Image
Πέμπτη 22 Απριλίου 2021 17:50 Υγεία
 

Κορονοϊός: Ποια θρεπτικά στοιχεία μειώνουν τον κίνδυνο λοίμωξης


Οι γυναίκες που λαμβάνουν συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής, αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο να μολυνθούν από κορονοϊό, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

 Για λόγους που παραμένουν ασαφείς, δεν ισχύει το ίδιο για τoυς άνδρες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Κριστίνα Μένι του Τμήματος Γενετικής Επιδημιολογίας του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) του Λονδίνου, ανέλυσαν στοιχεία για 372.270 ανθρώπους, από τους οποίους οι 175.652 έπαιρναν τακτικά διάφορα συμπληρώματα διατροφής, ενώ οι 23.521 διαγνώστηκαν με κορονοϊό.

Η ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα προβιοτικά, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι πολυβιταμίνες και η βιταμίνη D, σχετίζονταν με μειωμένο κίνδυνο λοίμωξης Covid-19 κατά 14%, 12%, 13% και 9% αντίστοιχα.

Από την άλλη πλευρά, η λήψη βιταμίνης C, ψευδάργυρου ή σκόρδου δεν φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο λοίμωξης Covid-19.

Η περαιτέρω μελέτη σχετικών στοιχείων από τις ΗΠΑ και τη Σουηδία επιβεβαίωσε τα βρετανικά ευρήματα. Η μείωση του κινδύνου Covid-19 σε αυτές τις δύο χώρες ήταν 18% και 37%, αντίστοιχα, για τα προβιοτικά, 21% και 16% για τα ωμέγα-3, 12% και 22% για τις πολυβιταμίνες και 24% και 19% για τη βιταμίνη D.

Επειδή επρόκειτο για μελέτη παρατήρησης και όχι κλινική, οι ερευνητές σημειώνουν πως πρέπει να γίνουν μεγάλες κλινικές μελέτες που να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα, ώστε να υπάρξουν οι ανάλογες θεραπευτικές συμβουλές.

Τα διατροφικά συμπληρώματα βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα και η ωφέλειά τους στην περίπτωση της Covid-19 αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης, καθώς έχουν υπάρξει μάλλον αντικρουόμενα αποτελέσματα έως τώρα.

Η νέα μελέτη, πάντως, δείχνει πως, έστω και αν είναι μέτρια τα οφέλη κατά του κορονοϊού, δεν είναι ασήμαντα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Nutrition Prevention & Health».

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr