Image
Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011 15:58 Οικονομία
 

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις με ξένες τράπεζες
Οι λεπτομέρειες για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα συζητούνται σήμερα στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των ξένων τραπεζών.

Στόχος είναι η ανταλλαγή ομολόγων αξίας 135 δισ. ευρώ που λήγουν έως το 2020 με την συμμετοχή των ιδιωτών να φτάνει τα 37 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην Βουλή τόνισε ότι στόχος είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό και συμπλήρωσε ότι οι αποφάσεις των Ευρωπαίων έδωσαν απάντηση στους οίκους αξιολόγησης και ότι για πρώτη φορά το κλίμα αλλάζει.

"Ξεκινάμε και θα τελειώσουμε πάρα πολύ σύντομα για να προλάβουμε και τις λήξεις ομολόγων. Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν λάβει προκαταβολική απάντηση. Οι αξιολογήσεις τους δεν έχουν καμία ισχύ. Έχει διαμορφωθεί μια άλλη εικόνα, ένα παράθυρο ευκαιρίας. Αν το αξιοποιήσουμε και πάρουμε τις αποφάσεις που πρέπει θα βγούμε από το τούνελ", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Οι Γερμανοί από τη μεριά τους κρατούν και πάλι διφορούμενη στάση. Μετά τη χθεσινή διαρροή της επιστολής του Βόλφγκανγ Σόιμπλε προς το γερμανικό κοινοβούλιο όπου υποστήριζε ότι δεν θα δοθεί λευκή επιταγή για την επαναγορά ομολόγων από το ευρωπαϊκό ταμείο, επανέρχεται τονίζοντας ότι η βοήθεια δεν θα είναι εισιτήριο ελευθέρας και εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία για να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.

"Οι Έλληνες θα χρειαστούν σίγουρα μια δεκαετία για να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Οι όροι των πακέτων διάσωσης είναι σκληροί και καμία χώρα που χρειάζεται πακέτο διάσωσης δεν θα το λάβει ως "εισιτήριο ελευθέρας". Καμία βοήθεια δεν θα υπάρξει χωρίς τα κατάλληλα προγράμματα λιτότητας και διαρθρωτικών μέτρων", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Ερωτήματα προκαλεί, πάντως, η στάση του Ισπανού κεντρικού τραπεζίτη, ο οποίος -παρά τις δηλώσεις του Ζαν Κλωντ Τρισέ και τη συμφωνία της συνόδου κορυφής ότι η ΕΚΤ θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα με την εγγύηση του ΕFSF ακόμη και σε αξιολόγηση επιλεκτικής χρεωκοπίας- κρίνει ότι είναι νωρίς ακόμη για να αποφασίσει η Κεντρική Τράπεζα εάν θα δέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα.

"Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι θα κάνουν οι οίκοι αξιολόγησης, ούτε τις λεπτομέρειες του νέου πακέτου, ώστε να λάβουμε μία απόφαση", είναι η δήλωση του μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ, Ζοζέ Μανουέλ Γκανζάλες Παράμο.

"Ανάπτυξη και συμόρφωση στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάπτυξη και μονοπώλια, ανάπτυξη και συμβιβασμός, κυριολεκτικά με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου είναι δυο πράγματα ανεξάρτητα και αντίθετα μεταξύ τους", είπε η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

"Ο λαός μας πλέον αντιλαμβάνεται ότι η χώρας δεν σώθηκε από την χρεωκοπία αλλά ότι η χρεωκοπία είναι εδώ παρούσα και ότι ευρύτατα κοινωνικά στρώματα είναι ήδη σε κατάσταση χρεωκοπίας. Και κυρίως πλέον ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται ότι οι θυσίες του δεν πιάνουν τόπο", τόνισε από τη μεριά του ο Αλέξης Τσίπρας.

Βενιζέλος:εγγυημένο το τραπεζικό σύστημα

Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για την ανταλλαγή ομολόγων το συντομότερο δυνατό, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας το πρωί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Η επιχείρηση εφαρμογής της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφερε, ξεκίνησε πάρα πολύ ενθαρρυντικά γιατί θέλουμε το σχήμα να εφαρμοστεί αμέσως και θέλουμε η διάρκεια εφαρμογής να είναι η μικρότερη δυνατή. Επιπλέον, ο υπουργός τόνισε ότι για πρώτη φορά έχουμε επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες. Σε εξέλιξη από τις 9 το πρωί, στα γραφεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους,  η πρώτη σύσκεψη για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο δανειακό πρόγραμμα της χώρας μας.


"Η προστασία της Ελλάδας είναι προστασία της Ευρωζώνης"

Πρεμιέρα σήμερα για την επιχείρηση εφαρμογής της απόφασης του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρώπης που αφορά το νέο μηχανισμό στήριξης για τη βιωσιμότητα του νέου ελληνικού χρέους. Παρόντες στη χώρα μας, εκτός από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, και όλοι οι θεσμικοί και διεθνείς χρηματοοικονομικοί παράγοντες.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Συνόδου ο υπουργός Οικονομικών τη χαρακτήρισε ως θαρραλέα, γενναιόδωρη και ριζοσπαστική για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι ανακουφίζεται εντυπωσιακά η Ελλάδα μέχρι το 2020, μιας και ως τότε έχει "καλυμμένα τα νώτα της" σε σχέση με τις δανειακές ανάγκες.

Η προστασία της Ελλάδας είναι προστασία της Ευρωζώνης. Αν η Ευρωζώνη δεν μπορεί με το μέγεθος που έχει να προστατεύσει την Ελλάδα, τότε δεν μπορεί να δικαιολογήσει και τον ιστορικό της ρόλο, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι οι αγορές στοχεύουν στην καρδιά του ευρώ, δεν στοχεύουν πλέον στις περιφερειακές χώρες, αλλά έχουν θέσει στο επίκεντρο χώρες όπως η Ιταλία που μάλιστα ανήκει και στους G8.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε συγκλονιστικό το συνολικό ποσό που έχει δοθεί ως βοήθεια στην Ελλάδα, ενώ επεσήμανε ότι εκτός αυτών των 220 δισ. ευρώ, θα υπάρξουν επιπλέον 35 δισ. ευρώ μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Διάσωσης (EFSF), που θα είναι διαθέσιμα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εάν και εφόσον παραστεί ανάγκη.

Εγγυημένο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Αναφερόμενος στις τράπεζες, δήλωσε επιπλέον ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για το τραπεζικό σύστημα και ότι δεν έχουν καμία ισχύ οι αξιολογήσεις των οίκων, ενώ τόνισε πως θα ελεγχθούν όλα τα επισφαλή δάνεια πέραν των stress test που έχουν ήδη γίνει. "Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πλήρως εγγυημένο και προς τους καταθέτες και προς το δημόσιο", σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Σχετικά με τις επαφές που έκανε σε διεθνές επίπεδο, δήλωσε ότι η στήριξη της διεθνούς κοινότητας στην Ελλάδα είναι απόλυτη. "Ο λογαριασμός είναι πολύ έντιμος και ειλικρινής. Εφόσον εφαρμόζουμε το πρόγραμμα, η στήριξη του ΔΝΤ θα είναι δεδομένη. Το ΔΝΤ ξέρει πως η στήριξη στην Ευρωζώνη αποτελεί και στήριξη για το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα", υπογράμμισε και χαρακτήρισε τις συναντήσεις του με τις κυρίες Λανγκάρντ και Κλίντον και τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, ως πολύ θετικές. Το ίδιο θετικές, όπως είπε, ήταν και οι επαφές με Κίνα και το Διεθνές Ιδιωτικό Κεφάλαιο.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στο θέμα της συναίνεσης, δηλώνοντας ότι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης διευκόλυνε την προσπάθεια των προηγούμενων εβδομάδων πάρα πολύ. Όπως είπε, η ΝΔ μας διευκόλυνε με την ψήφιση των διατάξεων του μεσοπρόθεσμου. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως "όταν υπάρχει και η πιο μικρή ακόμα και συμβολική κίνηση συναίνεσης, η αποδοχή της διεθνούς κοινότητας είναι ενθουσιώδης".

Επιστροφή καταθέσεων

Ο υπουργός Οικονομικών κατέληξε λέγοντας πως "υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρία το οποίο αν το αδράξουμε θα βγούμε από το τούνελ" ενώ στάθηκε στο γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα έχουμε επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες, λέγοντας πως βοηθώντας την οικονομία βοηθάμε το σπίτι μας, το σπίτι μας και ως έθνος αλλά και κυριολεκτικά.

 


Κάντε Like το daypress.gr
Myrtios Restaurant στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης