Image
Τετάρτη 02 Δεκεμβρίου 2020 21:25 Διεθνή
 

Μπόρις Τζόνσον: Ίσως κάνει το εμβόλιο μπροστά στις κάμερες


Αρχίζει από την επόμενη εβδομάδα στη Μεγάλη Βρετανία ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού, μετά την έγκριση για χρήση του εμβολίου της Pfizer και BioNTech. Μάλιστα, το καλό παράδειγμα στους πολίτες θέλει να δώσει ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ίσως να πεισθεί να κάνει το εμβόλιο κατά της Covid-19 μπροστά στον τηλεοπτικό φακό, ώστε να δείξει ότι είναι ασφαλές, ωστόσο δεν θα εμβολιαστεί πριν από εκείνους που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, σύμφωνα με είπε σήμερα η εκπρόσωπος Τύπου του.

Ο 56χρονος Τζόνσον, που νοσηλεύτηκε στην εντατική νωρίτερα αυτόν τον χρόνο, αφότου προσβλήθηκε από τη νόσο, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τη βρετανική έγκριση του εμβολίου των Pfizer και BionTech, χαρακτηρίζοντάς την παγκόσμια νίκη και ακτίδα ελπίδας εν μέσω της πανδημίας.

Όμως, όπως άλλοι ηγέτες, ο Τζόνσον δεν γίνεται να προηγηθεί για το εμβόλιο, έναντι άλλων πιο ευπαθών ομάδων, ωστόσο θέλει να δείξει πόσο ασφαλές είναι ώστε να προσπαθήσει να πείσει τους Βρετανούς να το κάνουν, όταν θα είναι ευρέως διαθέσιμο.

Ερωτηθείσα εάν ο πρωθυπουργός θα εμβολιαζόταν σε ζωντανή μετάδοση στην τηλεόραση, η Αλέγκρα Στράτον απάντησε ότι δεν τον έχει ρωτήσει άμεσα. «Δεν νομίζω ότι θα ήταν κάτι που θα απέκλειε», επισήμανε σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Όμως, νομίζω ότι γνωρίζουμε ότι δεν θα ήθελε να κάνει ένα εμβόλιο που θα έπρεπε να δοθεί σε κάποιον που είναι πολύ ευάλωτος, κλινικά ευάλωτος και που θα έπρεπε να το κάνει πριν από εκείνον», προσέθεσε.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες θα βάλουν σε προτεραιότητα τους εμβολιασμούς, πρώτα στους ηλικιωμένους τρόφιμους των οίκων ευγηρίας και στο νοσηλευτικό προσωπικό εκεί, κατόπιν στους άνω των 80 ετών και τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής.

Για φαρμακευτικό εθνικισμό κατηγορούν οι Ευρωπαίοι το Λονδίνο

Η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι χάρη στο Brexit το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα της Δύσης που ενέκρινε τη χρήση ενός εμβολίου για τον νέο κορονοϊό, μια δήλωση που επικρίθηκε ως «φαρμακευτικός εθνικισμός».

«Ενώ μέχρι και τις αρχές της φετινής χρονιάς ήμασταν μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), χάρη στο Brexit μπορέσαμε να πάρουμε μια απόφαση (…) βασισμένη στις βρετανικές ρυθμιστικές αρχές (…) και όχι με το ρυθμό των Ευρωπαίων, που προχωρούν κάπως πιο αργά», είπε ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, αφού δόθηκε το «πράσινο φως» στο εμβόλιο της αμερικανο-γερμανικής κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech.

«Κάνουμε όλοι τους ίδιους ελέγχους ασφαλείας και ακολουθούμε τις ίδιες διαδικασίες, όμως καταφέραμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία χάρη στο Brexit», πρόσθεσε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου, όμως κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, μέχρι τα τέλη της φετινής χρονιάς, υπόκειται ακόμη στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Λόγω του Brexit ο EMA, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου, αναγκάστηκε να μετακομίσει από το Λονδίνο στο Άμστερνταμ τον Μάρτιο του 2019 μαζί με τους 900 εργαζομένους του.

Να σημειωθεί πάντως ότι σε ανακοίνωσή της η Βρετανική Υπηρεσία Ελέγχου Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA), προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, υπογραμμίζοντας ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να χορηγήσει προσωρινή άδεια χρήσης σε κάποιο φάρμακο, εφόσον κρίνεται αναγκαίο για τη δημόσια υγεία.

«Μπορέσαμε να ανακοινώσουμε την προμήθεια του εμβολίου ως αποτέλεσμα των όρων που περιλαμβάνονται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και ισχύουν μέχρι την 1η Ιανουαρίου», είπε η Τζουν Ρέιν, η διευθύντρια της MHRA, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Διεθνής προσπάθεια»

Στο Twitter, ο υπουργός Επιχειρηματικότητας, Άλοκ Σάρμα, χαιρέτισε το γεγονός ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι «η πρώτη χώρα» που υπέγραψε συμφωνία με την Pfizer/BioNTech και θα αρχίσει να χορηγεί το εμβόλιο. «Τα επόμενα χρόνια, θα θυμόμαστε αυτή τη στιγμή ως την ημέρα που το Ηνωμένο Βασίλειο ανέλαβε το βάρος της ανθρωπότητας απέναντι σε αυτήν την ασθένεια», υποστήριξε.

Αυτή η θριαμβευτική δήλωση δεν άρεσε στον Αντρέας Μιχαέλις, τον πρεσβευτή της Γερμανίας στο Λονδίνο, ο οποίος διερωτήθηκε: «Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αναγνωρίσουμε αυτή τη σημαντική πρόοδο ως μια μεγάλη επιτυχία και διεθνή προσπάθεια;».

«Το σημαντικό δεν είναι να είσαι ο πρώτος, αλλά να έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο», σχολίασε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, επισημαίνοντας ότι -σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους- το Λονδίνο επέλεξε να δώσει έγκριση για «κατεπείγουσα χρήση». Επιπλέον, εξήγησε ότι η «επιτυχία» δεν είναι και τόσο «βρετανική», δεδομένου ότι η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech «χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε.».

Ένας εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον απέφυγε να επαναλάβει τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας. «Αυτό που μετράει, είναι ότι είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε το εμβόλιο αυτό και αυτό έγινε χάρη στη μεθοδική δουλειά της MHRA».

Λονδίνο και Βρυξέλλες διαπραγματεύονται εδώ και μήνες τη νέα εμπορική σχέση τους, μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου την 1η Ιανουαρίου. Στην περίπτωση που δεν καταλήξουν πουθενά, ή αν υπάρξουν καθυστερήσεις στα σύνορα, το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, που παρασκευάζεται στο Βέλγιο, μπορεί να μεταφερθεί αεροπορικώς στη Μεγάλη Βρετανία, είπε ο Χάνκοκ μιλώντας στο BBC.

 

e-radio

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr