Image
Τετάρτη 04 Μαΐου 2022 11:15 Επιστήμη
 

Κομήτης του Χάλεϊ: Βροχή από πεφταστέρια στον ελληνικό ουρανό το βράδυ της Πέμπτης

Θα γίνουν μάρτυρες ενός εντυπωσιακού φαινομένου, όσοι ξαγρυπνήσουν το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή και ρίξουν μια προσεκτική ματιά προς τον ουρανό.

Οι Ήτα Υδροχοΐδες, που προέρχονται από την ουρά του κομήτη του Χάλεϊ, κορυφώνονται. Θα είναι η δεύτερη ανοιξιάτικη βροχή διαττόντων μετά τις Λυρίδες του Απριλίου.

Μάλιστα αυτή τη φορά θα είμαστε τυχεροί. Επειδή έχει προηγηθεί Νέα Σελήνη (στις 30 Απριλίου), ο νυχτερινός ουρανός θα είναι αρκετά σκοτεινός, πράγμα που θα διευκολύνει τις παρατηρήσεις, εφόσον δεν υπάρχουν σύννεφα. 

Στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η χώρα μας, αναμένονται έως 30 διάττοντες ανά ώρα στον ουρανό, κυρίως λίγο πριν την αυγή, ενώ στο νότιο ημισφαίριο ο αριθμός τους φθάνει έως τα 60 μετέωρα την ώρα, με ταχύτητα 67 χλμ. το δευτερόλεπτο.

 Η ονομασία της βροχής οφείλεται στο ότι οι διάττοντες φαίνεται να προέρχονται από το άστρο Ήτα του αστερισμού του Υδροχόου.

Ο κομήτης του Χάλεϊ

Αυτά τα πεφταστέρια παρατηρούνται δύο φορές κάθε χρόνο στον ουρανό, όταν η τροχιά της Γης διασταυρώνεται με τα σωματίδια σκόνης που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ.

Σε πρώτη φάση η βροχή (γνωστή ως Ήτα Υδροχοΐδες) διαρκεί από τις 19 Απριλίου έως τις 28 Μαϊου με αποκορύφωμα στις 6 Μαΐου, ενώ τη δεύτερη φορά η βροχή (με την ονομασία Ωριωνίδες) διαρκεί από τις 4 Οκτωβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου, με αποκορύφωμα στις 22 Οκτωβρίου.

Έχουν περάσει περίπου 35 χρόνια από τότε που για τελευταία φορά ο κομήτης Χάλεϊ, γνωστός από πολύ παλιά, πλησίασε στη Γη.

 
Είχε βρεθεί, στις 9 Φεβρουαρίου 1986, στο κοντινότερο σημείο του προς τον πλανήτη μας περνώντας ανάμεσα στον Ερμή και στην Αφροδίτη.

Ο κομήτης ακολουθεί μία ελλειπτική τροχιά διάρκειας 75 ετών και απομακρύνεται πια διαρκώς από τον πλανήτη μας, παρ’ όλα αυτά έχει αφήσει πίσω του ένα ποτάμι σωματιδίων που περιοδικά συναντιέται με τη Γη.

topontiki.gr

 
Κάντε Like το daypress.gr