Image
Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2025 17:10 Ελλάδα
 

Ολυμπιακές τελετές φέρνουν αργία στα σχολεία – Ποιες ημέρες θα μείνουν κλειστά και σε ποιες περιοχές


Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας δύο ημέρες πριν από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, στο πλαίσιο των επίσημων τελετών της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «Μιλάνο – Κορτίνα 2026». Η απόφαση προκύπτει από νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, που ορίζει τις δύο αυτές ημερομηνίες ως εκπαιδευτικές αργίες με πολιτιστικό χαρακτήρα.

Πότε και πού θα μείνουν κλειστά τα σχολεία
Οι ημερομηνίες αργίας διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή:

26 Νοεμβρίου 2025: Κλειστά τα σχολεία σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο, λόγω της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία.
4 Δεκεμβρίου 2025: Κλειστά τα σχολεία στην Αττική, καθώς θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Παράδοσης της Φλόγας στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Αν και δεν θα διεξαχθούν μαθήματα, η παρουσία των μαθητών στις εκδηλώσεις θεωρείται υποχρεωτική, καθώς οι ημέρες έχουν οριστεί ως εκπαιδευτικές με υψηλή πολιτιστική και ιστορική αξία.

Γιατί κλείνουν τα σχολεία – Ο εκπαιδευτικός σκοπός
Η Ελλάδα, ως λίκνο του Ολυμπισμού, αποτελεί τον τόπο όπου ξεκινά κάθε σύγχρονη Ολυμπιακή διοργάνωση. Η συμμετοχή μαθητών στις τελετές της Αφής και της Παράδοσης της Φλόγας λειτουργεί ως ζωντανό μάθημα ιστορίας, φέρνοντάς τους σε άμεση επαφή με τις αξίες του Ολυμπιακού κινήματος:

ειρήνη
συνεργασία
αλληλεγγύη
«ευ αγωνίζεσθαι»

Πρόκειται για εμπειρίες που υπερβαίνουν τα όρια της τυπικής διδασκαλίας και προσφέρουν μια σπάνια βιωματική επαφή με την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά.

 
Πρόγραμμα και ώρες των τελετών
26 Νοεμβρίου – Τελετή Αφής στην Αρχαία Ολυμπία
Ώρα έναρξης: 11:30
Προσέλευση μαθητών: έως 10:30
Διάρκεια: περίπου 3 ώρες

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Την αναβίωση του αρχαίου τελετουργικού από τις Ιέρειες
Χορευτικά και καλλιτεχνικά δρώμενα στον ιερό χώρο των Ολυμπιακών Αγώνων
Τη συγκινητική στιγμή της Αφής της Φλόγας, με την οποία ξεκινά το ολυμπιακό ταξίδι προς την Ιταλία
4 Δεκεμβρίου – Τελετή Παράδοσης στο Καλλιμάρμαρο
Ώρα έναρξης: 11:00
Προσέλευση μαθητών: έως 9:45
Διάρκεια προγράμματος: 45 λεπτά

Η τελετή θα περιλαμβάνει:

Μουσικά και χορευτικά δρώμενα εμπνευσμένα από τα ιδανικά του Ολυμπισμού
Την επίσημη παράδοση της Φλόγας στους εκπροσώπους της Οργανωτικής Επιτροπής «Μιλάνο – Κορτίνα 2026»
 
Μια «γέφυρα» προς τις χριστουγεννιάτικες διακοπές
Οι δύο αυτές ημέρες λειτουργούν ως φυσική εισαγωγή στην εορταστική περίοδο, αλλά με τρόπο που δεν αποδυναμώνει το εκπαιδευτικό τους περιεχόμενο. Αντί για το σύνηθες σχολικό πρόγραμμα, οι μαθητές θα συμμετάσχουν σε τελετές που ενώνουν το αρχαίο παρελθόν με τη σύγχρονη Ολυμπιακή παράδοση.

Η επαφή με το τελετουργικό, τον συμβολισμό και την πολιτισμική σημασία της Ολυμπιακής Φλόγας αναμένεται να αποτελέσει μια εμπειρία που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη των μαθητών, μετατρέποντας μία απλή αργία σε μάθημα ζωής και πολιτισμού.

 

Διαβάστε ακόμα: Διακίνηση ναρκωτικών: Νέες αποκαλύψεις - Το Άγιο Φως, τα λείψανα και οι πλαστές πινακίδες

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr