Image
Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020 11:05 Πολιτική
 

Lockdown: Σκέψεις για παράταση έως τις 14 Δεκεμβρίου - Πριν από τις γιορτές το άνοιγμα της οικονομίας


Για παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος. Απέχουμε ακόμα από το άνοιγμα, γιατί πριν από τις 14 Δεκεμβρίου δεν πρόκειται να ανοίξει η χώρα, θα ισχύσει το lockdown, με εξαίρεση, ίσως, δημοτικά και νηπιαγωγεία. Πρόθεση επίσης της κυβέρνησης είναι το ενιαίο άνοιγμα της χώρας, και όχι άνοιγμα "διαφορετικών ταχυτήτων.

Δυο παράγοντες θα κρίνουν τις οριστικές αποφάσεις. Αφενός ο αριθμός των κρουσμάτων, αφετέρου η πίεση στο ΕΣΥ. Σε κάθε περίπτωση, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τέλος της επομένης εβδομάδας.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε στην ενημέρωση της Παρασκευής ότι “η σταδιακή άρση των μέτρων δεν έχει ακόμη συζητηθεί στην επιτροπή και θα εξεταστεί την ερχόμενη εβδομάδα, με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα” για να συμπληρώσει ότι “σημαντικό κριτήριο για τις αποφάσεις μας αποτελεί η πίεση στις ΜΕΘ της χώρας.

Σε αυτό το σημείο, η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναφέρθηκε στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων, που δημοσίευσε ένα προβλεπτικό μοντέλο για το τι θα συμβεί στην Ευρώπη μετά την άρση των μέτρων. “Προέβλεψε ότι μία βεβιασμένη άρση των μέτρων θα είχε σαν αποτέλεσμα την άμεση και απότομη αύξηση των κρουσμάτων και κατ’ επέκταση και νοσηλειών και θανάτων. Αυτό οφείλεται στο μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο που είναι εκεί έξω, στις πόλεις και όχι μόνο”, είπε η κ. Παπαευαγγέλου για να συμπληρώσει πως “συνεπώς όσο νωρίτερα διακοπεί η κοινωνική αποστασιοποίηση που ζούμε τόσο γρηγορότερα και πιο έντονα θα δούμε αναζωπύρωση της επιδημίας”.

“Δυστυχώς η αποφυγή του συνωστισμού και των συναθροίσεων είναι απαραίτητη. Ασφαλώς θα ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες της κοινωνίας χωρίς όμως να μπορούμε ξεχάσουμε ότι ζούμε στον πυρήνα μιας πανδημίας”, κατέληξε η κ. Παπαευαγγέλου.

Πέτσας: Πριν από τις γιορτές ανοίγει η οικονομία - Τι είπε για τις μετακινήσεις τα Χριστούγεννα

"Βλέπουμε πώς εξελίσσεται το επιδημιολογικό φορτίο και προσαρμόζουμε τη στρατηγική μας. Πράγματι, η στρατηγική μας θέλει να ανοίξουμε την οικονομική δραστηριότητα κάποια στιγμή πριν από τις γιορτές για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε κάποια μορφή κανονικότητας, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση όλων μας. Η έκκληση της κυβέρνησης είναι όλοι να τηρούμε τα μέτρα για να ρίξουμε το επιδημιολογικό φορτίο" δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος,Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. "Το ενθαρρυντικό στοιχείο για την Βόρεια Ελλάδα είναι ότι πέφτει ο ρυθμός μετάδοσης, τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες τηρούνται καλύτερα τα μέτρα και αν συνεχίσουμε έτσι θα μειώσουμε τα κρούσματα σε ένα σημείο που δεν θα πιέζει το σύστημα υγείας" πρόσθεσε.

Σχετικά με το τι θα ανοίξει πρώτο, είπε ότι το πιο ασφαλές είναι να ανοίξει η εκπαίδευση. Στη συνέχεια εξετάζεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ αργότερα οι υπόλοιπες δραστηριότητες, σταδιακά, πάντα με την προϋπόθεση ότι πέφτουν τα κρούσματα και θα μειώνεται η πίεση.

"Υπάρχουν διάφορες πλευρές για την εστίαση" σημείωσε.

"Αυτή τη στιγμή φαίνεται δύσκολο να ανοίξουμε τις μετακινήσεις τα Χριστούγεννα ανάμεσα σε περιφέρειες γιατί το επιδημιολογικό φορτίο δεν είναι ομοιόμορφο σε όλη τη χώρα, και θα ήταν ένας μεγάλος κίνδυνος διασποράς του ιού. Δεν φαίνεται να είναι εφικτό σε αυτή τη φάση, όταν οι ειδικοί έχουν μια πιο εμπεριστατωμένη εικόνα, όσον αφορά την εξέλιξη της πανδήμίας, θα δούμε την εισήγησή τους και θα ληφθούν αποφάσεις" υπογράμμισε. "Είμαστε αυτή τη στιγμή στην πρώτη ταχύτητα και κοιτάμε να ρίξουμε το επιδημιολογικό φορτίο. Ο εφησυχασμός είναι ο εχθρός, αυτό μας οδήγησε σε έκρηξη κρουσμάτων" πρόσθεσε.

Χαρδαλιάς: Αυτές είναι οι 18 πιο επιβαρυμένες περιοχές

Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παραμένει υψηλό, προειδοποίησε ο Νίκος Χαρδαλιάς, στην ενημέρωση της Παρασκευής για τις εξελίξεις με την πανδημία, σημειώνοντας πως ορισμένες περιοχές είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες.

Τέτοιες περιοχές και με τη σειρά του επιδημιολογικού φορτίου των 14 τελευταίων ημερών είναι οι εξής 18 σε σύνολο 74:

Πέλλα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Φλώρινα, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Λάρισα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Μαγνησία, Ξάνθη, Καρδίτσα, Έβρος, Καβάλα, Ροδόπη, Τρίκαλα.

Αυτές οι περιοχές παραμένουν με τα περισσότερα κρούσματα ανεξάρτητα από την πορεία της καμπύλης επιδείνωσης της νόσου στην περιοχή, εξήγησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Στη συνέχεια, χτύπησε "καμπανάκι" για τρεις περιοχές, όπου παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου τις τελευταίες ημέρες. Πρόκειται για την Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, σημειώνοντας πως η πιστή τήρηση των μέτρων είναι επιβεβλημένη για τα επόμενα 24ωρα.

 

enikos

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr