Image
Πέμπτη 09 Ιουλίου 2020 12:40 Επιστήμη
 

Ομογενής επιστήμονας βρίσκεται κοντά στην ανακάλυψη του εμβολίου κατά του κορονοϊού


Η γνωστή για το σπουδαίο ερευνητικό της έργο σχετικά με την πρόληψη και καταπολέμηση ασθενειών όπως ο καρκίνος του μαστού και η σκλήρυνση κατά πλάκας, ομογενής επιστήμονας Δρ Βάσω Αποστολοπούλου, εξηγεί πόσο κοντά βρίσκεται στην ανακάλυψη του εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού και πώς η ελλιπής χρηματοδότηση της δένει τα χέρια στερώντας από ολόκληρη την ανθρωπότητα ένα πολύτιμο δώρο.

Η Δρ Αποστολοπούλου μαζί με μια ομάδα κορυφαίων ερευνητών του Πανεπιστημίου της Βικτώριας (VU), της οποίας είναι επικεφαλής, έχουν επινοήσει μια μοναδική πατενταρισμένη τεχνολογία ανάπτυξης εμβολίων την οποία έχουν ήδη χρησιμοποιήσει για τη δημιουργία εμβολίων κατά των ασθενειών όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Τώρα χρησιμοποιούν μια παρόμοια, βελτιωμένη τεχνολογία για τη δημιουργία εμβολίων ως μέρος μιας μεγαλύτερης προσπάθειας του Πανεπιστημίου Βικτώρια για την καταπολέμηση του COVID.

Όπως εξηγεί στον «Νέο Κόσμο» η Δρ Αποστολοπούλου, το ερευνητικό της έργο χωρίζεται σε τρεις τομείς. Οι δύο αφορούν στη θεραπεία και ο τρίτος στην πρόληψη του κοροναϊού.

«Από μία γκάμα 3.000.000 γνωστών κι εγκεκριμένων φαρμάκων επιλέξαμε 100 τα οποία δοκιμάζουμε για να δούμε πώς επενεργούν στον ιό και αν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως θεραπευτική αγωγή κατά της νόσου ενώ παράλληλα, εργαζόμαστε επάνω στη δημιουργία εντελώς νέων φαρμάκων. Ως προς την πρόληψη, έχουμε τροποποιήσει κατάλληλα και έχουμε προσθέσει νέα μόρια στην πατέντα που έχουμε χρησιμοποιήσει για τα εμβόλια κατά του καρκίνου, του διαβήτη και της σκλήρυνσης κατά πλάκας και αυτή τη στιγμή μπορούμε να πούμε ότι είμαστε πολύ κοντά στην ανακάλυψη ενός εμβολίου».

Σύμφωνα με την ομογενή ερευνήτρια, αυτό που απομένει είναι οι δοκιμές του εμβολίου σε ζώα και ανθρώπους.

«Αυτή η φάση είναι και η πιο κοστοβόρα. Απαιτείται περίπου 1,5 εκατομμύριο δολάρια για το πέρασμα σε αυτήν αλλά, δυστυχώς, δεν τα έχουμε», λέει.

Γι΄ αυτό το λόγο, το Πανεπιστήμιο Βικτώρια ξεκίνησε μια καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων.

Αφού η κυβέρνηση κωφεύει ή απλά επιλέγει να κάνει «τα πλούσια ιδρύματα πλουσιότερα», όπως μας λέει η Δρ Αποστολοπούλου, η λύση είναι η στροφή στην κοινότητα και στις ιδιωτικές δωρεές.

«Η ελληνική ομογένεια, η ελληνική κοινότητα πίστεψε σε μένα την περίοδο 1993-2000 και παρά το νεαρό της ηλικίας μου, στήριξαν την έρευνά μου που οδήγησε στη δημιουργία του εμβολίου κατά του καρκίνου του μαστού», λέει.

Ωστόσο, η Δρ Αποστολοπούλου κάνει έκκληση για βοήθεια προς την ευρύτερη κοινότητα καθώς όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «δεν πρόκειται για ένα «ελληνικό» εμβόλιο. Είναι ένα εμβόλιο που θα προκύψει από ένα επιστημονικό εργαστήριο για όλον τον κόσμο».

Για την Δρα Αποστολοπούλου, δεν έχει σημασία ποιος θα το ανακαλύψει πρώτος. Σημασία έχει να παραδοθεί στην ανθρωπότητα ένα εμβόλιο ασφαλές όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Η Δρ Βάσω Αποστολοπούλου και η ερευνητική της ομάδα στο Πανεπιστήμιο Βικτώρια εργάζονται πυρετωδώς για την παραγωγή ενός ασφαλούς εμβολίου κατά του κορονοϊού. Φώτο: Supplied

ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

Ο χρόνος είναι σημαντικός για την ομογενή επιστήμονα, η οποία θεωρεί πως τόσο στην Αυστραλία, όσο και στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις βιάστηκαν να χαλαρώσουν τους περιορισμούς.

Η ίδια επιμένει πως ένα γενικό παγκόσμιο lockdown διάρκειας ενός μήνα θα είχε γλιτώσει πολλές ζωές κι ενδεχομένως τώρα η καθημερινότητά μας να είχε επανέλθει στους φυσιολογικούς ρυθμούς της. Να γιατί:

«Ο κύκλος ζωής του ιού μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό είναι 14 ημέρες. Εάν όλος ο κόσμος έμπαινε στη φάση των περιορισμών σταδίου 4, δηλαδή κανείς δεν βγαίνει έξω για κανένα λόγο, όλοι οι θετικοί στον ιό θα είχαν αναρρώσει και επειδή λόγω του lockdown δεν θα υπήρχε μετάδοση του ιού, η ιστορία θα είχε τελειώσει και μετά από τέσσερις εβδομάδες η ζωή μας και η οικονομία μας θα επέστρεφαν και πάλι στην κανονικότητά τους».

Το πρόβλημα για τη Δρα Αποστολοπούλου εντοπίζεται κατά πολύ και στην έλλειψη σωστής και έγκυρης ενημέρωσης της κοινής γνώμης.

«Οι άνθρωποι δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης κι αυτό είναι γιατί έχουν πλήρη άγνοια. Ενημερώνονται από το Facebook και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι έχουν σχηματίσει μια εντελώς λανθασμένη και επικίνδυνη αντίληψη της κατάστασης. Χρειάζεται να επιμορφώσουμε τον κόσμο. Είναι δική μας υποχρέωση ως γιατροί, επιστήμονες κι ερευνητές να τους ενημερώσουμε σωστά και υπεύθυνα».

Η ίδια εξοργίζεται με τις θεωρίες συνωμοσίας και τους αντιρρησίες. Στέκεται στο ερώτημα που κυκλοφορεί ευρέως βρίσκοντας μεγάλη απήχηση στην κοινή γνώμη: «ξέρεις κανένα που να αρρώστησε από κοροναϊό;»

Θεωρεί ότι αυτό το επιχείρημα είναι εντελώς άστοχο και παραπλανητικό.

«Κάθε χρόνο πεθαίνουν χιλιάδες άνθρωποι από την κοινή γρίπη ή σε τροχαία δυστυχήματα. Προσωπικά δεν γνωρίζω κάποιον που να πέθανε έτσι. Αυτό σημαίνει ότι η γρίπη και τα τροχαία δεν υπάρχουν;», αναρωτιέται.

Είναι πολύ σημαντικό να αλλάξουμε στάση και να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με τη σοβαρότητα που της αρμόζει καθώς όπως λέει στον «Νέο Κόσμο» η Δρ Αποστολοπούλου, «τα χειρότερα έπονται».

«Η πανδημία ξεκίνησε από ένα άτομο στην Κίνα και τώρα έχουμε φτάσει να έχουν προσβληθεί 4,4 εκατομμύρια άτομα στον κόσμο. Με αυτά τα δεδομένα σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των περιορισμών παγκοσμίως, χωρίς να το καταλάβουμε η κατάσταση μπορεί εύκολα να γίνει ανεξέλεγκτη».

Η ομογενής ερευνήτρια είναι σύμφωνη με την απόφαση της πολιτειακής κυβέρνησης για γενίκευση του lockdown στη Μελβούρνη.

Η συμβουλή της ομογενούς ερευνήτριας προς την κοινότητα είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής και κοινωνικής απόστασης και η παραμονή στο σπίτι.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή. Ας μείνουμε σπίτι. Χρειάστηκαν 300 χρόνια για να τεθεί υπό έλεγχο η εξάπλωση της βουβωνικής πανώλης. Αυτό θέλουμε;»

neoskosmos.com

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr