Image
Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020 09:20 Πολιτική
 

Πόλεμος νεύρων με το Ορούτς Ρέις στη Μεσόγειο. Το ευχαριστώ Μητσοτάκη σε Μακρόν

Από τις 7.20 χθες, αργά το απόγευμα, που το Ορούτς Ρέις εξήλθε της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με κατεύθυνση ανατολική βορειοανατολική, διαφαινόταν ότι τις πρώτες πρωινές ώρες θα εξέρχετο και της κυπριακής ΑΟΖ, που περιλάμβανε το υπόλοιπο τμήμα της παράνομης NAVTEX, που είχε εκδώσει ο υδρογραφικός σταθμός Αττάλειας.

Στις 3 τα ξημερώματα το τουρκικό ωκεανογραφικό είχε εξέλθει της κυπριακής ΑΟΖ έχοντας χαράξει ρότα βόρεια, με τα δεδομένα να δείχνουν ότι κατευθύνεται προς το λιμάνι της Αττάλειας.

Όμως, στις 5 άλλαξε πορεία, με κατεύθυνση νότια – νοτιοδυτική και πέρασε πάλι τα όρια της Κυπριακής ΑΟΖ, εντός της οποίας συνεχίζει να κινείται. Πλέει με ταχύτητα σταθερή περίπου 4,5 κόμβων, έχοντας απλωμένα τα καλώδια, αν και σε πολύ μικρή έκταση – υπολογίζεται στα 200 μέτρα. Εάν συνεχίσει με αυτή την πορεία, υπολογίζεται ότι το μεσημέρι, στο διάστημα 2 με 4 θα μπει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σε ότι αφορά την ελληνική πλευρά, οι δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού παραμένουν ως έχουν, με ισχυρή παρουσία, σε καθεστώς ύψιστης επιφυλακής. Άλλωστε, η επιφυλακή δεν ήρθη ακόμα κι όταν βγήκε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα στις 7.20 χθες αργά το απόγευμα.

Με ένα μήνυμα στο Twitter γραμμένο στα γαλλικά ευχαρίστησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τη στήριξή του στην Ελλάδα και ενώ συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως ανέφερε στο μήνυμά του, στα γαλλικά, «ευχαριστώ τον πρόεδρο Μακρόν για την αλληλεγγύη του. Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι αληθινός φίλος της Ελλάδας, αλλά κι ένθερμος υπερασπιστής των ευρωπαϊκών αξιών και του διεθνούς δικαίου».

Δείτε το tweet του κ. Μητσοτάκη:
 

Χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασε την ανησυχία του για τις εντάσεις που προκαλούνται από την Τουρκία.

Στη συνέχεια ο Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθεί η γαλλική στρατιωτική παρουσία. «Προκειμένου να εκτιμήσει καλύτερα την κατάσταση σε αυτήν την περιοχή της Μεσογείου και να δείξει τη βούλησή του ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό, ο πρόεδρος αποφάσισε να ενισχύσει προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο εντός των επόμενων ημερών, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα».

 

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr