Image
Τετάρτη 20 Μαΐου 2020 09:05 Γυναίκα
 

Ετοιμάστε μόνοι σας εξαιρετικούς σπιτικούς καφέδες όλων των ειδών


Έχετε προσπαθήσει να ετοιμάσετε τον αγαπημένο σας espresso στο σπίτι, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν ακριβώς αυτά που θέλατε; Αν και μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι γι' αυτό, πολλά προβλήματα ξεκινάνε από τη λανθασμένη άλεση του καφέ. Το Coffees.gr μοιράζεται μαζί μας τα «μυστικά» που θα μας επιτρέψουν να ετοιμάζουμε μόνοι μας εξαιρετικούς καφέδες όλων των ειδών.

Είτε αγαπάμε τον espresso, είτε τον ελληνικό ή τον καφέ φίλτρου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πρώτη ύλη για κάθε καφέ είναι η ίδια: οι καβουρδισμένοι κόκκοι του καφέ! Οι κόκκοι αλέθονται κατάλληλα κι εκχυλίζονται, για να καταλήξουν σε ένα απολαυστικό φλιτζάνι, γεμάτο γεύση και άρωμα.

Σίγουρα, υπάρχουν blends τα οποία δίνουν απολαυστικούς espresso και χαρμάνια που είναι καταλληλότερα για έναν παραδοσιακό ελληνικό, αλλά αυτό που είναι καθοριστικής σημασίας για τον καφέ που αγαπάμε, είναι ο βαθμός άλεσης των κόκκων. Κάθε διαφορετική εκχύλιση απαιτεί διαφορετική άλεση των κόκκων του καφέ προκειμένου να είναι επιτυχημένη, και αν και το αποτέλεσμα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ένας σωστά αλεσμένος καφές είναι το πρώτο και σημαντικό βήμα.

Πώς πρέπει να αλέσουμε τον καφέ μας, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλουμε να επιτύχουμε;

Χοντρή άλεση (ο καφές θυμίζει θαλασσινό αλάτι): Ιδανικός βαθμός άλεσης για την παρασκευή καφέ ψυχρής εκχύλισης (τον γνωστό μας Cold Brew) αλλά και για τις περισσότερες γαλλικές καφετιέρες χειρός.

Μέτρια άλεση (o καφές θυμίζει κρυσταλλική ζάχαρη) : Ο πιο συνηθισμένος βαθμός άλεσης καφέ για τις αυτόματες, ηλεκτρικές καφετιέρες φίλτρου.

Ψιλή άλεση (ο καφές θυμίζει άμμο): Η ψιλή άλεση είναι κατάλληλη για espresso, είτε σε αυτόματες και ημιαυτόματες μηχανές, είτε ακόμα και σε «μπρίκι» μόκα.

Πολύ ψιλή άλεση (ο καφές θυμίζει άχνη ζάχαρη): Η πολύ ψιλή άλεση του καφέ δημιουργεί χαρμάνια που προορίζονται για ελληνικό καφέ.

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι παραπάνω βαθμοί άλεσης είναι αυτοί που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «βασικοί», καθώς υπάρχουν πολλές διαβαθμίσεις, που διαφοροποιούν το τελικό αποτέλεσμα. Καθώς η επιτυχία μιας εκχύλισης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες εκτός από την άλεση, μικρές αλλαγές στη διαδικασία μπορούν να φέρουν μεγάλες αλλαγές στη γεύση του καφέ μας.

Τι προβλήματα θα έχει το φλιτζάνι μας, αν δεν έχουμε αλέσει σωστά τον καφέ μας;

Espresso: Πιο «χοντρό» κόψιμο καταλήγει σε όξινο φλιτζάνι με ελαφρώς «αλμυρή» επίγευση, ενώ πιο «ψιλό» συνήθως σημαίνει πικρό φλιτζάνι και επίπεδα αρώματα.

Cold Brew: Ετοιμάζοντας Cold Brew με ψιλοαλεσμένο καφέ, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα καταλήξουμε σε ένα λασπώδες και θολό ρόφημα, με πικρή γεύση.

Ελληνικός καφές: Οποιοσδήποτε βαθμός άλεσης πέραν του ενδεδειγμένου θα καταλήξει σε ένα άγευστο φλιτζάνι, με σκληρό κι ενοχλητικό κατακάθι.

Καφές Φίλτρου: Τα αρώματα και οι γευστικές νότες του καφέ δε θα ξεδιπλωθούν στο μέγιστο δυνατό, αν η άλεση δεν είναι η κατάλληλη.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στον espresso, η επιλογή της σωστής άλεσης μερικές φορές θυμίζει… επιστήμη. Όμως, με ένα ποιοτικό blend, έναν καλό μύλο άλεσης καφέ και υπομονή, είναι σίγουρο πως θα πίνουμε πάντα τον καφέ που μας αξίζει!

Το Coffees.gr είναι το μεγαλύτερο e-shop στην ελληνική αγορά του καφέ, με ειδίκευση στον καφέ espresso και όλα τα σχετικά προϊόντα. Στον ιστότοπο του Coffees.gr, εκτός από τεράστια ποικιλία σε όλα τα μεγάλα brands espresso, μπορεί κανείς να βρει δεκάδες tips και συμβουλές, για να ξυπνήσει τον barista που κρύβει μέσα του.

newsbeast.gr
Κάντε Like το daypress.gr