Image
Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021 18:20 Ελλάδα
 

Κορονοϊός: Η αεροπορική βιομηχανία στηρίζει την πρόταση Μητσοτάκη για το διαβατήριο εμβολιασμού


Να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού για το «διαβατήριο» εμβολιασμού που έχει προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ώστε να διευκολυνθούν τα ταξίδια καλεί τις αρχές της Ε.Ε. η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), η οποία εκπροσωπεί 290 αεροπορικές που πραγματοποιούν το 82% της διεθνούς αεροπορικής κίνησης.

Σε ανοιχτή επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν με κοινοποίηση στους αρμόδιους σε θέσεις- κλειδιά ως προς τη χάραξη πολιτικής για το συγκεκριμένο θέμα εντός της Ε.Ε., η ΙΑΤΑ ζητεί να υποστηριχθεί η πρόταση του Ελληνα Πρωθυπουργού ώστε να συμφωνηθεί ένα κοινό ψηφιακό, ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού COVID-19 που θα επιτρέπει σε όσους έχουν εμβολιαστεί να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της Ευρώπης χωρίς τεστ για COVID-19.

Ο γενικός διευθυντής της IATA Alexandre de Juniac καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ «να συντονίσουν μια πολιτική που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να κερδίσει με ασφάλεια οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από την ελεύθερη κυκλοφορία ξεκινώντας από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην επιστολή. «Η πρόταση του κ. Μητσοτάκη θα πρέπει να υιοθετηθεί από την Κομισιόν και όλα τα κράτη μέλη. Ο εμβολιασμός είναι κλειδί προκειμένου να ανοίξουν εκ νέου με ασφάλεια τα σύνορα ώστε να εκκινήσει η οικονομική ανάκαμψη. Ενα πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό θα ήταν ένα σημαντικό βήμα ώστε οι κυβερνήσεις να ανοίξουν με ασφάλεια τα σύνορά τους, παρέχοντας και την εμπιστοσύνη στους επιβάτες να ταξιδέψουν χωρίς το εμπόδιο της καραντίνας», αναφέρει ο γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ. «Η ελληνική πρόταση αφορά ένα εναρμονισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα μπορούσε να συμβάλλει στην αποκατάσταση της κινητικότητας σε διεθνή κλίμακα, κάτι το οποίο αποτελεί τη βάση για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας σε επίπεδα πριν από την κρίση. Το αίτημα για εναρμονισμένη, ασφαλή επανεκκίνηση στον κλάδο των αερομεταφορών είναι πιο επείγον από ποτέ λόγω των lockdowns και των ταξιδιωτικών περιορισμών σε όλο τον κόσμο».

Η ΙΑΤΑ, όπως δημοσιεύει το prototherma.gr, θεωρεί ότι όσο προχωρά το πρόγραμμα εμβολιασμών, θα πρέπει οι κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας με καλά συντονισμένο σχεδιασμό, ο οποίος θα συνδυάζει πιο αποτελεσματικά τα οφέλη από τα εμβόλια και τα τεστ.

«Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολο σημείο όσον αφορά την πανδημία. Αλλά τα σκληρά μέτρα που λαμβάνονται σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού πρέπει να μας δώσουν την ελπίδα ότι μπορούμε να αποκαταστήσουμε με ασφάλεια την ελευθερία μετακίνησης, για τη διάσωση θέσεων εργασίας και την τόνωση της οικονομίας. Ο προγραμματισμός είναι το κλειδί και η πρόταση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη για ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού θα αποτελέσει βασικό παράγοντα προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να υπάρξει πρόοδος ως προς την μείωση του μέτρου της καραντίνας που ακολουθούν σήμερα οι κυβερνήσεις. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι τα κράτη να αρχίσουν να συνεργάζονται πιο αποτελεσματικά, αφού οι μονομερείς ενέργειες οδηγούν σε περαιτέρω δυσμενή αποτελέσματα όσον αφορά τη συνδεσιμότητα», δήλωσε ο de Juniac.

Οι αρχηγοί των κρατών μελών της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου και η πρόταση του κ. Μητσοτάκη θα είναι στην ημερήσια διάταξη, με τους φορείς των αερομεταφορών να ελπίζουν ότι η Επιτροπή θα αναλάβει δράση προς την κατεύθυνση ενός κοινού πιστοποιητικού.

Στην επιστολή Μητσοτάκη αναφέρεται πως «για τη διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής επανέναρξης της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ κρατών μελών ένα βασικό βήμα είναι η δημιουργία ενός πρότυπου πιστοποιητικού, που θα αποδεικνύει ότι ένα άτομο έχει επιτυχώς εμβολιαστεί. Θα χρησιμοποιείται κατά την επιβίβαση σε όλα τα μέσα μεταφοράς: αεροπορικά, θαλάσσια και σιδηροδρομικά. Ενώ δεν πρόκειται να καταστήσουμε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό ή προαπαιτούμενο για να ταξιδεύσει κάποιος, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν. Ο Ελληνας Πρωθυπουργός ζητεί τη θετική -και όχι αρνητική- ισχύ του εμβολιασμού, ενώ σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα αποκλεισμού ταξιδιωτών που δε θα έχουν κάνει το εμβόλιο».

Σημειωτέον ότι αναλυτική πρόταση σχετικά με την αναγκαιότητα συντονισμού κυβερνήσεων και κρατικών φορέων με την τουριστική βιομηχανία για την ασφαλή και αποτελεσματική επάνοδο στην ελεύθερη και ασφαλή ταξιδιωτική μετακίνηση, παρουσίασε και ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης σε συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού που πραγαμτοποιείται στη Μαδρίτη.

Υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου της τεχνικής ομάδας της Επιτροπής, της οποίας τα κράτη-μέλη βρίσκονται σε διαρκείς διαβουλεύσεις με στόχο το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού το 2021, ο κ. Χάρης Θεοχάρης επεσήμανε ότι η πρόταση για την ελεύθερη ταξιδιωτική μετακίνηση στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: Τον εμβολιασμό, τη διαλειτουργικότητα δεδομένων και τα γρήγορα τεστ αντιγόνων.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Τουρισμού, «τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 θα πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Ωστόσο, οφείλουμε να καταστήσουμε απολύτως σαφές ότι ο εμβολιασμός δεν θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός ή προϋπόθεση για τα ταξίδια».

Στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας για την επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας, ο κ. Θεοχάρης προέβη σε παρουσίαση της πρωτοβουλίας του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Ο Υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε την αναγκαιότητα υιοθέτησης κοινών κανόνων για τον τρόπο χορήγησης του πιστοποιητικού εμβολιασμού, τις προϋποθέσεις και τις ενδεχόμενες χρήσεις του.

Επίσης ο κ. Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε στις θέσεις διαφόρων χωρών, υγειονομικών οργανισμών όπως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) αλλά και της διεθνούς τουριστικής βιομηχανίας, οι οποίες εστιάζουν στη διαλειτουργικότητα δεδομένων.

Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται δράσεις, όπως η διενέργεια τεστ, τα εμβόλια, η ταυτοποίηση ταξιδιώτη και η διασταύρωση των στοιχείων του με επαληθεύσιμο, ασφαλή τρόπο. Όπως δήλωσε με έμφαση ο Υπουργός Τουρισμού «το άνοιγμα των συνόρων και της τουριστικής κίνησης θα πρέπει να γίνει με όρους σεβασμού στην ιδιωτικότητα κάθε ταξιδιώτη».

Τέλος, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης επεσήμανε ότι η ολοκληρωμένη προσέγγιση διαχείρισης των όποιων κινδύνων που συνδέονται με το ασφαλές άνοιγμα των συνόρων και την επανέναρξη της κινητικότητας, θα πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε ένα βέλτιστο συνδυασμό των γρήγορων τεστ αντιγόνων και του εμβολιασμού.

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr