Image
Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020 13:50 Ελλάδα
 

Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη: Ραγδαίες εξελίξεις – Δεσμεύτηκε και η προσωπική περιουσία της οικογένειας


Μετά τη δέσμευση της περιουσίας της εταιρείας «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΠΕ», ιδιοκτησίας της Τζωρτζίνας Ζηρίδη, που διαχειρίζεται τα Εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη», το Πρωτοδικείο Αθηνών προχώρησε και στη δέσμευση της προσωπικής περιουσίας των Αικατερίνης, Τζωρτζίνας και Μάνιας Ζηρίδη, προκειμένου να διασφαλιστούν τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων.

Όπως αναφέρει ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Αν. Κυριακίδης, που εκπροσωπεί πολλούς από τους εργαζόμενους στα Εκπαιδευτήρια Νέα Γενιά Ζηρίδη, η πρόεδρος του πρωτοδικείου Αθηνών εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία δεσμεύει την προσωπική περιουσία της ιδιοκτήτριας του σχολείου και των θυγατέρων της για την εξασφάλιση των οφειλών προς το προσωπικό.

Στις 6 Ιουλίου έγινε δίκη όπου εξετάστηκε το αίτημα των εργαζόμενων για: «δέσμευση της περιουσίας της εταιρείας «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΠΕ», ιδιοκτησίας της Τζωρτζίνας Ζηρίδη, που διαχειρίζεται τα Εκπαιδευτήρια, καθώς και όλων των μελών της οικογένειας Ζηρίδη που θεωρούμε ότι είναι συνυπεύθυνα για την οικονομική καταστροφή των Εκπαιδευτηρίων, διότι μέσω της αποκλειστικής τους διαχείρισης και της ελλειπούς χρηματοδότησής τους, τα οδήγησαν στην κατάρρευση».

Το δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα δέσμευσε τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και παράλληλα δέσμευσε και την περιουσία των μελών της οικογένειας Ζηρίδη. Σε περίπου ένα μήνα θα εκδικασθεί η υπόθεση της επιδίκασης των οφειλομένων μισθών και αποζημιώσεων προς τους εργαζομένους.

Σε δραματική κατάσταση οι εργαζόμενοι

Σημειώνεται ότι το προσωπικό του ιστορικού σχολείου βρίσκεται στον αέρα και καμιά επίσημη ανακοίνωση δεν έχει υπάρξει για αποδέσμευσή του. Οι πάνω από 200 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι έως και 3 μήνες. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε δεινή θέση καθώς χωρίς απόλυση δεν μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση ή άλλη εργασία ή προσφυγή στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Παράλληλα, δεν έχει υπάρξει κάποια ενημέρωση για πτώχευση της εταιρείας ώστε να είναι άλλες και οι νομικές ενέργειες που θα ακολουθηθούν.

Η θέση και η προσφυγή της ΟΙΕΛΕ

Η ΟΙΕΛΕ προσέφυγε στο Υπουργείο Εργασίας για την πλήρη προστασία των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών των Εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη. Με την προσφυγή της ζητά τη διασφάλιση της καταβολής των νόμιμων υποχρεώσεων της ιδιοκτησίας (μισθών, αποζημιώσεων) και, κυρίως, την απαρέγκλιτη τήρηση των ρυθμίσεων για τις καταγγελίες σύμβασης, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους.

Η  ΟΙΕΛΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Πληροφορούμαστε με οργή και κατάπληξη ότι κάποιοι εμπαίζουν τους ταλαιπωρημένους και επί μήνες απλήρωτους εκπαιδευτικούς στα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη, κάνοντας λόγο για κλείσιμο σχολείου και τάζοντας (άγνωστο πώς…) διορισμούς στο δημόσιο. Ενημερώνουμε τους συναδέλφους μας για τα ακόλουθα: Μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί κανένα αίτημα στο Υπουργείο Παιδείας για αναστολή ή κατάργηση του σχολείου. Ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο δεν μπορεί να κλείσει μόνο του, αλλά απαιτείται απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

Ακόμη κι αν κατατεθεί τέτοιο αίτημα και εγκριθεί με υπογραφή Υπουργού, το σχολείο θεωρείται ότι λειτουργεί μέχρι την τελευταία ημέρα του σχολικού έτους, δηλ. την 31η Αυγούστου. Επομένως, και στην περίπτωση που το σχολείο κλείσει, οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να απολυθούν πριν από εκείνη την ημερομηνία. Παρακαλούμε τους συναδέλφους να μην ακούνε τις ψευδείς Σειρήνες και να ενημερώνουν άμεσα τους εκπροσώπους της ΟΙΕΛΕ για οτιδήποτε νεότερο.

Ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο κλείνει μόνο με υπογεγραμμένη απόφαση αυτού που του χορήγησε την άδεια λειτουργίας, δηλ. του Υπουργού Παιδείας. Η απόφαση αυτή ενεργοποιείται υποχρεωτικά στη λήξη του σχολικού έτους, δηλ. την 31/8.

Με το κλείσιμο ενός σχολείου, έρχεται η αυτεπάγγελτη καταγγελία σύμβασης των εκπαιδευτικών, οι οποίοι κατοχυρώνουν μέχρι εκείνη την ημέρα δικαιώματα μισθοδοσίας, αποζημίωσης και προϋπηρεσίας. Υπενθυμίζουμε ότι:

Α) Η σύμβαση εργασίας μεταξύ του ιδιοκτήτη ιδιωτικού σχολείου και του ιδιωτικού εκπαιδευτικού λύεται με το θάνατο, την έκπτωση, την αποδοχή παραίτησης και την καταγγελία της σύμβασης εργασίας και εκδίδεται σχετική πράξη του αρμόδιου Διευθυντή Εκπαίδευσης (βλ. Ν. 682/77).

Β) Σύμφωνα με σειρά εγκυκλίων του Υπουργείου Εργασίας, δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί καταγγελία σύμβασης ιδιωτικών εκπαιδευτικών στην Εργάνη, αν δεν εκδοθεί πρώτα διαπιστωτική πράξη απόλυσης από το Διευθυντή Εκπαίδευσης με βάση την εκπαιδευτική νομοθεσία.

Για την ΟΙΕΛΕ το κλείσιμο οποιουδήποτε σχολείου, δημόσιου και ιδιωτικού, είναι πλήγμα για το χώρο της εκπαίδευσης, για την κοινωνία, για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Για το λόγο αυτό η Ομοσπονδία θα προχωρήσει σε κάθε ενέργεια, ώστε να διασφαλιστεί η νόμιμη λειτουργία του. Στην απευκταία, όμως, περίπτωση που η ιδιοκτησία επιλέξει το κλείσιμο, θα απαιτήσουμε τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων μας και θα σταθούμε στο πλευρό τους νομικά και πολιτικά».

Η άνοδος και η πτώση

Η «βόμβα» στην ιδιωτική εκπαίδευση, το λουκέτο στα ιστορικά Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη, δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Ήδη στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ήταν γνωστά από καιρό η οικονομική δυσπραγία και τα προβλήματα της επιχείρησης. Μια διαρροή θεμάτων και τα χρέη προς το Δημόσιο και τις Τράπεζες έφεραν την επιχείρηση στο χείλος του γκρεμού.

Το φετινό καλοκαίρι έμελλε να είναι σημαδιακό για το ιδιωτικό σχολείο «Νέα Γενιά Ζηρίδη», ένα ιστορικό σχολείο που ίδρυσε το 1933 στον Πειραιά ο φιλόλογος Γιώργος Ζηρίδης, με σοβαρές επιπτώσεις στην αγορά, στους 1.100 μαθητές, στους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό. Όλοι βρίσκονται στον «αέρα» και περιμένουν με αγωνία τις εξελίξεις.

Η άσχημη κατάσταση που οδήγησε στο γεγονός που προκάλεσε σοκ στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης είχε αρχίσει να διαμορφώνεται ήδη από το 2004. Αλλεπάλληλα χρέη και ελλιπές επιχειρηματικό πλάνο, καθώς και λάθη που οδήγησαν σε διαρροή θεμάτων για το IB, έτρωσαν ανεπανόρθωτα το κύρος του σχολείου που δεν θα ανοίξει ξανά τις πόρτες του τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας είναι ενήμερο για την πρόθεση των ιδιοκτητών να κλείσει το σχολείο, χωρίς ωστόσο να έχει κάποια γραπτή αναφορά για κατάργηση της σχολικής μονάδας, καθώς μόνο το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες για το αν θα ανακληθεί η άδειά του. Η σχετική αίτηση μπορεί να κατατεθεί έως τις 31 Αυγούστου.

Η αρχή του τέλους

Τα υψηλά δάνεια για την κατασκευή του υπερσύγχρονου σχολείου στα Σπάτα, ήταν ο βασικός παράγοντας των οικονομικών προβλημάτων τα οποία εντάθηκαν από το 2017, όταν οι τράπεζες πήραν το κτίριο του σχολείου για δάνεια άνω των 22 εκατομμυρίων ευρώ. Ήδη από το 2004 η εταιρεία άρχισε να καθυστερεί την εκπλήρωση των οικονομικών της υποχρεώσεων προς τη δικαιούχο τράπεζα αλλά και προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όταν το 2012 η ψυχή των ομώνυμων εκπαιδευτηρίων Κατερίνα Ζηρίδη ρωτήθηκε για τον ρόλο του σχολείου σε μια εποχή όπου οι εξελίξεις σε όλους τους τομείς και τις εκφάνσεις της ζωής «τρέχουν με χίλια», απάντησε: «Ο ρόλος του σχολείου σήμερα είναι πιο σημαντικός από ποτέ. Είναι η εποχή όπου η τεχνική κατάρτιση, εν προκειμένω τα ακαδημαϊκά προσόντα, θα αντικατασταθούν από τα ταλέντα». Πέντε χρόνια μετά, η ίδια και οι δύο κόρες της Μάνια και Τζωρτζίνα, βρέθηκαν αντιμέτωπες με την σκληρή πραγματικότητα των χρεών, που απειλούσαν το σύνολο των κτηρίων, στα οποία στεγάζονται από το 2002 τα εκπαιδευτήρια Ζηρίδη, ένα εντυπωσιακό συγκρότημα στην θέση Γυαλού-Πέτρα Γυαλού, στα Σπάτα. Το τέλος εποχής ήρθε, με την ανακοίνωση αναστολής λειτουργίας του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου.

Παράλληλα, για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας η τράπεζα ανέστειλε την αποβολή των Εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη από το ακίνητο μέχρι την 15.07.2019 (ήτοι μέχρι λήξεως όχι μόνο του σχολικού έτους αλλά και των συναφών καλοκαιρινών προγραμμάτων) και επέδειξε ανοχή στη χρήση του ακινήτου, προς αποφυγήν δημιουργίας αναστάτωσης και προβλημάτων στους μαθητές του σχολείου και προκειμένου να μη διακοπεί η παροχή απρόσκοπτης εκπαίδευσης σ’ αυτούς. Τον Ιούλιο του 2019, η πλευρά Ζηρίδη ζήτησε νέα παράταση, καθώς δήλωσε ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο για την μετεγκατάσταση των εκπαιδευτηρίων σε γειτονικό κτήριο.

Με κριτήριο την προστασία των μαθητών και των οικογενειών τους, η πρόταση έγινε αποδεκτή υπό την προϋπόθεση ότι η πλευρά Ζηρίδη θα ενημέρωνε εγκαίρως – και πάντως τους πρώτους μήνες του 2020 – μαθητές, γονείς και Υπουργείο Παιδείας για την μετεγκατάσταση σε νέο κτίριο για τη σχολική χρονιά 2020-21. Κάτι που δεν έγινε, ενώ η εταιρεία λάμβανε και προκαταβολές για τη νέα χρονιά.

Τέλη Ιουνίου 2020, και δεδομένων των συνθηκών που είχαν δημιουργηθεί, η τράπεζα αποδέχθηκε να υπάρξει τρίτη και τελευταία παράταση στην παραμονή του σχολείου στο εν λόγω κτίριο, υπό την προϋπόθεση ότι τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη θα ενημέρωναν άμεσα και επισήμως τους γονείς και τις αρμόδιες, κατά περίπτωση, αρχές για την οριστική εγκατάλειψη των εν λόγω εγκαταστάσεων με το πέρας της σχολικής χρονιάς 2020-2021. Παρά την αρχική θετική αντίδραση της πλευράς Ζηρίδη, δεν υπήρξε καμία αντίδραση προς αυτή την κατεύθυνση.

Η τελευταία πράξη

«Τίποτα δεν είναι οριστικό ακόμα» διαμηνύει η διοίκηση του σχολείου, ενώ οι εγγραφές έχουν σταματήσει, οι εργαζόμενοι ψάχνουν για δουλειά και οι γονείς να βρουν σχολείο για τα παιδιά τους. Η διοίκηση βεβαιώνει ότι θα επιστρέψει τις προκαταβολές για την ερχόμενη χρονιά, καθιστώντας σαφές ότι οι πόρτες του δεν θα ανοίξουν για την νέα σχολική χρονιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κτίριο του σχολείου θα «περάσει» στο Pierce, το Αμερικανικό Κολλέγιο της Αγίας Παρασκευής. Πληροφορίες ότι το Pierce ήθελε να αγοράσει το ιδιωτικό σχολείο «Νέα Γενιά Ζηρίδη» υπήρχαν και παλαιότερα, καθώς φαίνεται ότι είχαν γίνει συζητήσεις για να γίνει δημοτικό σχολείο στο κτίριο του Ζηρίδη. Δεν απέκλειαν ακόμη και συνεργασία των δύο σχολείων, κάτι που δεν υλοποιήθηκε. Συνεργασίες προτάθηκαν και σε άλλα σχολεία, αλλά ούτε και αυτές προχώρησαν.

Το σκάνδαλο διαρροής με το Διεθνές Απολυτήριο

Το 2002 το σχολείο με την πιστοποίηση ISO για τις παρεχόμενες εκπαιδευτικές υπηρεσίες και μέλος του International Baccalaureate Organisation, μετακομίζει στα Σπάτα σε πρότυπες κτιριακές εγκαταστάσεις 80 στρεμμάτων.

Όμως τον Μάιο του 2008  το σχολείο βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα με τη διαρροή θεμάτων του International Baccalaureate (IB) με αποτέλεσμα ο διεθνής οργανισμός να του αφαιρέσει την άδεια να οργανώνει τα ομώνυμα διετή προγράμματα. Ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για το σχολείο, τόσο για το κύρος του όσο και οικονομικό. Το σκάνδαλο ξέσπασε όταν μαθητής πιάστηκε με τα θέματα εξετάσεων στην τσάντα του μέσα στη Σχολή Ζηρίδη. Το περιστατικό αυτό επηρέασε αρνητικά τη φήμη του σχολείου, καθώς υπήρξαν πολλά σενάρια για το πώς ο συγκεκριμένος μαθητής κατάφερε να εξασφαλίσει εκ των έσω τα θέματα των εξετάσεων.

Το πλήγμα για το κύρος του σχολείου ήταν μεγάλο. Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του σχολείου από τον Αύγουστο του 2009 όπου η διοίκηση των εκπαιδευτηρίων τόνιζε: «Διεξάγουμε ενδελεχή έρευνα, τα πρώτα στοιχεία της οποίας καταδεικνύουν τη ύπαρξη ενός οργανωμένου κυκλώματος γύρω από το IB. Αναμένουμε μάλιστα και από τον ΙΒΟ να ενημερώσει την κοινή γνώμη για τα πορίσματα της δικής του έρευνας, καθότι οποιαδήποτε διαρροή εκ των πραγμάτων εμπλέκει και τον ίδιο τον οργανισμό».

Ακολούθησαν μειώσεις διδάκτρων λόγω οικονομικής κρίσης που δυσκόλεψαν τα οικονομικά πράγματα στο σχολείο, η διοίκηση του οποίου αρχίζει να παλεύει με τα χρέη.

Η μάχη για την επιβίωση

Η διοίκηση του σχολείου μπαίνει στην «μάχη» με διπλό πλάνο. Αρχικά αναζητείται στρατηγικός επενδυτής ενώ παράλληλα συνάπτονται συμφωνίες που κρατούν το σχολείο στην εκπαιδευτική πραγματικότητα. Προχωρά σε αδελφοποιήσεις με σχολεία του εξωτερικού, συνεργάζεται με τον οργανισμό Cambridge International Εxaminations και δημιουργία δίγλωσσου προγράμματος, συνεργάζεται με τις ακαδημίες της ΠΑΕ ΑΕΚ. Το σχολείο αντέχει ακόμα και το 2016 γιορτάζονται τα 85 χρόνια από την ίδρυση του εν μέσω βεβαρυμμένης οικονομικής κατάσταση λόγω τραπεζικού δανεισμού. Για τα 85 χρόνια του το σχολείο προσφέρει 85 υποτροφίες για την Α’ Δημοτικού, Α’ Γυμνασίου, Α’ Λυκείου για τη σχολική χρονιά 2018-2019.

Παρά τις προσπάθειες της διοίκησης για επιβίωση η κατάσταση ήταν προδιαγεγραμμένη. Αρχίζουν τα οικονομικά προβλήματα με τους εκπαιδευτικούς όπου σε κάποιους οφείλονται μισθοί Απριλίου και Μαΐου.

Τα χρέη σε δημόσιο και τράπεζες

Το 2017 η Κατερίνα Ζηρίδη έχασε τις εγκαταστάσεις στα Σπάτα που πέρασαν σε θυγατρική Τράπεζας, μετά από πλειστηριασμό, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών της Ζηρίδη ΑΕ προς την τράπεζα.

Τον Φεβρουάριο του 2020 βγήκε σε πλειστηριασμό και η πολυτελής κατοικία της στην Κηφισιά καθώς ήταν προσημειωμένη για χρέη ύψους 8,6 εκατ. ευρώ σε εφορία και ΙΚΑ. Πρόκειται για ένα σπίτι 385 τ.μ. το οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν δοθεί είναι κτισμένο σε έκταση 1,7 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με σύμφωνα με το υπ’ αρ. 1875/2-7-2019 πιστοποιητικό βαρών του Κτηματολογικού Γραφείου Κηφισιάς κατά της οφειλέτιδας υπήρχε:

1) Προσημείωση υποθήκης για δρχ. 200.000.000 υπέρ ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε., εγγραφείσα την 29-1-1998.

2) Προσημείωση υποθήκης για ευρώ 2.500.000,00 υπέρ ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε., εγγραφείσα τη 18-6-2015.

3) Υποθήκη για ευρώ 270.886,81 υπέρ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, εγγραφείσα την 25-10-2016 και η οποία καταχωρήθηκε με τη διαδικασία του 6.4 στις 8-11-2016 με αριθμό κατ/σης 293.

4) Αναγκαστική κατάσχεση για ευρώ 810.208,68 υπέρ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ, εγγραφείσα την 26-10-2005.

5) Αναγκαστική κατάσχεση για ευρώ 749.492,31 υπέρ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ, εγγραφείσα την 24-5-2006.

6) Αναγκαστική κατάσχεση για ευρώ 466.652,17 υπέρ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ, εγγραφείσα την 5-7-2006.

7) Αναγκαστική κατάσχεση για ευρώ 4.452.086,69 υπέρ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ, εγγραφείσα τη 17-6-2015.

8) Αναγκαστική κατάσχεση για ευρώ 392.438,19 υπέρ ΔΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ με αρ. & ημ/νία κατ/σης 686/15-12-2016.

9) Αναγκαστική κατάσχεση για ευρώ 100.000,00 υπέρ ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. με αρ. & ημ/νία κατ/σης 1875/2-7-2019.

Σχολείο με ιστορία 87 χρόνων

1933  Ο φιλόλογος Γεώργιος Ζηρίδης, ένας άνθρωπος με όραμα και διορατικότητα, ιδρύει έναν πρωτοποριακό Εκπαιδευτικό Οργανισμό στον Πειραιά, το «Λύκειον η Αθηνά».

1941  Στα δύσκολα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής ο Πειραιάς βομβαρδίζεται και τα σχολεία κλείνουν. Ο Γεώργιος Ζηρίδης ανοίγει εκ νέου το σχολείο στην Πλατεία Βικτωρίας.

1957  Tο σχολείο επεκτείνεται στη Βίλα Παληού στη Γ΄ Σεπτεμβρίου. Το σχολείο διακρίνεται για την ποιότητα και την προσφορά του στην παιδεία και κατακτά την εμπιστοσύνη της αθηναϊκής κοινωνίας.

1962  Το «Λύκειον η Αθηνά» μεταφέρεται στον Παράδεισο Αμαρουσίου και αποτελεί έναν υποδειγματικό εκπαιδευτικό οργανισμό που εμπνέει και ανοίγει νέους δρόμους στην παιδαγωγική γνώση.

1964  Γίνεται η αδελφοποίηση με το Αγγλικό Σχολείο «King Edward’s School».

1971  Η νεαρή κόρη του Γεωργίου Ζηρίδη Κατερίνα Ζηρίδη, αναλαμβάνει τη διεύθυνση του σχολείου. Δύο χρόνια αργότερα ο αδελφός της Παναγιώτης Ζηρίδης γίνεται και αυτός μέλος της διοικητικής ομάδας.

1983  Τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη αδελφοποιούνται με το Evangelisches Gymnasium zum Grauen Kloster της Γερμανίας.

1984  Τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη αδελφοποιούνται με το δημόσιο λύκειο «Ακρόπολις» της Λευκωσίας.

1994  Τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη αδελφοποιούνται με την «Αθωνιάδα Σχολή» του Αγίου Όρους.

1995  Δημιουργείται το Κέντρο Έρευνας Ανάπτυξης που ενσωματώνει τις νέες παιδαγωγικές τάσεις στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Ιδρύεται το Κέντρο Ανάπτυξης Παιδιού με στόχο την αντιμετώπιση μαθησιακών, αναπτυξιακών και ψυχολογικών δυσκολιών των μαθητών.

1999  Η τρίτη γενιά της οικογένειας Ζηρίδη, Τζωρτζίνα και Μάνια Σπέντζου, εισέρχεται δυναμικά στον εκπαιδευτικό οργανισμό μετά από πολυετείς σπουδές στην Αγγλία και την Αμερική στους τομείς της εκπαίδευσης, της ψυχολογίας και της διοίκησης επιχειρήσεων.

Δημιουργείται το Τμήμα Μαθητικής Φροντίδας με στόχο τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων, υπεύθυνων και ευαισθητοποιημένων προσωπικοτήτων που θα συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία.

Καθιερώνεται ο Θεσμός των Υποτροφιών, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές από όλα τα σχολεία της Ελλάδας να φοιτήσουν ως υπότροφοι στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο.

Τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη πιστοποιούνται κατά ISO 9001. Είναι ο πρώτος εκπαιδευτικός οργανισμός πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος εγκαθιστά και εφαρμόζει συστήματα ποιότητας.

2000  Τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη αδελφοποιούνται με τη «Μεγάλη του Γένους Σχολή» της Κωνσταντινούπολης.

Δημιουργείται το Τμήμα Φροντίδας Γονέων, το οποίο αποτελεί ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους γονείς.

Εισάγεται στο σχολείο το πρόγραμμα “Charisma” ένα πρόγραμμα εφαρμογής της Θεωρίας των Πολλαπλών Τύπων Νοημοσύνης, από το Πανεπιστήμιο του Harvard, το οποίο ενθαρρύνει τους μαθητές να ανακαλύψουν και καλλιεργήσουν τις ιδιαίτερες κλίσεις τους.

2002  Η Νέα Γενιά Ζηρίδη εγκαινιάζει στα Σπάτα ένα εκπαιδευτικό συγκρότημα διεθνών προδιαγραφών σχεδιασμένο σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες παιδαγωγικές τάσεις.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με παρουσία πάνω από 4.000 προσκεκλημένων πραγματοποιεί τα εγκαίνια ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

2003  Η Νέα Γενιά Ζηρίδη είναι το πρώτο σχολείο στην Ευρώπη που διακρίνεται για τη «Δέσμευση στην Αριστεία» (Committed to Excellence) από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Διοίκηση της Ποιότητας (European Foundation for Quality Management-EFQM).

2004  Η Νέα Γενιά Ζηρίδη πιστοποιείται κατά ISO 14001 για την εφαρμογή του συστήματος διαχείρισης του περιβάλλοντος. Δημιουργείται το πρόγραμμα «Τόποι Πολιτισμού» στο Δημοτικό.

2007  Δημιουργείται το Ωδείο Ζηρίδη υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού.

Η Νέα Γενιά Ζηρίδη βραβεύεται για 2η χρονιά από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για την Ποιότητα της Διοίκησης (EFQM). Είναι το πρώτο σχολείο στην Ελλάδα με Ευρωπαϊκό Βραβείο «Δέσμευση στην Επιχειρηματική Αριστεία».

2008  Η Νέα Γενιά Ζηρίδη επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της στην ποιότητα και στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος επαναπιστοποιείται κατά τα διεθνή πρότυπα ποιότητας ΙSO 9001 και ISO 14001.

2009  Η Νέα Γενιά Ζηρίδη είναι το πρώτο ελληνικό, μη διεθνές σχολείο, το οποίο γίνεται μέλος του παγκόσμιου εκπαιδευτικού οργανισμού Ε.C.I.S. Ένας οργανισμός. ο οποίος προωθεί τα ιδεώδη και τα πιο σύγχρονα επιτεύγματα στο χώρο της εκπαίδευσης και λειτουργεί ως καταλύτης στην προώθηση κι εφαρμογή των καινοτομιών.

2010  Το σχολείο αδελφοποιείται με την «Αμπέτειο Σχολή» του Καΐρου.

2011  Δημιουργείται το Ziridis Coaching Centre.

Η Νέα Γενιά Ζηρίδη εξασφαλίζει την αποκλειστική συνεργασία με την Liverpool International Football Academy Soccer Schools.

2012  Δημιουργείται το «Ziridis Club» με σκοπό την ενίσχυση των επαγγελματικών σχέσεων μεταξύ γονέων, αποφοίτων και συνεργατών της Νέας Γενιάς Ζηρίδη.

2013  Συνεργασία με τον οργανισμό Cambridge International Εxaminations και δημιουργία δίγλωσσου προγράμματος. Το μοναδικό ελληνικό σχολείο που έχει αυτή την συνεργασία.

2014  Η Νέα Γενιά Ζηρίδη ανακοινώνει τη συνεργασία της με τις Ακαδημίες της ΠΑΕ ΑΕΚ, στηρίζοντας έμπρακτα τη νέα γενιά αθλητών.

2016  Το σχολείο γιορτάζει 85 χρόνια λειτουργίας και προσφέρει 85 υποτροφίες. Στη τελετή βράβευσης των επιτυχόντων στον διαγωνισμό, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, η Νέα Γενιά Ζηρίδη καλωσόρισε στην μαθητική κοινότητα τους άριστους μαθητές, οι οποίοι διακρίθηκαν για την υψηλή επίδοσή τους, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα τη δέσμευση του σχολείου στον θεσμό της ακαδημαϊκής αριστείας.

Η Νέα Γενιά Ζηρίδη διακρίνεται με το βραβείο «Γαλούχηση της Ηγεσίας» στον διαγωνισμό «Education Business Awards 2016». Μία ακόμα ξεχωριστή διάκριση για το σχολείο που δηλώνει έμπρακτα τη δέσμευσή του στην καλλιέργεια των ηγετικών δεξιοτήτων των μαθητών, μέσα από καινοτόμα εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά προγράμματα, τα οποία ξεκινούν από τον Παιδικό Σταθμό και κορυφώνονται στο Λύκειο.

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr