Τη μια στιγμή έχει λιακάδα, την άλλη ανοίγουν οι ουρανοί και όμως προκαλείται πονοκέφαλος. Σύμπτωση; Ή μήπως οι απότομες αλλαγές στον καιρό μπορούν να προκαλέσουν ημικρανία;
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το IFLScience, σίγουρα φαίνεται να υπάρχουν πολλά ανεπίσημα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει. Ειδικότερα, με βάση το Αμερικανικό Ίδρυμα για την Ημικρανία, λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο των πασχόντων από ημικρανίες αισθάνονται ότι συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν κρίση.
Πάντως, λλες έρευνες έχουν δείξει ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να ξεπερνά το 50%, καθιστώντας τον καιρό έναν από τους πιο συχνά αναφερόμενους παράγοντες για ημικρανία, μαζί με πράγματα όπως το άγχος, οι ορμόνες, η διατροφή και ο ύπνος.
Έλλειψη σαφής επιστημονικής σχέσης
«Ως νευρολόγος και ειδικός στον πονοκέφαλο που ασκεί το επάγγελμά του στο Κολοράντο, ένα μέρος με συχνές αλλαγές του καιρού, οι ασθενείς μού λένε συχνά ότι ο καιρός είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες για την ημικρανία τους», έγραψε η Ντανιέλ Γουίλουρ, επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, σε πρόσφατο άρθρο της στο The Conversation.
Έτσι, οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη διαπιστώσει μια σαφή σχέση μεταξύ των καιρικών συνθηκών και της ημικρανίας και οι μελέτες που το διερευνούν, έχουν δείξει ανάμεικτα αποτελέσματα.
«Οι γιατροί εξακολουθούν να μην κατανοούν πλήρως γιατί ορισμένοι εγκέφαλοι είναι πιο ευαίσθητοι στις περιβαλλοντικές αλλαγές», πρόσθεσε η Ντανιέλ Γουίλορ, τονίζοντας: «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τα άτομα με ημικρανία έχουν ιδιαίτερα ευαίσθητο νευρικό σύστημα και ότι ορισμένες περιβαλλοντικές αλλαγές – όπως οι αλλαγές στην πίεση του αέρα, στη θερμοκρασία, στην υγρασία και στην ποιότητα του αέρα – μπορούν να ενεργοποιήσουν μονοπάτια στον εγκέφαλο που οδηγούν στον πόνο».
Η επίδραση του καιρού και η ημικρανία
Το τι προκαλεί ημικρανία είναι μοναδικό για κάθε άτομο, αλλά υπάρχουν ορισμένες καιρικές συνθήκες που αφορούν σε αυτή τη συζήτηση. Μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο Journal of Neurology, διαπίστωσε σημαντική συσχέτιση μεταξύ των κρίσεων ημικρανίας και των αλλαγών του καιρού ως παράγοντα, σημείωσε ότι συχνά εμπλέκονται συγκεκριμένες παράμετροι, όπως η θερμοκρασία και η πίεση του περιβάλλοντος.
Οι πτώσεις της ατμοσφαιρικής πίεσης, οι οποίες συχνά προηγούνται των καταιγίδων, έχουν επανειλημμένα κατηγορηθεί για πονοκεφάλους και ημικρανία. Υπάρχουν μερικές θεωρίες σχετικά με το γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά μία από τις πιο συχνά αναφερόμενες είναι η επίδρασή της στο νεύρο που βρίσκεται στο πρόσωπο και στο τριχωτό της κεφαλής και εμπλέκεται σε πολλές διαταραχές πονοκεφάλου και πόνου στο πρόσωπο. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το εν λόγω νεύρο είναι ευάλωτο στις μεταβολές της ατμοσφαιρικής πίεσης.
Επίσης, οι αλλαγές της ατμοσφαιρικής πίεσης έχουν συνδεθεί με ανισορροπίες στα ιγμόρεια και αλλαγές στα επίπεδα σεροτονίνης, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει πώς μπορεί να προκαλέσουν ημικρανία. Άλλα είδη αλλαγών του καιρού που οι άνθρωποι αναφέρουν ότι προκαλούν τις κρίσεις ημικρανίας, περιλαμβάνουν την υγρασία, το έντονο φως και την αντανάκλαση του Ήλιου, καθώς και πράγματα όπως οι εποχιακές αλλεργίες και οι ατμοσφαιρικοί ρύποι.
«Εν ολίγοις, οι καιρικές αλλαγές μπορούν να λειτουργήσουν ως στρεσογόνοι παράγοντες σε έναν εγκέφαλο που είναι ήδη καλωδιωμένος για να είναι πιο ευαίσθητος», σημείωσε η Ντανιέλ Γουίλουρ και τόνισε: «Τα ακριβή εναύσματα και οι αντιδράσεις ποικίλλουν από άτομο σε άτομο, αλλά η έρευνα δείχνει ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ του καιρού και της βιολογίας μας παίζει σημαντικό ρόλο για ένα υποσύνολο ασθενών με ημικρανίες».
πηγή: ieidiseis.gr