Image
Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020 13:10 Πολιτική

Επιστολή στήριξης του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στον κ. Μητσοτάκη


Επιστολή από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με την οποία εκφράζεται η αμέριστη προσήλωση των Ηνωμένων Πολιτειών στη διατήρηση της ασφάλειας, της ευημερίας και της δημοκρατίας την Ελλάδα έλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αποκάλυψε ο ΥΠ.ΕΞ. Νίκος Δένδιας από το βήμα της Βουλής πριν από λίγα λεπτά.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτηρίζει ως «καταπληκτικές» τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι γράφει πως «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη δημοκρατία». Το γεγονός της επιστολής μάλιστα επιβεβαιώθηκε και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.


Παράλληλα ο Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για "τουρκικές προκλήσεις και λεονταρισμούς», στους οποίους η Ελλάδα απαντά «με εθνική αυτοπεποίθηση. Στηριζόμαστε στη δυνατότητά μας να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, στο Διεθνές Δίκαιο και στις συμμαχίες μας».

Μεταξύ άλλων ο κ. Πέτσας τόνισε: «Οι ΗΠΑ δεν μιλούν μόνο για την υποχρέωση επίλυσης των διαφορών με ειρηνικά μέσα και για την αποφυγή προκλητικών πράξεων ή διακηρύξεων. Κυρίως τονίζουν, και μάλιστα δύο φορές  στην ίδια επιστολή, ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν την ευημερία, την ασφάλεια και την Δημοκρατία της Ελλάδας. Επιπλέον σημειώνουν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα ως ηγέτης στην Ευρώπη, ως σύμμαχο «κλειδί» και ως κρίσιμο «παίκτη» στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια».

Την προαναγγελία έκανε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε επιτροπή της Βουλής. Όπως είπε ο κ. Δένδιας, ο κ. Πομπέο επαναλαμβάνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι στηρίζει τις ελληνικές θέσεις και αναφέρεται μεταξύ άλλων και στη σημαντική κύρωση της συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ.

"Είναι η πρώτη φορά που έρχεται επιστολή μετά απο εκείνη του Κίσιγκερ. Λέει ότι - όπως είπε ο Τράμπ - η σχέση μας είναι εξαιρετική και πως διατηρούν την προσήλωσή τους στην διατήρηση της ευημερίας και της ασφάλειας και της δημοκρατίας της Ελλάδας. Στην συνέχεια λέει ότι όποιος έχει διαφορές οφείλει να τις επιλύει με ειρηνικά μέσα”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε ότι  “Η σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ δεν στρέφεται κάτα της Τουρκίας αλλά υπερ της σταθερότητας και της ειρήνης. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε ότι οι σχέσεις με ΗΠΑ είναι μια απο τις ακρογωνιαίες λίθους. Στο πλαίσιο της σημερινής μας συζήτησης που καταγράφεται να σας πω ότι η συμφωνία αυτή και η υπερψήφισή της είναι απολύτως απαραίτητη για το δικό μας αμυντικό σχεδιασμό και την εξωτερική πολιτική. Θα ήθελα να παρακαλέσω να μην επιτραπεί σε οποιοδήποτε κομματικό τρόπο θεώρησης των πραγμάτων να επηρεάσει την κρίση σας για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσετε την συμφωνία. Δυστυχώς οι καιροί δεν είναι οι πιο ήρεμοι καιομαλοί. Αυτό που είναι τεράστιο κεφάλαιο είναι η αρραγής εθνική της ενότητα και η ικανότητατου πολιτικού συστήματος να προσλαμβάνει την υπαρκτή απειλή για την χώρα μας και να την αντιμετωπίζει με όπλο την αδιατάρακτη εθνική μας ομόνοια”.

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr
Myrtios Restaurant στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης