Image
Παρασκευή 02 Αυγούστου 2013 08:55 Αφιερώματα
 

Beatles!τα Σκαθάρια που άλλαξαν τη Μουσική




«Νομίζω ότι χαρίσαμε στον κόσμο ένα αίσθημα ελευθερίας. Συναντώ ακόμα και σήμερα ανθρώπους που μου λένε ότι οι Beatles τους ελευθέρωσαν. Νομίζω ότι ανοίξαμε τα μάτια σε πολλούς νέους που φορούσαν παρωπίδες και είχαν αρχίσει να κάνουν τη ζωή που ήθελαν γι' αυτούς οι γονείς τους», έγραφε ο σερ Πολ Μακ Κάρτνεϊ στην αυτοβιογραφία τω Beatles«The Beatles Anthology», που φώτισε ακόμη περισσότερο το μύθο τους πριν από πέντε περίπου χρόνια.

Πώς ξεκίνησαν όλα; Με αφορμή το συλλεκτικό DVD  «The Beatles 1962 - 1966»,  ταξιδεύουμε πίσω στο χρόνο και συγκεκριμένα στο Λίβερπουλ, το Μάρτιο του 1957. Ήταν τότε που ο Τζον Λένον έφτιαξε την μπάντα «Quarryman».

Λίγο αργότερα ένας κοινός φίλος παρουσίασε στον Τζον τον Τζέιμς Πολ Μακ Κάρτνεϊ, ο οποίος προσχώρησε στο γκρουπ. Τον Αύγουστο του 1958 ο Τζορτζ Χάρισον, που ήδη είχε το συγκρότημα «Rebels», προσχώρησε στους «Quarryman» και έγιναν τρίο.

Αμέσως μετά πήραν μέρος σε ένα διαγωνισμό με το όνομα Johnny and the Moondogs και το 1960 έπαιξαν σαν Rainbows και αργότερα σαν Silver Beatles. Ο μπασίστας ΣĎَߏ͎яOĠΣούτκλιφ και ο ντράμερ Πιτ Μπεστ ήταν τα πρόσκαιρα μέλη τους, μέχρι το 1962 που ο Ρίνγκο Σταρ συμπλήρωσε την οριστική σύνθεση των «σκαθαριών».

 


1962: Οι πρώτες εμφανίσεις και η καθιέρωση

Το 1962 οι Beatles συνεργάστηκαν για πρώτη φορά με τον Τζορτζ Μάρτιν στα στούντιο της ΕΜΙ. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς ηχογράφησαν επιτέλους το πρώτο τους τραγούδι, το «Love me do», σε δίσκο 45 στροφών. Το τραγούδι έφτασε μέχρι το νούμερο 17 του Τορ 20 της Βρετανίας και παρέμεινε για 18 ολόκληρες εβδομάδες.

Στις 13 Φεβρουαρίου του 1963 οι Beatles εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην τηλεόραση, στο βρετανικό τηλεοπτικό σόου «Thank Your Lucky Stars», για την προώθηση του δεύτερου σίνγκλ «Please, Please Me». Το σόου παρακολούθησαν πάνω από έξι εκατομμύρια τηλεθεατές. Στη συνέχεια κυκλοφόρησαν τους δίσκους 45 στροφών «From Me To You.» (νούμερο ένα στη Βρετανία για 7 εβδομάδες) και «She Loves You» (νούμερο ένα στη Βρετανία για 6 εβδομάδες και στην Αμερική για 2 βδομάδες). Η μπιτλμανια δεν άργησε να ξεσπάσει. Η εμφάνιση τους στο Palladium Theatre, στις 13 Οκτωβρίου, προκάλεσε την υστερία στα πλήθη των θαυμαστών τους. Κι αυτό ήταν μόλις η αρχή.

Ένα μήνα μετά κυκλοφόρησαν το «I want to hold your hand», το οποίο γράφτηκε στο υπόγειο της φίλης του Πολ ΜακΚάρτνεϊ, Ασερ, και περιέχει αρκετά στοιχεία από τη μουσική γκόσπελ με σκοπό να γίνει πιο εύκολα αποδεκτό από την αμερικανική αγορά.

Το «I want to hold your hand» έμεινε για πέντε βδομάδες στο νούμερο ένα της Βρετανίας και επτά εβδομάδες στην Αμερική. Η επιτυχία του «I want to hold your hand» άνοιξε το δρόμο για την επιτυχία στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού.

 

1964: Η κατάκτηση της Αμερικής

Οι Beatles πραγματοποίησαν την πρώτη τους επίσκεψη στην Αμερική, στις 9 Φεβρουαρίου του 1964. Εμφανίστηκαν στο σόου του Εντ Σάλιβαν και ερμήνευσαν πέντε τραγούδια. Το στούντιο χωρούσε μόνο 700 άτομα, ενώ η ζήτηση είχε φτάσει τις 50.000. Το σόου παρακολούθησαν 73 εκατομμύρια τηλεθεατές. Κατά τη διάρκεια του σόου είχε «νεκρωθεί» κάθε δραστηριότητα. Δεν κυκλοφορούσαν καν ταξί στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Αυτή η ιστορική εμφάνιση των Μπττλς, που κυκλοφόρησε σε DVD μετά από σαράντα χρόνια, πυροδότησε την μπιτλμανία στην Αμερική.

Μετά από δύο ημέρες τα «σκαθάρια» έδωσαν την πρώτη τους συναυλία στην Αμερική, στην Ουάσιγκτον. Επόμενοι σταθμοί ήταν το Γκάρνεγκι Χολ και το Μαϊάμι. Ακολούθησε η κυκλοφορία του «Can't Buy me Love», το οποίο είχε προπώληση το ασύλληπτο νούμερο των 3 εκατομμυρίων αντιτύπων!

Τον Απρίλιο οι Beatles κατέκτησαν τις πέντε πρώτες θέσεις στον πίνακα επιτυχιών του Billboard. Εν τω μεταξύ το συγκρότημα συνεχίζει τα κονσέρτα του ανά τον κόσμο. Τον Ιούνιο έφτασαν στη Μελβούρνη όπου τους υποδέχονται στο αεροδρόμιο 250.000 θαυμαστές! Τον επόμενο μήνα έκανε πρεμιέρα η πρώτη τους ταινία «A Hard Day's Night», σε σκηνοθεσία Ντικ Λέστερ στο Λόντον Παβιγιόν. Το ομώνυμο τραγούδι έμεινε στο νούμερο ένα της Βρετανίας για 3 εβδομάδες και στην Αμερική για 2 εβδομάδες.

Το ξεκίνημα του 1965 τους βρήκε να ηχογραφούν τραγούδια για τη δεύτερη ταινία τους, το «Help». Η ταινία έκανε πρεμιέρα τον Ιούνιο και λίγο αργότερα κυκλοφόρησε το ομώνυμο άλμπουμ. Το Σεπτέμβριο κυκλοφόρησαν το «Yesterday» στην Αμερική και έγινε νούμερο ένα για 4 εβδομάδες.

Τον Ιούνιο του 1966 κυκλοφόρησαν το δέκατο δίσκο τους, το «Yesterday and today». Τα πρώτα πεντακόσιες χιλιάδες εξώφυλλα που τυπώθηκαν απεικόνιζαν τον Τζον, τον Πολ, τον Τζορτζ και τον Ρίνγκο ντυμένους με λευκές ιατρικές ποδιές να κρατούν στα χέρια τους ωμά κρέατα και αποκεφαλισμένες παιδικές κούκλες το θρυλικό εξώφυλλο «Butcher Cover». Το κοινό σοκαρίστηκε και ο δίσκος αποσύρθηκε αμέσως για να αντικατασταθεί με νέο εξώφυλλο. Η τιμή του δίσκου με το αυθεντικό εξώφυλλο κυμαίνεται στις μέρες μας από 6 έως 17.000 ευρώ!

Ο δρόμος προς τη δόξα δεν είναι πάντα στρωμένος με ροδοπέταλα. Έτσι και οι Beatles δεν άργησαν να γευτούν τα βέλη της αμφισβήτησης. Στην Αμερική ξέσπασε πόλεμος από μερίδα του Τύπου και έξω από τις συναυλίες τους έκαναν την εμφάνιση τους τα πρώτα πανό διαμαρτυρίας ενάντια στις δηλώσεις τους ότι είναι πιο δημοφιλείς και από τον Χριστό. Από την άλλη, το φλερτάρισμα με τις ανατολικές θρησκείες και με απαγορευμένες ουσίες έδωσε την αφορμή για να ξεσπάσει νέα θύελλα αντιδράσεων από τους συντηρητικούς Αμερικανούς. Τον Αύγουστο του 1966 κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Revolver».

 

1967: Η κορύφωση και η αρχή του τέλους

Στις αρχές του 1967 κυκλοφόρησε το σινγκλ «Penny Lane / Strawberry Fields Forever». Ακολούθησε τον Ιούνιο η κυκλοφορία του άλμπουμ «St. Peppers Lonely Hearts Club Band» το οποίο θεωρείται το καλύτερο άλμπουμ όλων των εποχών. Το εξώφυλλο του δίσκου και οι στίχοι στο οπισθόφυλλο σηματοδότησαν μια νέα εποχή για τη μουσική βιομηχανία

Τον ίδιο μήνα οι Beatles τραγούδησαν το «All you need is love», στην πρώτη παγκόσμια ταυτόχρονη μετάδοση μέσω δορυφόρου, σε 200 εκατομμύρια ανθρώπους. Τον Ιούλιο ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ και ο Τζον Λένον επισκέφτηκαν την Αθήνα. Στα τέλη της χρονιάς έκανε πρεμιέρα το φιλμ «Magical Mystery Tour», μια ωριαία παραγωγή για το BBC. Το 1968 έκανε πρεμιέρα στο Λονδίνο η ψυχεδελική ταινία κινουμένων σχεδίων «Yellow Submarine». Στη συνέχεια είχαμε το πασίγνωστο «Hey Jude», μια μπαλάντα διάρκειας 7 λεπτών. Ακολούθησε το Νοέμβριο η κυκλοφορία του άλμπουμ «The Beatles», το οποίο έμεινε στην ιστορία ως «Το Λευκό Άλμπουμ» εξαιτίας του εξωφύλλου του.

Η αυγή του 1969 βρήκε τα «σκαθάρια» στο στούντιο να ηχογραφούν το «Get Back». Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς ήταν η τελευταία φορά που οι Beatles βρέθηκαν μαζί στα θρυλικά στούντιο «Αμπέι Ρόουντ». Η ταινία που ετοίμαζαν εκείνη την περίοδο, το «Let it Be», ήταν η αρχή του τέλους της καριέρας τους. Η Γιόκο Ονο είχε μπει για τα καλά στη ζωή του Λένον και πολλοί της χρέωσαν τη διάλυση του γκρουπ. Ο Πολ είχε πει στον Τζον: «Ούτε εγώ είμαι Beatles. Ο Τζον απάντησε:  «Ωραία, είμαστε δύο λοιπόν». Το άλμπουμ «Let it Be» κυκλοφόρησε το 1970 σε παραγωγή Φιλ Σπέκτορ με τραγούδια και μουσική από την ομώνυμη ταινία.

Κάντε Like το daypress.gr
Myrtios Restaurant στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης

Δειτε επισης...

Post
Αφιερώματα Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013 02:01
Post
Αφιερώματα Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013 01:58
Post
Αφιερώματα Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013 01:56
Post
Αφιερώματα Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2013 03:52