Image
Πέμπτη 22 Απριλίου 2021 15:50 Υγεία
 

Κορονοϊός: Θα χρειαστούν και επαναληπτικοί εμβολιασμοί; Τι απαντούν Μαγιορκίνης και Μόσιαλος


Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού, το ταχύτερο, επιδίδονται όλες οι χώρες, σε μία προσπάθεια να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας και να επιτευχθεί η επιστροφή στην κανονικότητα. Αρκεί όμως ο ένας εμβολιασμός προκειμένου να "θωρακιστεί" κάποιος για πάντα έναντι του κορονοϊού; Οι ειδικοί επισημαίνουν πως το πιθανότερο είναι ότι θα χρειάζεται να γίνεται επανάληψη του εμβολίου, πιθανόν κάθε ένα χρόνο ή ακόμη και δύο χρόνια, όπως συμβαίνει με το εμβόλιο της γρίπης.

Μαγιορκίνης: Επανάληψη του εμβολίου έπειτα από ένα με δύο χρόνια

Ερωτηθείς σήμερα για το ποια θα είναι η συνέχεια για όσους εμβολιαστούν, πόσο διαρκεί η ανοσία, και αν θα χρειαστεί να εμβολιαστούν εκ νέου σε κάποιο χρονικό διάστημα, ο Επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι θα πρέπει να περιμένουμε για να πάρουμε απόλυτες απαντήσεις, ωστόσο σύμφωνα με τις σχετικές ενδείξεις, η επανάληψη του εμβολίου φαίνεται πως θα χρειαστεί να γίνει μετά από ένα με δύο χρόνια.

"Δεν ξέρουμε ακριβώς τι θα χρειαστεί να γίνει στη συνέχεια για όσους εμβολιαστούν. Δεν γνωρίζουμε πόσο διαρκεί η ανοσία του εμβολίου. Δεν βλέπουμε πάντως ότι θα χρειαστεί επανάληψη σύντομα, σε μικρότερο χρονικό διάστημα από ένα με δύο χρόνια. Δεν γνωρίζουμε πόσο πιθανό είναι να υπάρξει ένα στέλεχος που να ξεφύγει από την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πότε θα έχουμε τείχος ανοσίας, αλλά θεωρώ ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα είμαστε σε καλό σημείο. Με 0,5% να εμβολιάζεται κάθε μέρα, υπολογίζουμε ότι σε περίπου 60-80 ημέρες θα έχουμε φτάσει σε ικανό επίπεδο εμβολιασμών για να χτιστεί το τείχος ανοσίας", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης μιλώντας στο Mega.

Ο ίδιος εκτίμησε πως "δεν νομίζω ότι θα ξεμπλέξουμε 100%, αλλά δεν νομίζω ότι ο ιός θα μας απασχολεί στο επίπεδο που μας απασχόλησε. Η εκτίμηση που έχουμε είναι ότι δε θα χρειάζεται η μάσκα από ένα σημείο και μετά. Στο Ισραήλ δεν χρησιμοποιούνται στους ανοιχτούς χώρους. Ανάλογα με τα αποτελέσματα εκεί, θα κάνουμε και εμείς τις σχετικές συστάσεις".

Μόσιαλος: Θα συνεχίσουμε να ζούμε για πολλές δεκαετίες με τον κορονοϊό

Για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού ερωτήθηκε και ο Καθηγητής Πολιτικής Υγείας Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος σημείωσε ότι από τα τέλη του Μαΐου θα αρχίσουμε να βλέπουμε τις ευεργετικές επιπτώσεις των εμβολιασμών, ωστόσο δεν θα έχουμε χτίσει ακόμα το τείχος ανοσίας που χρειάζεται.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μόσιαλος εξήγησε πως "αν υλοποιηθούν τα προγράμματα εμβολιασμού, είναι πολύ πιθανό να έχουμε εμβολιασμένο το 60% των ενηλίκων μέχρι τον Ιούνιο και να ξέρουμε το ποσοστό της ανοσοπροστασίας... Δεν θα έχουμε φτάσει ακριβώς στο τείχος ανοσίας, αλλά θα δούμε την αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας".

Ερωτηθείς για το αν θα συνεχίσει να υπάρχει ο κορονοϊός, ο καθηγητής απάντησε πως "ο κορονοϊός δεν θα εξαφανιστεί. Θα συνεχίσουμε να ζούμε για πολλές δεκαετίες με τον κορονοϊό, όπως και με τον ιό της γρίπης".

Σχετικά με τα εμβόλια, εξήγησε πως "το πιο πιθανό είναι ότι τα εμβόλια προσφέρουν προστασία για πάνω από ένα χρόνο", ωστόσο, θα γίνονται επαναληπτικοί εμβολιασμοί κάθε ένα με δύο χρόνια όπως και για τη γρίπη.

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr