spiegel αλλά και με την UEFA και επεδίωκε με κάθε τρόπο να μην της επιβληθεί ποινή. Οι κατηγορίες για την Μάντσεστερ σε ένα σημαντικό μέρος αφορούν σε λογαριασμούς για την περίοδο 2012-2013. Ο επικεφαλής οικονομικών Ζόρζε Τσουμίγιας είχε γράψει ένα e-mail λέγοντας πως μετά την απόλυση του Ρομπέρτο Μαντσίνι η ομάδα θα βγει κατά 9.9 εκατ. εκτός του προϋπολογισμού για το FFP της UEFA για τη νέα χρονιά.

Ο Φεράν Σοριάνο, υψηλά ιστάμενο στέλεχος του είχε απαντήσει πως το ποσό αυτό θα καλυφθεί από μπόνους και χορηγίες μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου. Ήταν μόνο μία παράμετρος του προβλήματος καθώς η Σίτι τότε είχε χάσει τον τελικό από την Γουίγκαν. Το Der Spiegel ανέδειξε τρεις εταιρείες μέσω των οποίων υπήρξαν οι παρασπονδίες για χορηγίες. Η αεροπορική Etihad του Άμπου Ντάμπι, επενδυτική Aabar και το τμήμα του Αμπου Ντάμπι για θέματα πολιτισμού και τουρισμού. Από εκεί έγινε ισοσκελισμός ποσών έτσι ώστε να καλυφθεί το άνοιγμα και να μην φαίνεται πως υπάρχει πρόβλημα.

Ο Σάιμον Πιρς, μέλος του συμβουλίου, είχε τότε πει στις ερωτήσεις πως "ναι ως Σίτι μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε. Να αλλάξουμε ημερομηνίες και να φαίνονται αλλιώς οι λογαριασμοί". Αυτοί όμως οι χειρισμοί και οι συγκεκριμένες προσεγγίσεις δεν βοήθησαν τη Σίτι. Υπάρχουν πολλά άλλα να θαυμάσει κανείς για το πως έφτιαξε τόσο δυνατή ομάδα η Σίτι με επικεφαλής τον Γκουαρδιόλα. Στην αγωνιστική αναμόρφωση, στην διαφορετικότητα του ποδοσφαίρου αλλά και στο κοινωνικό της πρόσωπο. Όμως το θέμα του FFP το προσέγγισε με υπεροψία και θεωρώντας ότι δεν θα γίνει τίποτα. Με αυτήν την υπόθεση μάλιστα είναι σαν να υποβαθμίζει την τόσο μεγάλη και καλή προσπάθεια της ομάδας, των παικτών και του Καταλανού.

Ο κόουτς της ομάδας είχε πει μετά τις αποκαλύψεις ότι σέβεται απόλυτα τον σύλλογο και ότι τον εμπιστεύεται. "Θα δούμε για την συνέχεια", είχε επισημάνει. Για το αποτέλεσμα της έρευνας σχολίασε ότι "εάν δεν είναι καλό θα το δεχθούμε. Εάν όλα είναι καλά θα τελειώσει και θα προχωρήσουμε". Το ποδόσφαιρο δεν επρόκειτο να φτάσει ποτέ σε τέτοιες καταστάσεις. Σε οικονομικά, ατασθαλίες, χακαρισμένα e-mails και νομικούς πίσω από κλειστές πόρτες στην Ελβετία. Από την άλλη δεν ήταν να γίνει ποτέ σε μάχη μεταξύ των πετροδόλαρων και Ρώσων και Αμερικανών ολιγαρχών της οικονομίας. Στα μάτια και στο σκεπτικό του Πλατινί το FFP θα μείωνε όλες αυτές τις επιρροές και τις επιδράσεις. Έτσι θα γινόταν πιο καθαρό και αγνό το άθλημα κατά την άποψή του. Κάτι τέτοιο δεν έγινε αλλά οι κανόνες παραμένουν κανόνες και πρέπει να εφαρμόζονται ή έστω να γίνονται σεβαστοί. Εφόσον η Σίτι έχει φερθεί με πλήρη παραβατικότητα και απαξίωση σε αυτούς τους κανόνες πρέπει να τιμωρηθεί.

- Ποιοι είναι οι κανονισμοί του financial fair play από την UEFA;
Οι ομάδες μπορούν να έχουν απώλειες μόνο 30 εκατ. ευρώ μέσα σε τρεις σεζόν αλλιώς παραβιάζουν τους κανόνες. Επίσης η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία επίσης ερευνά εάν ο ιδιοκτήτης μίας ομάδας δίνει χρήματα μέσω χορηγιών προκειμένου να διασφαλίσει και από εκεί ότι δεν υπάρχουν παραβάσεις εμπορικού και οικονομικού επιπέδου.

- Τι πιστεύει η ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ότι έχει κάνει η Σίτι;
Η UEFA διαπίστωσε πως η Σίτι έδωσε αλλοιωμένα νούμερα πάνω στα έσοδά της από τις χορηγίες και τους λογαριασμούς της στο διάστημα 2012 έως 2016. E-mails που διέρρευσαν το 2018 από το Football Leaks έδειχναν πως οι ιδιοκτήτες της Σίτι που είχαν αγοράσει την ομάδα για 210 εκατ. το 2008, είχαν πληρώσει απευθείας την ομάδα και όχι τον χορηγό Etihad και ότι οι άλλες χορηγίες συνδεόταν με τους ιδιοκτήτες και υπήρχαν αλλοιωμένα έγγραφα με άλλες ημερομηνίες.

- Ποια είναι η υπερασπιστική γραμμή της Σίτι;
Ισχυρίζονται πως τα e-mails αυτά ανακτήθηκαν παράτυπα και ότι δεν θα έπρεπε να είχε γίνει χρήση τους. Ότι έγινε χακάρισμα και κακώς χρησιμοποιήθηκαν για την υπόθεση. Υπάρχει δε η πληροφορία πως τα e-mails αυτά τα διέρρευσαν ισχυροί ατζέντηδες από το Κατάρ λόγω πολιτικών και άλλων διαφορών. Για αυτούς τους λόγους η ομάδα αρνήθηκε να δώσει παραπάνω εξηγήσεις για την προέλευση της αλληλογραφίας της ομάδας και το περιεχόμενο αυτό, που οδήγησε στην απόδοση των κατηγοριών και στην τιμωρία.

- Γιατί εμπλέκεται η Premier League;
Η Premier League έχει παρεμφερές αλλά πιο ευέλικτο financial fair play. Ωστόσο εάν πιστοποιηθεί ότι έχει δώσει και εκείνη εσφαλμένα στοιχεία στην ευρωπαϊκή Ομοσπονδία θα υπάρχουν κυρώσεις και για την αγγλική Λίγκα. Σε μία τέτοια περίσταση μπορεί να προκύψει και αφαίρεση πόντων στο πρωτάθλημα.

- Γιατί η UEFA δεν τιμώρησε την Παρί όταν ξόδεψε 300 εκατ. για ΝεΪμαρ και Μπαπέ;
Αυτή όντως ήταν μία αμφιλεγόμενη περίπτωση και για τους φανς της Σίτι μία περίπτωση ότι υπάρχει συνωμοσία και σχέδιο κατά του κλαμπ. Η Παρί έχει ιδιοκτήτη από το Κατάρ, τον Νασέρ Αλ Κελαϊφί, που είναι σε εκτελεστική επιτροπή της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Ο ερευνητής του FFP υπέδειξε να υπάρξουν ποινές για την Παρί όμως το πειθαρχικό όργανο δεν συμφώνησε και η UEFA δεν επέμενε.

- Γιατί η Σίτι έχει πρόβλημα με τον χειρισμό της υπόθεσης;
Στην Σίτι θεωρούν πως η ευρωπαϊκή Ομοσπονδία παρέκαμψε τα αρμόδια όργανα και έγινε ερευνήτρια, αρμόδια απόδοσης κατηγοριών και δικαστής. Ο πρόεδρός της Αλεξάντερ Τσέφεριν έκανε λόγο για μία πολύ δυνατή και δεμένη υπόθεση. Μετά ο ερευνητής Ιβ Λετέρμ ανέφερε πως η ποινή απαγόρευσης της παρουσίας της Σίτι στο Champions League έδειχνε πιθανή και μετά ήρθε η τιμωρία. Διέρρευσε πάντως πως πρόσφατα η Σίτι είχε προσπαθήσει να σταματήσει δίχως αντίκρισμα την έρευνα.

- Ποια είναι τα επόμενα βήματα;
Η Σίτι θα πάει την υπόθεση στο CAS. Η αγγλική ομάδα δεν θα πιέσει για πολύ γρήγορη απόφαση ή τουλάχιστον αυτό φαίνεται οπότε μες στο καλοκαίρι λογικά θα υπάρχει η απόφαση του CAS.

- Μπορεί να αρθεί η ποινή;
Εάν το ανώτατο δικαστήριο αξιολογήσει διαφορετικά τις κατηγορίες τότε ίσως η ποινή πέσει κατά έναν χρόνο. Το 2018 το CAS είχε επισημάνει πως ο ετήσιος αποκλεισμός ήταν πολύ αυστηρός και έτσι διαφώνησε με την ποινή παρότι συμφώνησε με το σκεπτικό της UEFA.

Πηγή: gazzetta.gr

Κάντε Like το daypress.gr