Image
Τετάρτη 05 Φεβρουαρίου 2020 11:05 Απόψεις
 

Το διακύβευμα στις επικείμενες εκλογές του ΕΣΔΑΚ

Ο ΕΣΔΑΚ συγκροτήθηκε σε δύσκολες εποχές εκφράζοντας τη συλλογική βούληση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για αποτελεσματική διαχείριση των στερεών αποβλήτων με κοινωνική αποδοχή και στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην Περιφέρεια Κρήτης.

Ανέλαβε να υλοποιήσει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Κρήτης και προώθησε με επιτυχία την ωρίμανση και υλοποίηση σύγχρονων υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων στους νομούς Ρεθύμνης, Ηρακλείου και Λασιθίου, αφήνοντας στο παρελθόν την εποχή των ανεξέλεγκτων χωματερών.

Ειδικότερα, κατά το τελευταίο διάστημα που θεωρήθηκε ως μεταβατικό, πραγματοποιήθηκαν ιδιαίτερα σημαντικές ενέργειες προς αυτή τη κατεύθυνση. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής:
• Η υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου στο Αμάρι, καθώς και όλων των υποέργων που τη συνοδεύουν,
• Η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηρακλείου η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο αναζήτησης χρηματοδότησης με ολοκληρωμένες μελέτες και εγκρίσεις,
• Η ένταξη της της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σητείας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ
• Η σταδιακή προετοιμασία και υλοποίηση των υποδομών του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας στο Ηράκλειο, ένα πρωτοποριακό και οραματικό έργο που συνδυάζει τη διαχείριση των απορριμμάτων, την έρευνα, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε ένα ευρύτερο χώρο πρασίνου και αναψυχής.
• Η υπογραφή πλήθους άλλων συμβάσεων μελετών, υπηρεσιών και προμηθειών για την εξασφάλιση της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων στη διοικητική περιφέρεια του ΕΣΔΑΚ.

Τα παραπάνω επιτεύγματα ήταν προϊόν επίπονων συλλογικών προσπαθειών, μέσα σε ένα ιδιαίτερα ενωτικό και διεκδικητικό πνεύμα και με αρωγό την Περιφέρεια Κρήτης και τον Περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη προσωπικά, ο οποίος ανέκαθεν τοποθετούσε την διαχείριση των στερεών αποβλήτων πολύ υψηλά στην ιεράρχηση των αναγκών της Κρήτης.
Δεν ξεχνούμε άλλωστε το γεγονός ότι η Κρήτη ήδη από το 2013 είχε τον πρώτο εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό Απορριμμάτων στην Ελλάδα και μάλιστα ελλείψει Εθνικού Σχεδίου και σε απόλυτη συμφωνία με τις επιταγές και της Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα πολύ επιτυχημένο εγχείρημα, στο οποίο συνέβαλε καθοριστικά και η αείμνηστη Βιργινία Μανασάκη, ως στέλεχος του ΕΣΔΑΚ, Περιφερειακή Συμβουλος-Αντιπεριφερειαρχης Κρήτης.

Ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό των εκάστοτε διοικήσεων του ΕΣΔΑΚ είναι ότι οι περισσότερες αποφάσεις της εκτελεστικής επιτροπής του φορέα έχουν ληφθεί ομόφωνα. Σε αυτό συνηγορεί το γεγονός ότι η διοίκηση του φορέα διαχρονικά συγκροτείται από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που διέπονται από πνεύμα συνεργασίας, σύνθεσης, συνδυάζοντας αρμονικά τον πολιτικό με το τεχνοκρατικό τομέα, δεδομένης της επιστημονικής επάρκειας του προσωπικού που ο ΕΣΔΑΚ διαθέτει.

Ως εκ τούτων, ο ΕΣΔΑΚ δεν μπορεί να μετατραπεί σε πεδίο μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων ούτε να αποτελέσει έπαθλο προσωπικών φιλοδοξιών. Θα ήταν καταστροφικό να παγιδευτούμε σε άγονες αντιπαραθέσεις που υποσκάπτουν την προώθηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού του ΕΣΔΑΚ.

Η επιχειρηματολογία περί μικρών και μεγάλων δήμων παραβλέπει μια πραγματικότητα. Στη διαχείριση των αποβλήτων σημασία δεν έχει μόνο ποιος παράγει το μεγαλύτερο όγκο απορριμμάτων αλλά ποιος τα δέχεται και άρα επηρεάζεται περισσότερο από τις επιπτώσεις.

Ανέλαβα την Προεδρία του ΕΣΔΑΚ διαδεχόμενος τον κ.Μαμουλάκη σε μια κρίσιμη περίοδο με πολλά έργα ευρισκόμενα σε κρίσιμη καμπή. Δεν εμπόδισε η προέλευση μου από ένα μικρό δήμο (αλλά να επισημάνω ιστορικό και πρωτοπόρο) στην εκτέλεση των καθηκόντων μου. Δεν εμπόδισε τα υπόλοιπα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής η δική μου παρουσία και ο συντονιστικός ρόλος που είχα αναλάβει στην έκφραση των απόψεων τους και στην απρόσκοπτη συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων. Αντιθέτως, επικράτησε ένα συναινετικό κλίμα που εξασφάλισε τη συνέχεια στην υλοποίηση του σχεδιασμού και σε νέες επιτυχίες.

Ως απερχόμενος Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ, κάνω μια δημόσια έκκληση να ξεπεράσουμε τις προσχηματικές αντιπαραθέσεις που δεν έχουν ουσία για έναν φορέα αυτής της εμβέλειας και να επικεντρωθούμε στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο ΕΣΔΑΚ και οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την περίοδο μετάβασης στην κυκλική οικονομία. Πιστεύω ακράδαντα ότι η ενωτική λύση λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής ισχύος και διευρύνει τις δυνατότητες παραγωγής έργου από την Τοπική Αυτοδιοίκηση προς όφελος των πολιτών. Χρειαζόμαστε μια αντιπροσωπευτική εκτελεστική επιτροπή με πρόεδρο που έχει γνώση, εμπειρία, δυνατότητα επίτευξης συνθέσεων, διάθεση και χρόνο για προσφορά.
Ελπίζω και εύχομαι ότι θα συνταχθούμε όλοι σε αυτή την ενωτική προσέγγιση.

Ο Προέδρος το ΕΣΔΑΚ
Μανώλης Κοκοσάλης

Πηγή: typoskritis.gr
Κάντε Like το daypress.gr