Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011 07:53 Στην πρέσσα

Παπανδρέου:θα διαδήλωνα κι εγώ
Το θέμα της επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου έθεσε από το Ελσίνκι ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, σε κοινές δηλώσεις του με την φινλανδή ομόλογο του, Μαρί Κιβινιέμι.

Επανέλαβε, όπως και στο Βερολίνο, τη διαβεβαίωση ότι η χώρα μας θα αποπληρώσει το δάνειο (ΕΕ- ΔΝΤ): «Είμαστε αξιόπιστοι και θα αποπληρώσουμε το δάνειο και, μάλιστα, με τόκο».

Υπογράμμισε δε την ανάγκη να λάβει η ΕΕ συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές: «Οφείλουμε να επανεξετάσουμε και να ενισχύσουμε το πλαίσιο των κανόνων, που άπτονται του μεγαλύτερου επιτεύγματος μας, της νομισματικής ένωσης, ώστε να επικρατεί σταθερότητα στις αγορές, διότι παρατηρήθηκε μεγάλος φόβος και αστάθεια στις αγορές προς την κατεύθυνση της Ελλάδας, αλλά και πολλών άλλων χωρών και, γενικότερα, προς το ευρώ. Και όλα αυτά, συνεπάγονται πολύ σημαντικές και συνολικές αποφάσεις-πακέτο, αυτό το Μάρτιο, αποφάσεις στις οποίες η Φιλανδία, βεβαίως, θα διαδραματίσει θεμελιώδη ρόλο».

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η χώρα μας έχει προχωρήσει σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας το φορολογικό, το ασφαλιστικό, το άνοιγμα των "κλειστών" επαγγελμάτων και τη δημόσια διοίκηση, καθώς και τη χαλιναγώγηση των δαπανών και τη μείωση των ελλειμμάτων.

Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει τις «μεγάλες αλλαγές», συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος καταλαβαίνεις ότι «είναι επώδυνες».

«Καταλαβαίνω τις διαμαρτυρίες. Μερικές φορές, λέω στους διαδηλωτές: θα ήθελα κι εγώ να διαμαρτύρομαι μαζί σας, επειδή δεν είμαι ευτυχής με τα όσα συμβαίνουν. Γιατί να βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση;», είπε και πρόσθεσε: «Δεν αρκούν, όμως, οι διαμαρτυρίες. Πρέπει να αλλάξουμε τη χώρα μας. Είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε και νομίζω ότι και ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος».

«Ελπίζουμε να καταφέρουμε, ει δυνατόν, να καταστούμε Φιλανδία του Νότου. Δεν γνωρίζω σε ποιο βαθμό θα το καταφέρουμε, πάντως, πραγματοποιούμε πλειάδα αλλαγών», επισήμανε.

Η κ. Κιβινιέμι δήλωσε ότι «θα πρέπει να εκτιμήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα πραγματοποίησε και τις αξιολογούν η ΕΕ. και το ΔΝΤ και εμείς, βεβαίως, παρακολουθούμε προσεκτικά τις αξιολογήσεις τους. Και μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα υπήρξαν καλά, αλλά ασφαλώς, όπως προανέφερα, έχει ιδιαίτερη σημασία η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Πολλά ακόμα απομένει να γίνουν».

Η ίδια πρόσθεσε: « Όσον αφορά τη Φιλανδία, είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στη λήψη ενός συνολικού πακέτου, ώστε να καθησυχάσουμε και τις αγορές. Σχεδιάζουμε το πακέτο αυτό εδώ και καιρό και από κοινού με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και έτσι, αν υπάρξουν αντίστοιχες περιπτώσεις, αν άλλες χώρες αντιμετωπίσουν παρόμοιες δυσκολίες, όπως η Ελλάδα, τότε η λύση θα τους προσφερθεί μέσω του πακέτου αυτού».

Κάντε Like το daypress.gr
Myrtios Restaurant στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης