Image
Κυριακή 22 Μαρτίου 2020 23:55 Επιστήμη
 

Κορονοϊός: Τι λένε τρεις γιατροί για την πανδημία - Οι πιο κρίσιμες μέρες για την Ελλάδα


Ηρθε για λίγο ή ήρθε για να μείνει; Την ώρα που όλος ο πλανήτης δίνει μάχη για την αντιμετώπιση του ιού, ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής γενετικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης προβλέπει ότι ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει για πολλά χρόνια. Σύμφωνα με την άποψη που εξέφρασε στο OPEN TV, ένας ιός ο οποίος έχει τόσο μεγάλη διείσδυση στον πληθυσμό δεν χάνεται εύκολα, καθώς μεταλλάσσεται και δημιουργούνται διαφορετικά στελέχη όπως αντίστοιχα ο ιός της γρίπης.

Σύμφωνα με τον κ. Δερμιτζάκη η μετάλλαξη μακροπρόθεσμα του ιού δεν θα έχει σε καμία περίπτωση τις κοινωνικές συνέπειες που έχει αυτή τη στιγμή. Τώρα, όποιος εκτίθεται κινδυνεύει να νοσήσει και μάλιστα πολύ σοβαρά, αλλά όταν θα «χτιστεί» η ανοσία η διαχείρισή του θα γίνει σαφώς ευκολότερη, όπως συμβαίνει και με τον ιό της γρίπης. «Αυτό που βλέπουμε τώρα στην Ιταλία μπορεί να το δούμε να γίνεται σε οποιαδήποτε άλλη χώρα και ανάλογα με την κλίμακα του πληθυσμού. Σίγουρα η Γαλλία και η Ισπανία βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, καθώς δεν πήραν γρήγορα μέτρα, όπως πήρε η Ελλάδα. Παράλληλα η Ιταλία πήρε πολύ αργά μέτρα και δεν τα εφάρμοσε σωστά. Από την πλευρά της η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να πετύχει τη σωστή εφαρμογή των μέτρων» πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας στην ουσία πως οι επόμενες 10-15 ημέρες είναι πολύ κρίσιμες για να μη δούμε φαινόμενα Ιταλίας.
Κορονοϊός: Κάθε ώρα που περνάει ολοένα και πιο κοντά στο lockdown η κυβέρνηση

Ακόμη απαντώντας στο ερώτημα για το εάν ο κίνδυνος να νοσήσουμε είναι ο ίδιος για όλους διευκρίνισε πως «αυτοί οι αριθμοί δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία. Είναι καλό να τους έχουμε εμείς για την ανάλυσή μας και για να μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις. Ωστόσο για τους πολίτες δεν έχουν καμία ιδιαίτερη σημασία με την έννοια ότι τα μέτρα είναι πολύ συγκεκριμένα και αφορούν όλους. Γι΄αυτό καλό είναι να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες ανεξάρτητα από το ποια είναι η ηλικία μας».

Κληθείς να σχολιάσει το πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο για τον κορονοϊό ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε πως «κανείς δεν ξέρει καθώς το εμβόλιο είναι κάτι δύσκολο και δεν βγαίνει έτσι απλά στην αγορά όπως βγαίνουν άλλα εμβόλια. Είναι ένα καινούργιο εμβόλιο που αφορά έναν καινούργιο ιό και πρέπει να δοκιμαστεί. Αυτό που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας είναι ο ευρωπαϊκος οργανισμός να το δεχτεί. Εάν αυτό γίνει γρήγορα τότε αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε απελπιστική κατάσταση γιατί θα είναι διατεθειμένοι να πάρουν ένα ρίσκο λόγω της επικρατούσας κατάστασης" κατέληξε ο καθηγητής γενετικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης.

Ελληνίδα γιατρός στο Παρίσι: Μένουμε σπίτι για να μην φτάσουμε στη διαλογή

Είναι καλύτερα να μένεις μόνος στο σπίτι, παρά να φεύγεις ολομόναχος από αυτή τη ζωή, σε ένα θάλαμο νοσοκομείου, μακριά απο τους δικούς σου ανθρώπους», αναφέρει η Χρυσούλα Παπαγεωργίου αναισθησιολόγος- εντατικολόγος στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Tenon» στο Παρίσι. Μετά από μία εξουθενωτική εφημερία και την υπερένταση των ημερών, δέχτηκε να μιλήσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τις δραματικές ώρες που εκτυλίσσονται σε ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό, στην πόλη του Φωτός.

«Ουσιαστικά στην ανατολική Γαλλία που έχει πολύ μεγάλο όγκο περιστατικών έχει ξεκινήσει η επιλογή ασθενών που θα πάρουν ένα κρεβάτι με αναπνευστήρα». Υπάρχουν άνθρωποι, λέει η κ. Παπαγεωργίου, που με βάση την ηλικία, τα συνοδά νοσήματα και τη βαρύτητα της νόσου, έχουν πολύ μικρότερη προοπτική να καταφέρουν να βγουν από τη μονάδα εντατικής, από ασθενείς που είναι μικρότεροι ή από ασθενείς με λιγότερα προβλήματα υγείας.

«Έχουν συσταθεί συμβουλευτικές επιτροπές βιοηθικής από το υπουργείο Υγείας, ώστε να μας βοηθήσουν να πάρουμε απόφαση για το πως θα γίνεται η επιλογή των ασθενών. Οι οδηγίες του triage (διαλογής) είναι οι στάνταρ οδηγίες που δίνονται σε έκτακτες καταστάσεις, καταστροφές, πολεμικές συρράξεις». Φροντίζουμε να φεύγουν από τη ζωή χωρίς αίσθημα έλλειψης οξυγόνου. Το ερώτημα για το πώς αντιμετωπίζονται οι βαριά πάσχοντες που δεν δικαιούνται ένα κρεβάτι εντατικής, εύλογο: «Φροντίζουμε να μην υποφέρουν και να φεύγουν από τη ζωή χωρίς πόνο, χωρίς δυσφορία, και χωρίς αίσθημα έλλειψης οξυγόνου» απαντά η εντατικολόγος.

«Το μεγάλο πρόβλημα σε αυτή την ιστορία είναι ότι αυτοί οι ασθενείς "φεύγουν" ολομόναχοι μέσα στους θαλάμους, γιατί απαγορεύεται η είσοδος των συγγενών. Είναι τραγικό. Είναι πάρα πολύ σκληρό, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Και μετά τον θάνατο τους μπορούν μόνο τρία άτομα από την οικογένεια τους, να τους συνοδεύσουν στην τελευταία τους κατοικία» τονίζει.

Αργήσαμε να πάρουμε μέτρα

Γιατί όμως μπορεί να ξέφυγε η κατάσταση σε ένα σύστημα υγείας υψηλού επιπέδου, όπως το γαλλικό; Ήδη τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν τις 12.612 και οι θάνατοι μέχρι πριν από λίγη ώρα ήταν 450. Οι υπηρεσίες Υγείας στη Γαλλία είναι όντως υψηλού επιπέδου, απαντά η κυρία Παπαγεωργίου. «Νομίζω ότι καταρχάς έφταιξε το χαρακτηριστικό του ιού, ότι είναι πάρα πολύ μεταδοτικός. Κατά δεύτερον ίσως αργήσαμε να κλείσουμε τα σχολεία, και να μπούμε σε καραντίνα. Το "λευκό σχέδιο"» είναι σε ισχύ εδώ και μία εβδομάδα.

Αφορά στον τομέα της υγείας και είναι ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχει οργανωθεί εδώ και 20 χρόνια από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, και το οποίο ενεργοποιείται σε έκτακτες καταστάσεις. Θεωρώ ότι τα μέτρα έπρεπε να ληφθούν μία εβδομάδα νωρίτερα. Και ο τρίτος λόγος νομίζω είναι οι δημοτικές εκλογές που έγιναν εν μέσω επιδημίας. (Ο δεύτερος γύρος βέβαια αναβλήθηκε για τις 21 Ιουνίου).

Επίσης, το χαρακτηριστικό της Γαλλίας, όπως και της Γερμανίας, και της Ιταλίας, και της Ισπανίας είναι ότι έχουμε εμπορικές συναλλαγές με κόσμο από την Κίνα», εξηγεί στη συνέχεια. Τι συγκρίσεις μπορείτε να κάνετε αυτή τη στιγμή με την Ελλάδα; «Θεωρώ ότι στην Ελλάδα πήρατε μέτρα νωρίς. Νομίζω όμως ότι πρέπει να απαγορευθεί η κυκλοφορία. Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στη φάση 2, γιατί αν «μπουκώσουν» τα νοσοκομεία θα είναι πιο καταστροφικά τα αποτελέσματα απ' ό,τι εδώ, λόγω έλλειψης ΜΕΘ και προσωπικού».

Βέβαια και το γαλλικό σύστημα υγείας αν και πολύ οργανωμένο, βρίσκεται σε μία διαρκή πτώση παροχής υπηρεσιών τα τελευταία 8 χρόνια λόγω περικοπών, αναφέρει η αναισθησιολόγος. «Στα τμήματα επειγόντων δουλεύουν σε οριακές συνθήκες εδώ και ενάμιση χρόνο. Γίνονται συνενώσεις νοσοκομείων και τμημάτων, με αποτέλεσμα φέτος να έχουμε 17.000 λιγότερα κρεβάτια σε σχέση με το 2013. Τον τελευταίο χρόνο ήμασταν διαρκώς σε απεργιακές κινητοποιήσεις, λόγω υποστελέχωσης στα δημόσια νοσοκομεία».

Σχετικά με το υγειονομικό υλικό η κ. Παπαγεωργίου αναφέρει ότι στο νοσοκομείο οι γιατροί δεν έχουν την πολυτέλεια να αλλάζουν τα ρούχα που φοράνε στο χειρουργείο πολλές φορές, και πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. «Αυτή τη στιγμή έχουμε υλικό (μάσκες, γάντια, ρούχα προστασίας, σκούφους, γυαλιά) που αντέχει για ακόμη 15 μέρες. Ωστόσο απ' ό,τι γνωρίζω η Κίνα έχει αρχίσει και μας στέλνει».
Μέχρι στιγμής υπάρχει επάρκεια κλινών για τους νοσούντες

Όσον αφορά την επάρκεια κλινών για τους νοσούντες, εκτός εντατικής η κ. Παπαγεωργίου λέει, ότι προς το παρόν υπάρχει. «Αλλά πόσο ακόμα θα υπάρχει δεν ξέρουμε, γιατί επιδημιολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για 50.000 άτομα στα τέλη του μήνα». Για το θέμα των αναπνευστήρων που είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, όπως άλλωστε έχει δηλώσει και ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, η κ. Παπαγεωργίου αναφέρει ότι έχουν γίνει μαζικές παραγγελίες.«Εμείς έχουμε αναπνευστήρες για 3000 κρεβάτια για αυτό το λόγο κάνουμε διαλογή». Μένουμε σπίτι για να μην φτάσουμε στη διαλογή. Αυτό σας παρακαλώ να το γράψετε με μεγάλα γράμματα, μου λέει και όταν τη ρωτώ τις ώρες που επιστρέφει σπίτι της τι της κάνει μεγαλύτερη εντύπωση, μου απαντά. «Ο ήχος των πουλιών. Δεν τον είχα ξανακούσει. Η κόρη μου με ρώτησε: Μαμά έχει πουλιά το Παρίσι;»

Τζων Ιωαννίδης: Έως και 50.000 κρούσματα κορονοϊού σήμερα στην Ελλάδα

Στο μεταξύ το βράδυ της Παρασκευής ο καθηγητής επιδημιολογίας του Στάμφορντ Τζων Ιωαννίδης προχώρησε σε μία πρόβλεψη - βόμβα. Συγκεκριμένα μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε πως "ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα μπορεί να ανέρχεται από 1.500 έως και 50.000". Παράλληλα ο κ. Ιωαννίδης εξέφρασε την άποψη ότι στην κατάσταση που αντιμετωπίζουμε χρειάζεται να υπάρχουν δεδομένα και όχι πανικός.

"Πιστεύω ότι είναι χειρότερη η κατάσταση των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί αλλά αυτό θα σημαίνει ότι είναι καλύτερη η πιθανότητα κάποιος που μολύνεται να έχει άσχημη έκβαση. Με το να ελέγχουμε μόνο λίγους από τους ασθενείς είναι βέβαιο ότι έχουμε πολύ μεγάλη καταγραφή του αριθμού των πραγματικών κρουσμάτων. Για παράδειγμα στην Ελλάδα που έχουμε 500 καταγεγραμμένα κρούσματα, είναι πιθανόν ο πραγματικός αριθμός να ανέρχεται από 1.500 έως και 50.000. Ο αριθμός των δοκιμισιών που κάνουμε είναι πάρα πολύ περιορισμένος. Όσο περισσότερα κρούσματα τόσο το καλύτερο διότι η πιθανότητα κάποιος να πεθάνει είναι σαφώς μικρότερη" ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε το μέγεθος των κρουσμάτων είναι απαραίτητο επειγόντως να γίνει κάποια ανάλυση ενός αντιπροσωπευτικού τυχαίου δείγματος  από τον ελληνικό πληθυσμό. Σε κάποια μέρη όπως στην Ιταλία έγινε αυτή η ανάλυση και βρέθηκε ότι το 3% ήταν μολυσμένο. Είναι πολύ πιθανό οι Ιταλοί να έχουν πολλά εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού. Επίσης η Ισλανδία ελέγχει εθελοντικά κάθε μέρα 1.000 άτομα. Από αυτή την έρευνα το 1% έχει μολυνθεί. Στην Ελλάδα πρέπει να αποκτήσουμε αυτή την εμπειρία για να καταλάβουμε ποια είναι τα ενδεικνυόμενα μέτρα. Εάν ο αριθμός είναι μικρός τότε πρέπει να γίνει εντατική προσπάθεια για να βρούμε το κάθε νέο κρούσμα καθώς και να βρούμε ποια ήταν τα άτομα που ήρθαν σε επαφή. Αυτή είναι η ενδεικνυόμενη μέθοδος" πρόσθεσε.

"Ωστόσο εάν ο αριθμός είναι μεγαλύτερος τότε είναι τελείως διαφορετική η κατάσταση. Το να κλείνουμε τα πάντα περιλαμβάνει ένα τεράστιο κόστος καθώς μπορεί να προκύψουν άλλες παρενέργειες σε πολλά επίπεδα. Δεν μπορούμε να βαδίσουμε στα τυφλά. Το να πούμε κλείνουμε την Ελλάδα για 18 μήνες είναι τελείως εξωπραγματικό. Σε αυτή την κατάσταση χρειαζόμαστε δεδομένα και όχι πανικό. Η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος είναι πολύ μικρότερη απ΄ ότι θεωρούσαμε αρχικά, ωστόσο είναι ένα συχνό πρόβλημα και χρειαζόμαστε δεδομένα για να το αντιμετωπίσουμε ορθολογικά" κατέληξε o κ. Ιωαννίδης.

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr