Image
Πέμπτη 03 Δεκεμβρίου 2020 09:30 Ελλάδα
 

Γιατί συνδέθηκε η έλευση του εμβολίου με το άνοιγμα των κέντρων διασκέδασης


Άμεση σύνδεση της επανεκκίνησης μίας σειράς δραστηριοτήτων με την έλευση του εμβολίου κατά του κορονοϊού έκανε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο πλαίσιο του 31ου Greek Economic Summit.

«Πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάποια είδη οικονομικής δραστηριότητας απλά δεν θα λειτουργήσουν έως ότου να έχουμε ένα εμβόλιο, για παράδειγμα η νυχτερινή διασκέδαση, τα μπαρ, η διασκέδαση σε προχωρημένη ώρα. Δεν μπορούμε να έχουμε συγχρωτισμό στα μπαρ έως ότου να έχουμε ένα εμβόλιο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εγείροντας μία σειρά από ερωτηματικά για το τι ακριβώς συνεπάγεται αυτή του η δήλωση.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με λοιμωξιολόγους είναι εντελώς διαφορετικό να αναφέρεσαι στην ημερομηνία – ορόσημο της άφιξης του εμβολίου στην Ελλάδα και της διανομής του στα εμβολιαστικά κέντρα και αλλάζει ριζικά η οπτική, στοχεύοντας στην ανοσοποίηση του πληθυσμού από τον κορονοϊο, δεδομένου ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιο είναι το ποσοστό- στόχος των Ελλήνων που πρέπει να εμβολιαστούν για να επιτευχθεί η πολυπόθητη «ανοσία της αγέλης». Άλλωστε, άγνωστος Χ παραμένει και το εάν το εμβόλιο θα επιφέρει ισόβια ανοσία ή ετήσια, όπως το αντιγριπικό.

Δεδομένου μάλιστα, ότι υπάρχει προτεραιοποίηση στους εμβολιασμούς (υγειονομικοί – ευπαθείς ομάδες) αλλά και χορήγηση του εμβολίου σε δύο δόσεις, το χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη της αποτελεσματικής αναχαίτισης του τρίτου κύματος του κορονοϊού φτάνει μέχρι το καλοκαίρι. Συνεπώς, αυτό το ενδεχόμενο θα σημάνει και μεγάλη καθυστέρηση στο άνοιγμα του κλάδου της διασκέδασης πολλούς μήνες μετά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό επίπεδο.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να πείσει τους πολίτες για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Ήδη προετοιμάζεται από το κυβερνητικό επιτελείο εκστρατεία επικοινωνίας με στόχο τον μαζικό εμβολιασμό των πολιτών. Σκοπός της καμπάνιας είναι να πεισθεί ο γενικός πληθυσμός ότι τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή και σώζουν ζωές. Αυτό σημαίνει ότι δεν απευθύνεται σε όσους δηλώνουν ήδη αποφασισμένοι να εμβολιασθούν, ούτε στους λιγοστούς που διακινούν θεωρίες συνωμοσίας. Το κοινό-στόχος είναι μια μεγάλη μερίδα του κοινωνικού συνόλου,  η οποία πιστεύει στην επιστήμη, δεν υποτιμά τον κίνδυνο της πανδημίας, αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίζει ακόμη με σκεπτικισμό την ασφάλεια του εμβολίου φοβούμενη ενδεχόμενες παρενέργειες.

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr