Image
Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 08:20 Ελλάδα
 

Η αύξηση κρουσμάτων φέρνει νέα μέτρα. Διπλασιασμός των νοσηλευόμενων. Έρχεται το Plan B

Σε περίοδο Μαρτίου προειδοποιούν ότι μπαίνουμε οι επιστήμονες, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται συνεχώς στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να έχει τεθεί σε συναγερμό τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι ειδικοί.

Η χαλάρωση που παρατηρείται στα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού, αλλά και η άνοδος των εισαγόμενων κρουσμάτων είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν πολύ τα τελευταία 24ώρα τα κρούσματα, κάτι που προβληματίζει έντονα την επιτροπή λοιμωξιολόγων.

Ενδεικτικό είναι ότι χθες ανακοινώθηκαν 58 νέα κρούσματα, διπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη μέρα, με αποτέλεσμα η επιτροπή να εισηγηθεί την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και επιστροφή του ορίου των 50 ατόμων σε εκδηλώσεις, όπως βαπτίσεις και γάμοι.

Ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εμφανίστηκε ιδιαίτερα θορυβημένος από την χαλάρωση που παρατηρείται στον πληθυσμό.

Όπως είπε, δεν πρέπει να γίνονται καθόλου πανηγύρια, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μέσα στον Ιούλιο να ζήσουμε εικόνες Μαρτίου. Σημείωσε πως η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη, ενώ δεν απέκλεισε να ληφθούν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, όπως η επιστροφή στο όριο των έξι ατόμων στην εστίαση.

Απαντώντας στις ανησυχίες αρκετών πολιτών που έχουν σχεδιάσει να κάνουν τις διακοπές τους τον Αύγουστο, για το αν θα ανατραπούν τα σχέδια αυτά, ο κ. Λαζανάς είπε πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα.

Τόνισε πως αν συνεχίσει έτσι η κατάσταση τότε ενδεχομένως να χρειαστεί να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, αν και σημείωσε πως ο ίδιος δεν εκτιμά πως τα μέτρα αυτά θα ακυρώσουν τις διακοπές των πολιτών.

Το «Plan B» της κυβέρνησης

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες έχει φέρει στο προσκήνιο το Plan B της κυβέρνησης, η οποία ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει πως δε θα πάει σε δεύτερο lockdown σε μεγάλη κλίμακα, παρά μόνο σε τοπικά αν παραστεί ανάγκη.

Ήδη πιο αυστηρά μέτρα είναι σε ισχύ στα σύνορα της χώρας και ιδιαίτερα στον Προμαχώνα, ενώ από σήμερα ξεκινούν οι απευθείας πτήσεις από τη Βρετανία. Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επόμενη χώρα είναι η Σουηδία, με την οποία οι πτήσεις θα ανοίξουν στις 22 Ιουλίου.

Από σήμερα όσοι θέλουν να περάσουν τα σύνορα θα πρέπει να:

    έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.
    φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε χθες πως το Plan B θα τεθεί σε ισχύ για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και να προλάβουμε το δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας.

«Δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε δεύτερο οριζόντιο lockdown. Ένα Plan b, για τοπικά lockdown, για επιμέρους διορθώσεις, για PCR ενδεχομένως σε περισσότερους τουρίστες ή υποχρεωτικότητα είναι το δεύτερο πλάνο. Είναι πράγματα τα οποία εξετάζουμε καθημερινά με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση», είπε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός, που σημείωσε πως είναι στο χέρι του καθενός να τηρεί τα μέτρα, ώστε να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα και να μην χρειαστεί να επιβληθούν εκ νέου μέτρα.

«Είναι στο χέρι μας να έχουμε μία απλή αύξηση, την οποία θα ελέγξουμε. Νομίζω ότι είναι θέμα υπευθυνότητας των οργάνων της πολιτείας, αλλά και ατομικής ευθύνης και των τουριστών μας και των πολιτών μας, να αντιμετωπίσουμε σοβαρά την κατάσταση και να έχουμε ένα επιτυχές αποτέλεσμα», σημείωσε.
Αυξάνονται τα κρούσματα σε Αττική, Θεσσαλονίκη

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα του επιστήμονες είναι η αύξηση που παρατηρείται στα εγχώρια κρούσματα.

Από τα 58 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, τα 24 ήταν εγχώρια, με την Αττική και την Θεσσαλονίκη να παρουσιάζουν τα περισσότερα. Οκτώ συνολικά εντοπίστηκαν στην Αττική και επτά στη Θεσσαλονίκη, αριθμός όχι μεν μεγάλος, αλλά αυξημένος σημαντικά, καθώς μετά το τέλος της καραντίνας είχαμε συνηθίσει σε τέτοια νούμερα σε πανελλαδική εμβέλεια.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα κρούσματα, αυτά εμφανίζονται διάσπαρτα, κάτι που αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που ανησυχεί τις υγειονομικές αρχές.

Συγκεκριμένα καταγράφηκαν τρία κρούσματα σε Λέσβο, δύο στην Ξάνθη, ένα στην Ημαθία, ένα στην Κοζάνη, ένα στην Άρτα και ένα στη Χαλκιδική, ενώ αργότερα, το βράδυ, ανακοινώθηκε και το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στο νησί της Πάρου, από Ελληνίδα που κατάγεται από το νησί.

Αργά τη νύχτα, υπήρξαν μάλιστα πληροφορίες για δύο κρούσματα στα Γρεβενά, περιοχή που ως τώρα δεν έχει καταγράψει κρούσματα, όπως, μέχρι χθες, και η Πάρος.

 

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr