Image
Παρασκευή 08 Οκτωβρίου 2021 15:30 Γυναίκα
 

Έμμισθη εργασία, φροντίδα των άλλων, ψυχική υγεία - Αυτό είναι το τριπλό φορτίο με το οποίο ήρθαν αντιμέτωπες οι γυναίκες στην πανδημία

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα ψυχικής υγείας, οι γυναίκες ήρθαν αντιμέτωπες με το «τριπλό φορτίο» της έμμισθής εργασίας τους, της φροντίδας των άλλων και της ψυχικής τους υγείας.

Καθένα από αυτά τα φορτία αποτελεί από μόνο του μία full-time δουλειά και απαιτεί πηγές και ένα δίκτυο υποστήριξης, στο οποίο εκατομμύρια γυναίκες δεν είχαν πρόσβαση, λαμβάνοντας υπόψιν και τα απανωτά lockdowns του προηγούμενου διαστήματος.

Η τελευταία έρευνα της GenVic, σε συνεργασία με 11 οργανώσεις υγείας για γυναίκες, στηρίχτηκε σε συνεντεύξεις περισσότερων από 100 γυναικών στην περιοχή της Victoria στην Αυστραλία και τα αποτελέσματα της ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πώς το τριπλό φορτίο, καθώς και πώς άλλες μορφές ανισότητας και διακρίσεων, όπως ο ρατσισμός, ο ηλικιακός ρατσισμός, η οικονομική ανισότητα κ.λπ., έχουν ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των γυναικών. Οι παράγοντες αυτοί επιδεινώνουν τις ήδη υπάρχουσες ψυχολογικές συνθήκες και εμποδίζουν την επούλωση άλλων ψυχικών τραυμάτων.

Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες κατά τον περιορισμό στο σπίτι λόγω της πανδημίας είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να νιώσουν νευρικότητα, μοναξιά και ότι όλα μοιάζουν σαν μία συνεχόμενη προσπάθεια.

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι το 35% των γυναικών, σε σύγκριση με το 19% των ανδρών, είχαν μέτρια έως σοβαρά επίπεδα κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19, ενώ το 27%, σε σύγκριση με το 10% των ανδρών, ανέφεραν μέτρια έως σοβαρά επίπεδα άγχους και ένα πολύ ανησυχητικό ποσοστό της τάξεως του 37% των γυναικών ηλικίας 18 έως 24 ετών είχαν αυτοκτονικές σκέψεις, σε σύγκριση με το 17% των ανδρών.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη, αν σκεφτεί κανείς ότι το 55% των γυναικών αυτών έχασαν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γεγονός που όξυνε την οικονομική ανασφάλεια για το μέλλον.

Οι γυναίκες που συνεντευξιάστηκαν για την έρευνα μίλησαν για «4 έως 6 ώρες επιπλέον εργασίας» κατά την διάρκεια της καραντίνας, την ευθύνη που ένιωσαν για την ψυχική υγεία των φίλων και της οικογένειας τους και την ανάγκη να εργαστούν μετά τα μεσάνυχτα για να βρουν λίγο χρόνο μεταξύ των πολλών υποχρεώσεων τους. Μίλησαν ακόμη, για αύξηση των οικιακών καθηκόντων και για τις πρόσθετες ανάγκες που αναδύθηκαν.

Με την πανδημία να μην έχει τελειώσει οριστικά, είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για να υποστηριχθεί η ψυχική υγεία και η ευημερία των γυναικών, των κοριτσιών και των gender diverse ανθρώπων. Η έρευνα λοιπόν, προχωρά και σε μία σειρά από συμβουλές και συστάσεις για την ψυχική υγεία των γυναικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Η χρηματοδότηση για συνεχή υποστήριξη της υγείας των γυναικών αποτελεί προτεραιότητα. Επίσης, μεγάλο ζήτημα είναι η και μοναξιά. Επομένως οι ερευνητές επισημαίνουν πόσο σημαντικό είναι να αντιμετωπιστεί η καθημερινή απομόνωση που μπορεί να προκύψει από την εργασία στο σπίτι. Σημαντικές κρίνονται και οι κρατικές ενισχύσεις, οι οποίες πρέπει να είναι προσβάσιμες και σε γυναίκες μετανάστριες και πρόσφυγες για την προστασία των γυναικών και των παιδιών τους από τη φτώχεια και τα σοβαρά ζητήματα ψυχικής υγείας.

Τέλος, είναι απαραίτητη και η χρηματοδότηση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας για να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες και τα παιδιά είναι σε θέση να ξεφύγουν από αυτήν με ασφάλεια.

jenny.gr
Κάντε Like το daypress.gr